Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Årjäng

Oro över återvinningsstölder

Foto: Håkan Strandman

När personalen vid återvinningscentralen i Årjäng upptäckte tjuvar låste de in dem med hjälp av skopor:

– Känslan är att problemen ökar, säger Per-Ove Ekelund, platschef vid återvinningen i Årjäng.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sveriges Radio berättade i december om hur personal vid flera av landets återvinningscentraler oroas över hot och våld i samband med att de ingriper vid stölder.

I Karlstadsområdet finns totalt sex återvinningscentraler: vid Heden, vid Våxnäs, i Djupdalen, i Väse, i Vålberg och i Molkom.

Lyckligtvis har kommunen varit relativt skyddad från problem när det gäller hot eller våld mot personal.

– När det gäller hot och annat så vill jag, än så länge, kalla det för ett storstadsproblem. Vi har inte något problem med hot, även om det alltid finns otrevliga personer. Men såna finns det ju överallt. Sen har jag sagt till personalen att om de känner sig hotade och vill polisanmäla så gör det, vi backar dem, säger Marcus Edenberg, ÅVC-chef vid Karlstads energi.

Stöldmässigt däremot, där har även Karlstad problem – även om det inte är som i andra delar av landet.

– I exempelvis Stockholm har man problem på en helt annan skala. Men även vi har problem. Det handlar om personer som kommer in på nätterna, klipper upp låsen och tar sig in i elcontainrarna och snor det som de hittar värde i. Sen om de är och klättrar i andra containrar och tar grejer där, det är omöjligt för oss att veta. Men det har ändå gått så långt att vi tvingas bli kreativa vid återvinningscentralerna för att göra det lite svårare för tjuvarna. Så ja, vi har problem säger Marcus Edenberg.

Problem hade man även i Årjängs kommun i slutet av 2016. Två män, 31 respektive 25 år, hade tagit sig in på återvinningscentralen vid Furuskog på kvällen den 1 december.

De upptäcktes av en slump när en av de anställda kom till platsen.

– Han kommer dit vid halv åttatiden och får se de här gubbarna, och då ringde han mig, säger Per-Ove Ekelund.

Han är platschef vid återvinningscentralen vid Furuskog och var den som ringde polisen den kvällen. En polispatrull som befann sig i Koppom åkte till platsen.

– Den åkte hit på en gång. Innan dess hade vi också tagit några skopor från lastmaskinen och ställt bakom deras bil så att de inte kunde ta sig någon vart.

Polisen anlände, tjuvarna gömde sig i bilen innan de till slut kom ut och greps. Först misstänkta för försök till stöld – de hade flyttat ett antal bilbatterier mot grinden – och sedan för stöld, eftersom misstanken var att de hade flyttat på batterierna för att lättare kunna lasta dem i bilen, men endast avbrutit stölden på grund av att personal kom till platsen.

– Vi startade här för snart tre år sedan, i januari 2014, och det känns som att stölderna har ökat sedan dess. Nu vet jag ju inte hur det var innan dess, men känslan är att från januari 2014 till semestern i år så har det varit en stadig ökning av problem, säger Per-Ove Ekelund.

• Har ni vidtagit några åtgärder efter de här stölderna?

– Det enda som ska göras är att det ska installeras nya kameror. De andra har några år på nacken och behöver bytas ut, men det är det enda som varit på gång, säger Per-Ove Ekelund.

Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen, är medveten om stölderna – dels den i Årjäng och andra som anmäls titt som tätt – men kan inte på rak arm säga hur vanligt det är.

– Jag har noterat att det förekommer oftare än man kanske tror och förr var jag själv med och grep folk på återvinningscentralerna, säger han.

Att folk kan dömas för stöld av något som har förkastats av en annan kan kanske låta konstigt, men en stöld är en stöld.

– Det folk har slängt kanske inte har något egentligt ekonomiskt värde men det kan ha ett värde för kommunen som säljer det vidare och då blir det en stöld. Sen tillkommer ofta olaga intrång och andra brottsrubriceringar, säger Stefan Wickberg.

Hur det gick med de två som greps vid Furuskog i december?

Domen föll 4 januari i år och båda männen dömdes för stöld. 31-åringen till dagsböter på totalt 2 500 kronor, 25-åringen till en månads fängelse – en månad som när domen föll ansågs vara helt förverkad med tanke på häktningstiden.

– Det känns ju bra, så klart. Det känns bra att det blev fällande domar, säger Per-Ove Ekelund.

Rätta oss
1 / 1

"Det handlar om personer som kommer in på nätterna, klipper upp låsen och tar sig in i elcontainrarna och snor det som de hittar värde i" – Marcus Edenberg, ÅVC-chef vid Karlstads energi.

Aktuell artikel (1 av 8)
Oro över återvinningsstölder

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!