Hoppa till huvudinnehållet

Rekordintresse när stjärnorna kommer till i Karlstad: ”Det är toppkvalitet”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Sofia Arvidsson och Amanda Girdo är en av storfavoriterna på damsidan.
Sofia Arvidsson och Amanda Girdo är en av storfavoriterna på damsidan. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Kommande helg inleds Swedish Padel Tour i Karlstad.

Flera svenska och internationella storstjärnor kommer vara på plats.

– Vi ser redan nu ett rekordintresse på förköpsbiljetter, säger Mats Harich, verksamhetsutvecklare för tävling.

Det har gått fyra år sedan Swedish Padel Tour kom till den värmländska residensstaden. Den gången spelades turneringen på Svea Padel, men kommer nu att inta Nordic Wellness Padel på Strand.

Det är också årets första av totalt sju deltävlingar innan finalen, som avgörs i december.

– Det var ett bra arrangemang senast vi var i Karlstad och nu var Victoria Gråberg (hallansvarig på Nordic Wellnes Padel) väldigt intresserad av att vi skulle komma till dem. Vi tycker också att det var lämpligt att lägga första deltävlingen i Karlstad, säger Mats Harich.

Swedish Padel Tour närmar sig 10-årsjubileum och trots en pandemi i bagaget och det ekonomiska läget i Sverige är sporten större än någonsin.

– Ur ett föreningsperspektiv har vi aldrig haft så många licenserade spelare som nu. Vi är 6 000 licenserade vilket är tusen fler än vad vi hade för ett år sedan, berättar Mats Harich och fortsätter:

– Dessutom har vi aldrig haft fler anslutande föreningar till förbundet som vi är i dag. Padel ur ett förenings- och turneringsperspektiv har ökat konstant hela tiden. Sen är det såklart tråkigt att de företagare som tog chansen att bygga hallar under pandemin nu får stryka på foten.

Flera världsspelare

Vilka stjärnor ska Värmlandspubliken hålla koll på då?

Förutom hemmahoppet Erik Nordström, som vann JVM-silver förra året, kommer bland annat Sverigetvåan Daniel Appelgren, Sverigetrean Viktor Stjern och Sverigefyran Linus Frost till spel.

Den sistnämnda spelar ihop med Simon Vasquez som är rankad 110 i världen.

Daniel Appelgren är en av Sveriges bästa spelare, som också tävlar i Karlstad kommande helg.
Daniel Appelgren är en av Sveriges bästa spelare, som också tävlar i Karlstad kommande helg. Foto: Svenska Padelförbundet

Lägg där till förhandsfavoriterna Daniel Windahl som är tankad 52 i världen, som spelar ihop med spanjoren José Solano som är rankad 82:a i världen och ni förstår själva att det är hög klass på herrtävlingen.

– Riktigt roligt att få bjuda Karlstadspubliken på så pass många bra spelare som håller en väldigt hög kvalitet. Svensk padel är verkligen på uppåtgående och vi kan nu också mäta oss mot de bästa nationerna i Europa.

Förre tennisstjärnan klar

På damsidan kryllar det också om flera etablerade toppnamn.

Bland annat tävlar förra tennisproffset Sofia Arvidsson tillsammans med Ida Jarlskog, en duo som vann SM-guld så sent som förra säsongen.

En av utmanarna är Sveriges kanske största stjärna Amanda Girdo (rankad 103 i världen) som tävlar ihop med spanjorskan Carla Castiello Velarde.

– Damklassen är kanske lite mer öppen än vad herrklassen är. Jag tror vi har tre lag som kan göra upp om segern.

Linnea Björk är ett av affischnamnen som kommer till Karlstad.
Linnea Björk är ett av affischnamnen som kommer till Karlstad. Foto: Svenska Padelförbundet

Stort intresse

Cirka 32 herrlag och 20 damlag har anmält sig till första SPT-deltävlingen där kvalspelet inleds på fredagsförmiddagen och huvudtävlingen på kvällen.

Finalernas spelas på söndag inför, vad det verkar, väldigt mycket publik.

– Vi har ungefär 100 förköpta biljetter, det är något form av rekord eftersom det är flera dagar kvar till tävlingarna startar. Karlstadsgänget har gjort ett bra jobb och vi räknar och hoppas på cirka 500 åskådare över helgen. Det hade varit en väldigt bra siffra.

– Karlstad är en ganska oprövad padelpublikstad, men ser man till intresset som finns nu har vi stora förhoppningar om ett bra arrangemang.

Prissumman är 100 000 kronor, fördelat på dam- och herrklasserna.

Artikeltaggar

Erik NordströmNordic WellnessPadel

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.