Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Årjäng

Transporttillägget höjs för smuggelsprit

Foto: Peter Bäcker

För att minska både alkoholsmuggling och organiserade spritbussar höjs nu transporttillägget från 20 till 40 procent.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tillsammans med Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket har Tullverket lyckats få bukt med organiserad alkoholsmuggling via så kallade spritbussar under den senaste tiden. Det ledde dock till att "myrtrafiken" ökade i stället genom skåpbilar och mindre fordon som förde med sig större mängder alkohol. Därför välkomnar Tullverket nu den höjning av transporttillägget som kommer att ske den 1 januari.

– Den kommer att var kännbar för de som organiserat smugglar alkohol till Sverige, men även för de som inte gör rätt för sig när de beställer alkohol via internet säger Anna Björklund, sakkunnig på Tullverket i ett pressmeddelande.

Tillägget innebär att de som tagit in alkohol som det inte finns dokumentation på för införsel och som inte är för privat bruk får betala både den svenska skatten plus 40 procent ytterligare.

– Transporttillägget var ett bra verktyg i bekämpningen av spritbussarna och kommer nu att bli ett ännu bättre verktyg i det fortsatta arbetet mot alkoholsmuggling.

Även personer som beställer alkohol via internet och som inte betalar in svensk alkoholskatt drabbas av den högre avgiften.

Rätta oss
1 / 1

Under 2016 misstänks spritbussarna ha genererat över 300 miljoner i brottsvinster. Något Tullverket nu vill sätta stopp för.

Aktuell artikel (1 av 8)
Transporttillägget höjs för smuggelsprit

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!