Hoppa till huvudinnehållet

Malte, 17, tävlar i teater: ”Häftigt att stå på samma scen som The Beatles”

Publicerad:
Reporter Matilda Landsberg
Matilda Landsberg
matilda.landsberg@vf.se
Malte Blixt från Säffle är med i uppsättningen av musikalen Agatha på Sundsta-Älvkullegymnasiet.
Malte Blixt från Säffle är med i uppsättningen av musikalen Agatha på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Foto: HP Skoglund

Så länge han kan minnas har Säfflekillen Malte Blixt älskat teater.

Om några veckor kommer han även få tävla i det, tillsammans med sina klasskamrater på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad – en satsning som har krävt mycket tid.

– Det hade inte varit lika roligt att sitta här på helgerna och räkna matte, säger han.

Varje år sätter eleverna som läser dans och teater på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad upp en föreställning. Nytt för i år är att uppsättningen också är en del av ett samarbete med riksteatern. För elevernas del innebär det att de också kommer spela musikalen i Göteborg – och tävla med sitt framförande.

– Det ska bli riktigt roligt att få göra det ihop. Det är inte bara skolor med och tävlar, utan teatergrupper också, säger Malte Blixt.

”Man går in i en bubbla och fokuserar inte så mycket på vad som kommer sedan”, säger Malte om repetitionerna de haft på helgerna.
”Man går in i en bubbla och fokuserar inte så mycket på vad som kommer sedan”, säger Malte om repetitionerna de haft på helgerna. Foto: HP Skoglund

Att pjäsen ska kunna framföras på annan plats skapar vissa utmaningar för eleverna. De kan inte använda sig av mycket scenografi, eftersom allt ska kunna fraktas med till Göteborg.

– Vi har inte byggt upp så mycket miljöer, utan får jobba med andra sätt att uttrycka och visa, förklarar Maltes klasskompis Clara Åkerman.

Tävlingen på Operan i Göteborg är en deltävling och ett kval för att ta sig vidare till Stockholm.

Malte och Clara visar teatersminket, som de använder ordentligt innan de går på scen.
Malte och Clara visar teatersminket, som de använder ordentligt innan de går på scen. Foto: HP Skoglund
Sophie Fielding och Felicia Hultcrantz gör det sista av sminket innan det är dags för genrep.
Sophie Fielding och Felicia Hultcrantz gör det sista av sminket innan det är dags för genrep. Foto: HP Skoglund

En annan utmaning, som varit ny för eleverna, har varit att inte kunna prata med den som skrivit manuset. Musikalen Agatha är nämligen skriver av Lucia Cajchanova, för projektet Länk 2024. som alltså är själva tävlingen. Tidigare har deras uppsättningar skrivits av lärare.

– Att vi inte kan prata med henne gör att vi får tolka karaktärerna själva, utan att veta riktigt hur hon har tänkt sig att det ska vara. Det har varit roligt, men svårt, säger Malte Blixt.

Miranda Svenske, Smilla Gren Edvardsson, Malte Blixt och Clara Åkerman.
Miranda Svenske, Smilla Gren Edvardsson, Malte Blixt och Clara Åkerman. Foto: HP Skoglund

Intensiv vecka

Redan i oktober började förberedelserna. Förutom lektionstiderna har uppsättningen inneburit sena kvällar och repetitioner på helger. Något både de och dansarna Miranda Svenske och Smilla Gren Edvardsson tycker man får räkna med.

– Det ingår. Det är ett väldigt kul sätt att få jobba på, säger Miranda Svenske.

– Jag har spelat teater så länge jag kan minnas. Jag älskar det mest av allt, och då går det bra. Det hade inte varit lika roligt att sitta här på helgerna och räkna matte, säger Malte och skrattar.

På onsdag slår de upp portarna och välkomnar publiken in i aulan.

– Vi kommer ha fullt upp en vecka nu, säger Clara Åkerman och syftar både till de sista justeringarna som kommer ske i morgon, och till veckans föreställningar.

Onsdag och torsdag kommer elever både från deras egen skola men också från andra skolor i Karlstad och kringliggande kommuner att få ta del av pjäsen. På fredag och lördag är det allmänhetens tur.

Malte Blixt har rollen som Iris, en nyfiken dam som tillsammans med sina väninnor i kören blir vittne till 18-åriga Agathas försvinnande.
Malte Blixt har rollen som Iris, en nyfiken dam som tillsammans med sina väninnor i kören blir vittne till 18-åriga Agathas försvinnande. Foto: HP Skoglund

Bakom kulisserna är det ständigt full fart, även under speltid.

– Det är svårt att vara här bakom, för det är som att stå mitt i ett hönshus. Du är alltid i vägen, säger Malte.

Clara Åkerman vänder sig till dansarna i klassen.

– Det är så roligt att se er också. Ni dansar så harmoniskt och fint och så kommer ni ut och det är hysteri, säger hon och skrattar.

Miranda och Smilla förklarar att det beror på att de har åtta olika outfits som de ska hinna dra på och av mellan sina danser.

Nu längtar gänget efter att få spela på riktigt.

– Det är häftigt också att få stå på samma scen som The Beatles gjorde, säger Malte Blixt.

Bland det roligaste med projektet tycker han är att gemenskapen i klassen blir så stor när man jobbar nära varandra.

– Det kan bli mycket väntan när man håller på med teater, men det blir aldrig tråkigt. Det finns alltid någon att prata med, säger han.

Clara Åkerman håller med.

– Det här är det största vi gör tillsammans, säger hon.

Nervositeten inför premiären kryper sig på, men de är överens om att det är lättare att framföra musikalen för en stor publik – då är det svårare att urskilja ansiktsuttryck.
Nervositeten inför premiären kryper sig på, men de är överens om att det är lättare att framföra musikalen för en stor publik – då är det svårare att urskilja ansiktsuttryck. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

FöreställningarKarlstadLucia CajchanovaMusikMusikalerSkolorSundsta-ÄlvkullegymnasietTeater

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.