Hoppa till huvudinnehållet

Undersköterskan Josefine får pris av drottningen för sin uppfinning: ”Väldigt stolt”

Publicerad:
Reporter Lena Fosselius-Peterson
Lena Fosselius-Peterson
lena.fosselius@vf.se
Undersköterskan Josefine Ceasar har tilldelas Queen Silvias nursing adward. Priset delas ut på Kungliga slottet i maj.
Undersköterskan Josefine Ceasar har tilldelas Queen Silvias nursing adward. Priset delas ut på Kungliga slottet i maj. Foto: HP Skoglund

Undersköterskan Josefine Ceasar känner sig stolt och väldigt glad över att ha fått det ärofyllda priset Queen Silvia Nursing Award. Priset kommer att delas ut av drottning Silvia på Kungliga slottet i maj.

– Jag blev jätteglad, nervös och väldigt stolt. Det första jag tänkte på hur kommer jag in på slottet, vilken dörr går jag in i, säger Josefine Ceasar,

Priset får Josefine Ceasar, för sin ”uppfinning”, ett sluttande dricksglas som underlättar för personer med begränsad rörelseförmåga att böja huvudet bakåt.

Josefine berättar att idén till ett sluttande glas fick hon för några år sedan då hon jobbade inom äldreomsorgen i Säffle. Hon vidareutvecklade idén och tog hjälp av sin sambo Markus Holmgren och gjorde en prototyp hemma i köket.

– När du har svårt att böja huvudet bakåt så tar glaset emot vi näsan. Jag ritade en modell där ena sidan är ”utskuren” så att glaset inte tar emot näsan när du dricker. Sen köpte jag ett plastglas och Markus hjälpte mig att skära ut en bit och sen putsade vi till kanterna, berättar Josefine.

 Josefine Ceasar beskriver idé med det sluttande glaset som kan bi en värdig ersättning till en tråkig pipmugg när de med ett funktionshinder ska duka fint.
Josefine Ceasar beskriver idé med det sluttande glaset som kan bi en värdig ersättning till en tråkig pipmugg när de med ett funktionshinder ska duka fint. Foto: HP Skoglund

Är du teknikintresserad?

– Jag gillar att komma på olika saker som kan underlätta i vardagen, men också saker som du inreder med. Teknikintresset ligger nog i mina gener, säger Josefine.

När Josefine såg ett inlägg på Instagram om Queen Silvias Nursing Award, så skickade hon in sitt förslag om det sluttande glaset, som kan vara ett hjälpmedel för de som har ett funktionshinder. Josefine vill med sitt sluttande glas ge människor med ett funktionshinder en finare upplevelse vid måltider.

– Det finns många bra hjälpmedel. Men jag tycker att en pipmugg inte känns så värdigt när du till exempel ska duka fint till en middag. Mitt glas kan alla använda och du kan duka fint och värdigt till alla runt bordet. Det kan även konstrueras som mugg eller finare glas på fot, menar Josefine.

Än så länge får Josefine hålla glasets utformning hemligt fram tills det blir utdelning på slottet i maj.

Diplom och 60 000 kronor

– I november ringde de och sa att jag gått vidare till finalen. Sen var det en intervju via nätet med juryn och jag var jättenervös. Där satt massa människor som skulle bedöma min ide. Men det blev ju bra, berättar Josefine.

Den 22 december ringde juryn och meddelade att Josefine hade blivit den utvalda undersköterskan för priset.

– Vi är två som får priset en sjuksköterska från Småland och så jag som undersköterska. Det är andra gången som de delar ut ett pris till en undersköterska också.

Josefine hoppas att hennes sluttande glas i framtiden ska fånga någons intresse för att producera det.

– Det vore jätteroligt. Jag tror väldigt mycket på min idé och jag tror inte att det skulle vara speciellt dyrt att göra det, säger Josefine.

Fakta

Den svenska juryns motivering

”Undersköterska Josefine Caesars sluttande dricksglas för personer med begränsad rörelseförmåga omfattar innovation och medkännande design.

Det ger användarna möjlighet att dricka självständigt utan hjälp, en avgörande del av personcentrerad vård och välbefinnande för personer som kan uppleva utmaningar.

Det sluttande glaset uppmuntrar också till en värdig måltidsupplevelse genom att erbjuda en praktisk och respektfull lösning utan en alltför barnslig design.

Josefines idé överensstämmer med QSNA:s huvudetos - empati, omvårdnad, stöd och att höja livskvaliteten för äldre och personer med kognitiv nedsättning.”

Arbetskamraterna vid kirurgavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad där Josefine arbetar natt har gratulerat henne och Josefine säger att de var inte speciellt förvånande då de är vana med att hon fixar massa saker på jobbet.

Förutom äran att ha tilldelats Queen Silvias Nursing Award priset får Josefine ett diplom och 60 000 kronor. Under 2024 är hon också ambassadör för Queen Silvia Award, och ska medverka vid studiebesök och utbildningar.

– Under året som ambassadör ska jag bland annat skriva om min vardag som undersköterska och sen tillsammans med den sjuksköterska som vann priset vara med på olika studiebesök.

Josefine Ceasar och Markus Holmgren planerar för bröllop till sommaren och då kommer de 60 000 kronor som bland annat är ett av prisen  Queen Silvias nursing adward. Med på fotot är också hunden Greta 10 månader.
Josefine Ceasar och Markus Holmgren planerar för bröllop till sommaren och då kommer de 60 000 kronor som bland annat är ett av prisen Queen Silvias nursing adward. Med på fotot är också hunden Greta 10 månader. Foto: HP Skoglund

Hur går tankarna nu?

– Jag känner mig jättestolt förstås och har massor av funderingar inför prisutdelningen. Sen ska Markus och jag gifta oss i sommar så en del av prispengarna kommer att gå till vårt bröllop. Annars blir väl livet som vanligt och nu ska jag jobba hela nyårshelgen, säger Josefine Ceasar.

Fakta

Queen Silvia Award

• Den allra första mottagaren av Queen Silvia Nursing Award (QSNA) var en student vid Röda Korset Högskolan, vilket tillkännagavs år 2013.

• För närvarande finns det 50 QSNA-mottagare spridda över sju länder.

• Drottning Silvia har länge varit en förespråkare för förbättrad vårdkvalitet för äldre, särskilt för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Hon har öppet delat med sig av sina personliga erfarenheter som anhörig till personer med minnessjukdomar.

• Drottningen stödjer olika program som fokuserar på äldrevård och demensvård, inklusive Stiftelsen Silviahemmet, SilviaBo, Dementia Forum X och Queen Silvia Nursing Award.

Artikeltaggar

DesignDrottning SilviaEkonomiFunktionsnedsättningSamhälleStiftelserSvenska Röda KorsetÄldreomsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.