Fredag, 22 september - vecka 38
Amerikansk fotboll

Veteranen jagar tredje Europatitel

Martin Ullbrandt vill fira igen
Foto: Tommy Andersson

Martin Ullbrandt, 33, är den enda spelaren i Carlstad Crusaders som har vunnit två Europafinaler.

Nu jagar han en tredje titel.

– Lagmässigt är vi bättre än någonsin, säger den defensive nyckelspelaren.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Carlstad Crusaders storhetstid tog på allvar fart när laget oväntat vann EFAF-cupen 2003 efter seger mot Tyrolean Raiders med 28–7 på bortaplan i Österrike.

Tre av spelarna på planen då: Martin Ullbrandt, Christian Forsman och Tracey Gere. En trio som fortfarande är med i laget (Gere som huvudtränare) och nu har chans att bli mästare i NEFL.

Det som skiljer Ullbrandt från de övriga två är att han även var med och bärgade Champions League-titeln i Belgrad 2015. Det året spelade inte Forsman och Gere hade inte kommit in som coach ännu.

Nu kan han alltså bli ensam i laget om att vinna en tredje stor europeisk titel.

– Det ska bli riktigt kul att få spela en sån här final på hemmaplan för första gången, säger Ullbrandt.

33-åringen är inte spelaren som får de stora rubrikerna i Crusaders. Men han är en nyckelspelare i det tysta i sin roll som defensive back.

– Han blir bättre och bättre för varje år som går. En dold hjälte och en fantastisk atlet, säger Crusaders klubbchef Robert Sundberg.

Ullbrandt, på den tiden linebacker, har ljuva minnen av finaltriumfen 2003 då han var 19 år gammal.

– Det finns väldigt mycket roligt från den matchen. Det var en kvällsmatch och på uppvärmningen öppnade himlen sig, det öste ner, åskade och blixtrade. Det var magiskt att spela.

– Tyrolean Raiders hade väldigt bra publikstöd – men i slutet av matchen jublade de åt oss när vi gjorde touchdowns.

Från 2002 till 2007 var Crusaders i sex raka SM-finaler men förlorade samtliga. Då bestämde sig Martin Ullbrandt för att hänga upp skydden på hyllan.

– Det hade varit för många motgångar, jag orkade inte mer.

2013 var suget tillbaka. Ullbrandt fick samma år vinna sitt efterlängtade SM-guld och har fått fira guld även 2014, 2015 och 2016. Samt även en Champions League-titel 2015. Crusaders spelade då två matcher på tre dagar och slog först ut franska Thonon Black Panthers innan det blev poängfest (84–49) i finalen mot hemmalaget Vukovi Belgrad.

– Det var väldigt slitsamt att spela två matcher på så kort tid. Vi spelade fantastiskt bra även om det blev lite väl mycket poäng för Belgrad i finalen, men de drev bollen bra.

Ullbrandt spelade finalen illa tilltygad.

– Jag hade en bruten hand. Det var många skador, Christian Kuylenstjerna bröt benet i finalen och Jack Moro ådrog sig en knäskada.

• Vilken av finalvinsterna rankar du högst?

– Måste jag välja tar jag EFAF. Det var första titeln för oss och inga svenska lag hade vunnit något i Europa tidigare. Vi var dessutom en stor underdog och slog ur underläge på ett helt annat sätt än i dag.

Nu är det alltså dags för att ta sig av finska Helsinki Roosters i söndagens NEFL-final på hemmaplan.

• Hur tycker du ni står er jämfört med de två tidigare finallagen?

– Väldigt svårt att jämföra. Lagmässigt är vi bättre nu, mer välcoachade. Fotbollen har utvecklats så mycket de senaste åren och det är helt andra anfalls- och försvarssystem. Det är svårare att spela försvar i dag, anfallsspelet har blivit mer komplext.

• Känslan inför finalen?

– Det är lättare att greppa nuförtiden, vi har ju lite rutin och man kan njuta lite mer av stunden. Personligen ser jag oss fortfarande som underdog, det gör jag alltid. Det som talar för oss är att vårt försvarsspel är bättre än senast vi mötte dem, jag tror att vi kan hålla ner dem poängmässigt. Fortsätter samtidigt vårt anfall att producera kan det nog bli väldigt bra.

Så det är dags att få lyfta din första pokal på Tingvalla alltså?

– Ja, precis. Det är drömscenariot. Jag har ju inte fått göra det än.

Rätta oss
1 / 5

På guldjakt. 33-årige Martin Ullbrandt är den ende Crusadersspelare som har två Europatitlar på meritlistan – på söndag hoppas han kunna lägga till en tredje.

2 / 5

Martin Ullbrandt.

3 / 5

4 / 5

5 / 5

Aktuell artikel (1 av 8)
Veteranen jagar tredje Europatitel

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!