Hoppa till huvudinnehållet

Stugägare oroas över planerna på att riva dammen: ”Vore katastrof”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Enligt Fortums utrivningsansökan beräknas medelnivån på Stor-Ullen sjunka med runt 1,7-2 meter efter utrivningen, vilket fastighetsägarna tror lär påverka både fisk och fauna i och runt sjön, kanske under flera århundranden framöver.
Enligt Fortums utrivningsansökan beräknas medelnivån på Stor-Ullen sjunka med runt 1,7-2 meter efter utrivningen, vilket fastighetsägarna tror lär påverka både fisk och fauna i och runt sjön, kanske under flera århundranden framöver. Foto: Daniel Olausson

Fastighetsägare runt och vid Stora Ullen mobiliserar sig.

Oroliga för både brunnar och värdeminskningar, fågel och fisk – och dricksvattnet.

– Att sänka sjön med två meter vore katastrof för rödingen, säger Carl Ejnar Sölver.

Det är uppskattningsvis ett 40-50-tal fastighetsägare som antingen bor eller har sina fritidshus i direkt anslutning till sjön, belägen på andra sidan Värmullsåsen och strax sydost om Hagfors sett.

Här har en sammansättning av människor börjat formera sig med en genuin oro för hur sjön och närmiljön kan komma att påverkas vid en eventuell utrivning av dammen.

– Vi har träffats över Teams flera gånger och eftersom vi är ganska många så tog det ganska mycket tid att få tag på alla. Och vi tänker också att vi ska skriva ett yttrande tillsammans, säger Karin Sundkvist och berättar vidare hur man för närvarande går igenom den miljökonsekvensbeskrivning som dammägaren Fortum lämnat in i samband med sin ansökan om utrivning.

– Vi ser att det finns ganska många frågetecken där och där finns det en hel del att titta vidare på.

Det är en brokig samling som VF är i kontakt med under veckan. Det är både rena Hagforsbor och andra inflyttade. Som schweizaren Andreas Fischlin vars familj köpte stuga intill Stor-Ullen 2019 och som sedan blev mer eller mindre ofrivilligt fast vid sjön när pandemin slog till och gränserna stängdes.

Ekologiska risker med utrivning

Han är pensionerad professor inom ekologi och sedan 30 år involverad i FN:s klimatpanel IPCC:s arbete och ser flera faror med att riva ut dammen ur ett ekologiskt perspektiv.

– Det är många arter som lever vid sjön nu och vi har sett dokument så långt bak som till 1600-talet som tyder på att sjön redan var uppdämd när Uddeholm grundades 1668, säger han.

– Att ta bort dammen vore förödande av flera anledningar, bland annat för att man då tvingar arter som bott nära vattnet att flytta dussintals meter bort och som kanske tar åtminstone ett halvt århundrade att återhämta sig. För annat, som till exempel träd, kan det ta flera århundraden.

Själva utrivningen av dammen skulle vara genomförd på en vecka och kosta 300 000 kronor, enligt Fortums ansökan till mark- och miljödomstolen. Men det lär dröja innan ett slutgiltigt besked kommer i frågan.
Själva utrivningen av dammen skulle vara genomförd på en vecka och kosta 300 000 kronor, enligt Fortums ansökan till mark- och miljödomstolen. Men det lär dröja innan ett slutgiltigt besked kommer i frågan. Foto: Daniel Olausson

Carl Ejnar Sölver bor i Ludvika men har haft stuga vid Stor-Ullen i 50 år och brinner extra för fisket i sjön. Här finns den rödlistade Storrödingen och just den tros få det besvärligt om sjön sänks med två meter, förklarar han och får stöd i frågan av Gunnar Lundkvist, som har stuga ett par hundra meter från dammen.

– För mig är det två aspekter där den ena är vad som händer med ens egen stuga eftersom jag har strandtomt och sedan tänker jag lika mycket på miljön i sjön. Jag har varit inblandad i fiskeföreningen i rätt många år och fiskat röding, så jag är väldigt orolig för vad som ska hända, säger Carl Ejnar Sölver.

– Ja, det som är allvarligt är att om man river dammen ger man fri lejd för signalkräftan och den är en predator och äter rödingsrom, och samtidigt släpper man ned mörten uppifrån Lill-Ullen när den dammen rivs och det är också en predator, säger Gunnar Lundkvist och fortsätter:

– För det tredje så försvinner lekplatserna för rödingen. Det finns sex sådana utmärkta på en karta från 1988, de ligger på 0,7 till två meters djup och blir inte lätta att ersätta om två meter av sjön försvinner.

Skogen påverkas av strandlinjen

Gunnar Lindkvist utvecklar hur även den intilliggande skogen lär förändras när strandlinjen flyttas och, ja, perspektiven är många. Fler lär det bli ju fler av det 50-talet av fastighetsägare som sluter samman.

– Vi tar vårt vatten från sjön och vi är inte säkra på att vi kan få till ett servitut på någon annans mark och det är sådana saker som får jättestora konsekvenser på hur man kan använda sin stuga efter en utrivning, säger Karin Sundkvist vars stuga också är nära själva dammen.

– Vi har heller ingen tvärsäker uppfattning om hur vi skulle kunna ordna det här, tillägger Carl Ejnar Sölver.

– Det finns andra lösningar som att bygga naturliga utlopp och det har man gjort på andra ställen och det finns både för- och nackdelar, men där har vi ingen tvärsäker uppfattning än, som sagt.

Läs också

Artikeltaggar

Andreas FischlinDammarDjur och naturFiskeFNForshagaFortumHagforsLill-UllenMiljöMunkforsOroligheterSamhälleStor-UllenVärmullsåsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.