Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Amerikansk fotboll

Tog plats i premiärlaget

Mattias Eriksson om debuten i den kanadensiska universitetsligan
Foto: Kha Vo/Laurier Footbal

Målet var att fajta till sig en plats.

Det gjorde Mattias Eriksson, 20.

– Jag är väldigt stolt att jag lyckades, säger värmlänningen efter debuten för Laurier Golden Hawks i den kanadensiska universitetsligan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

VF-sporten berättade i mitten av juli om hur Mattias Eriksson efter säsongsslutet med Carlstad Crusaders hoppades förlänga säsongen med spel i Kanada där han gör en termin som utbytesstudent på Wilfrid Laurier University utanför Toronto.

Skolans amerikanska fotbollslag, kallat Golden Hawks, spelar i den kanadensiska universitetsligan och värmlänningen fick en inbjudan att vara med på träningslägret i augusti och få chansen att fajtas om en plats i truppen.

Eriksson anlände i Kanada 8 augusti och två dagar senare inleddes campen.

– Det var hårt – men kul. Riktigt roligt och samtidigt en stor utmaning. Det är ju till viss del en ny sport så det var en omställning, säger Mattias Eriksson.

Kanada har nämligen en egen variant av amerikansk fotboll.

– Det skiljer en hel del. Planen är större, man har tolv spelare i stället för elva i varje lag och man har tre försök i stället för fyra. Sen är det lite andra regler som skiljer sig också. Egentligen är det ju lite konstigt, ser man det från sidan ser det ju exakt lika ut. Men tydligen har det sina rötter väldigt långt tillbaka.

Eriksson berättar om hur spelarna i offensiven har mer rörelse innan bollen kastas i gång vilket kräver att spelarna snabbt och effektivt kan justera sina positioner.

Men värmlänningen lyckades anpassa sig såpass väl att han i helgen som gick fanns med i Laurier Golden Hawks premiärlag då man besegrade Toronto Varsity Blues med 39–0.

– Coacherna tyckte att jag tillräckligt mycket för att förtjäna en matchtröja. Jag är väldigt stolt att jag lyckades, men jag måste jobba lika hårt för att ta en plats nästa vecka, säger Eriksson.

– Jag fick mest speltid i "special teams" men i slutet var jag även inne på defensiven.

Truppen består av strax under 100 spelare och i premiärlaget fanns 55 av dem med.

– Så det är stor konkurrens, men det är det bästa sättet att utvecklas.

Om en vecka väntar match nummer två, mot Carleton Ravens på hemmaplan och tills dess hoppas Eriksson vara än mer hemmastadd.

– Jag trivs bra. Det är inte så annorlunda mot Sverige. Men jag har inte hunnit se så mycket än, det har mest varit träning och fotboll. Och snart börjar plugget också, det blir ytterligare en utmaning att hinna med det samtidigt som fotbollen.

– Men som tur är tränar vi inte lika mycket nu som under campen, nu handlar det ju om att hålla alla spelare fräscha till matcherna.

Rätta oss
1 / 2

Värmlänningen Mattias Eriksson tog, i en trupp med nästan 100 spelare, en plats i Laurier Golden Hawks premiärlag borta i Kanada.

2 / 2

Aktuell artikel (1 av 8)
Tog plats i premiärlaget

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!