Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Årjäng

Kritik mot nattstängning

"Har inte kunnat mötas"
Foto: Peter Bäcker

Under fredagen besökte skatteutskottets ordförande Per Åsling (C) Årjäng. Anledningen var att diskutera det nya förslaget om att nattstänga tullen i Hån.

– Det var ett lyckat möte, konstaterar Daniel Schützer (S), kommunstyrelsens ordförande i Årjängs kommun.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I början av oktober tog Tullverket beslutet att nattstänga tullstationen i Hån. Ändringen kommer ske den 1 april nästa år, ett beslut som Daniel Schützer inte var särskilt nöjd över.

När Kommunstyrelsen bjöd in Per Åsling var målsättningen att få till en ändring av beslutet. Skatteutskottet ansvarar bland annat för Skatteverkets och Tullverkets verksamhet.

– Lösningen kunde vara ifall Norge, som har nattöppet, kan hjälpa till med de arbetsuppgifterna. Då hänvisar de till att det inte går på grund av att trafiken har minskat. Just nu jobbar de på en parkeringsficka, det är helt orimligt. Arbetsförhållandena är inte rimliga på något vis, säger Schützer.

När Per Åsling fick frågan kring nattstängningen, som oroat många, gav han en liten öppning i sitt svar:

– Jag förstår oron, sedan är det så att om frågan ska lyftas politiskt så måste det vara regeringen som tar tag i den. Jag kommer att ta med mig synpunkterna jag fått här och ta ett samtal med regeringskansliet. Jag kommer också att prata med Tullverkets generaldirektör Therese Mattson.

Kommunstyrelsen hade ett Skypemöte med tullverkets ledning under morgonen, men där är läget fortfarande status quo. Parterna har inte kunnats komma överens.

– De pratar om sina inre processer, hur de ska lösa scheman och bemanning, medan vi pratar om "vem finns ni till för". Vi har inte kunnat möta varandra, säger Daniel Schützer.

Schützer och kommunstyrelsen är kritiska till Tullverkets ställningstagande eftersom det är en huvudväg mellan Stockholm och Oslo som det rör sig om.

– Det känns som att de har fullt upp med att lösa sina inre problem i stället för att hålla ett fokus på dem som de faktiskt finns till för, nämligen invånarna och medborgarna.

Planer finns även på att riva den nuvarande tullstationen och bygga en ny längs med E18. VF fanns på plats när Schützer, tillsammans med tullanställda, representanter för näringslivet och partikamraten samt riksdagsledamoten Gunilla Svantorp visade upp framtidsplanerna.

En kostnad för det nya bygget är ännu inte fastställt.

– Vi har fått en jättebra bild av tullstationen i Hån och inte minst brottsbekämpningen. Vi behöver såklart en tullstation som ska ligga vid motorvägen. Det är Kölen som äger hela vägen, ett svenskt-norskt projekt. Det finns hur mycket mark som helst så vi löser det.

Rätta oss
1 / 2

Daniel Schützer (längst fram) visar upp framtidsplanerna för Per Åsling och övriga.

2 / 2

Den nuvarande lösningen för kontroller är just nu en parkeringsficka.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kritik mot nattstängning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!