Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Årjäng

JK-anmäler Tullverket

Efter beslutet gör kommunalrådet två JK-anmälningar
Foto: Helena Ingman

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) har gjort två anmälningar till Justitiekanslern mot Tullverket.

– Det här beslutet sänder fel signaler, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det har tidigare varit ett förslag, men efter två möten har nu förslaget blivit ett beslut att stänga tullstationen i Hån nattetid. Det får kommunstyrelsens ordförande Daniel Schützer att JK-anmäla Tullverket.

– Man kan säga att vi har haft livliga diskussioner. Men vi når inte fram med budskapet att en tullstation är viktig för de som bor här. De råder en missuppfattning inom Tullverket kring vilka de finns till för, säger Daniel Schützer.

I en av anmälningarna anges att stängning av tullstationen är ett brott mot EU förordningen som bland annat fastställer att öppettider ska vara rimliga och ändamålsenliga.

– E18 är en tungt trafikerad väg samtidigt bygger man ut området på den norska sidan. Därför anser jag att det finns ett behov av att hålla öppet på natten.

Den andra anmälan behandlar brott mot tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Daniel Schützer menar med sin anmälan att det inom Tullverket finns en skrämmande tysthetskultur.

– Det är en osund kultur där personer i ledande ställning vill ta reda på vad anställda berättat för media. När man pratar med de anställda så berättar de saker men är noga med att påpeka att deras namn inte ska nämnas eller finnas med.

Enligt beslutet ska tullstationen i Hån stänga nattetid från och med 1 april. Och tanken är att den ska vara stängd från midnatt fram till 07:00, enligt Daniel Schützer.

– Det sänder helt fel signaler att stänga och ha en obevakad gräns. Men de menar att de har andra sätt och metoder att jobba med brottsbekämpningen.

Genom att göra de här anmälningarna hoppas han kunna belysa vilka brister och förhållanden som råder inom Tullverket.

– Det fanns inte så mycket annat att göra och jag kände att jag var tvungen att göra någonting för att belysa detta.

Att JK-anmälan ska leda någonstans har han inga större förhoppningar om.

– Det står till och med på JK:s hemsida att de allra flesta anmälningar blir nedlagda. Så att det på något sätt ska gå att stoppa detta har jag ingen större tro på, säger Daniel Schützer.

På Tullverket fick man under fredagen via medier nys om att man blivit anmälda till JK. Man var då sparsamma med kommentarer kring ärendet.

– Via medier blev vi på Tullverket uppmärksammade om detta under fredagen. Naturligtvis tar vi detta på allra största allvar. Nu kommer vi att invänta JK:s bedömning, säger Tullverkets presstjänst.

Rätta oss
1 / 2

Daniel Schützer (S) är kommunalråd i Årjäng.

2 / 2

Tullverket har beslutat att stänga tullstationen i Hån, vid norska gränsen, nattetid.

Aktuell artikel (1 av 8)
JK-anmäler Tullverket

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!