Hoppa till huvudinnehållet

Elevvärden Dler är årets medarbetare: ”Tror att de märker att jag vill deras bästa”

Publicerad:
Dler Moradian, elevvärd på Sundsta-Älvkullegymnasiet är årets medarbetare i Karlstads kommun. Hans förmåga att se alla  bidrog till utmärkelsen. Här pratar han med Truls Wenli, Vilhelm Holmgren och Samuel Kennedy.
Dler Moradian, elevvärd på Sundsta-Älvkullegymnasiet är årets medarbetare i Karlstads kommun. Hans förmåga att se alla bidrog till utmärkelsen. Här pratar han med Truls Wenli, Vilhelm Holmgren och Samuel Kennedy. Foto: HP Skoglund

Han ger råd, hjälper till med skoluppgifter och relationsbekymmer. Dler Moradian insatser som elevvärd på Sundsta-Älvkullegymnasiet har gjort att han har korats till årets medarbetare i Karlstads kommun.

– Målet är att göra minst en person glad varje dag, säger han.

Varje år nominerar Karlstadsborna själva sina vardagshjältar. För ett par veckor sedan fick Dler Moradian veta att han blev årets medarbetare.

– Jag blev chockad. Det har inte riktigt sjunkit in än, men jag tränar på att ta åt mig. Utmärkelsen är ett bevis på att jag gör ett bra jobb, säger 33-åringen.

Dler bygger relationer

Som elevvärd har Dler Moradian både varierande och många arbetsuppgifter.

– Det är allt från att fixa fram bordtennisbollar till att vara vikarie på lektioner, säger han.

I motiveringen till årets medarbetare står bland annat ” ... Han (Dler, reds. anm.) gör stor skillnad för eleverna varje dag. Hans stora förmåga är att han ser alla och kan med sina känslospröt stötta lite extra där det behövs ...”

Dler Moradian håller med om att hans största styrka är att lägga märke till alla ungdomar. Han började sin tjänst för ett och ett halvt år sedan och har hunnit bygga upp en relation till eleverna.

– Ända sedan jag började min tjänst har jag bemött eleverna med en positiv attityd och verkligen försökt att uppmärksamma alla. Jag tror att de märker att jag vill deras bästa och det har vuxit fram en ömsesidig respekt mellan oss.

Ända sedan jag började min tjänst har jag bemött eleverna med en positiv attityd och verkligen försökt att uppmärksamma alla.
Dler Moradian

Dler Moradian förstår också vad som som ligger bakom ordvalet ”känslospröt”.

– Jag är en människokännare och det blir extra tydligt med dessa elever som jag har lärt känna väl. Jag märker deras sinnesstämning. Om någon har en dålig dag går jag fram till den personen och frågar hur den mår eller hur dagen har varit.

I Dler Moradians uppgifter ingår allt från att fixa fram bordtennisbollar till att vara vikarie på lektioner.
I Dler Moradians uppgifter ingår allt från att fixa fram bordtennisbollar till att vara vikarie på lektioner. Foto: HP Skoglund

Extra viktiga samtal

Med cirka 2 000 elever på gymnasieskolan kan Dler Moradian så klart inte vara tillgänglig för alla hela tiden. Ungdomarna som av någon orsak hamnat på glid har han tätare kontakt med.

– Jag har kontinuerliga möten med elevhälsan och på så vis vet jag vilka som har det tuffare än andra.

I det sammanhanget blir 33-åringens insats om möjligt extra viktig.

– Jag vill rädda folk så att de inte hamnar snett. Motiverande samtal är en stor del av arbetet. Jag frågar hur de vill leva sina liv som vuxna och många kommer då fram till att skolan är viktig för dem, säger Dler Moradian.

Jag vill rädda folk så att de inte hamnar snett.
Dler Moradian

Han berättar att hans jobb för det mesta är helt underbart med glada elever som ger upplyftande tillrop.

– De brukar säga att de är väldigt glada för att jag är på skolan. Sådana kommentarer ger mig energi.

Särade på bråkstakar

Men i sällsynta fall uppstår konflikter också. Elevvärden berättar att det ofta är samma klick av personer som är inblandade.

– I de fallen får jag hålla extra koll och återigen försöka övertyga eleverna att inte ställa till med oreda. När jag förklarar att deras föräldrar kan bli kontaktade eller att det är dåligt för deras skolgång brukar de komma på bättre tankar.

I slutet av september skedde ett uppmärksammat bråk mellan två elever som hade modersmålsundervisning på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Då var Dler Moradian en av de vuxna som gick emellan för att sära på bråkstakarna.

– Det var en obehaglig händelse som inte ska få inträffa och det ledde till att eleverna blev avstängda. Efteråt har det inte skett några liknande händelser.

Attraktiva aktiviteter

Dler Moradians roll är att vara en stöttepelare för eleverna. Men han ser sig lika mycket som en kompis.

– Om någon vill komma och prata fotboll, mat, väder eller vad som helst så går det bra. Sedan har så gott som alla här på gymnasiet mycket humor. Det är viktigt att kunna skämta med varandra.

Hans dagliga insatser räcker för att göra honom omåttligt populär. Att Dler Moradian dessutom fixar aktiviteter för eleverna är en bonus som uppskattas väldigt mycket. Fredagskaraoken lockar många lyssnare och sportturneringarna som han anordnat med sina kollegor Daraw Shiwan och Emanuel Persson har dragit många deltagare.

– Jag tycker det är bra om eleverna får fokuserat på annat än skolan ibland. De gör att jag tycker det här jobbet är fantastiskt roligt och då vill jag ge något tillbaka. Om eleverna är lyckliga är jag också det, säger Dler Moradian.

Till elevernas glädje arrangerar Dler Moradian många aktiviteter. Här diskuterar han biljard med Tess von Bahr och Aron O´connor.
Till elevernas glädje arrangerar Dler Moradian många aktiviteter. Här diskuterar han biljard med Tess von Bahr och Aron O´connor. Foto: HP Skoglund

Dler Moradian – Årets medarbetare

Motiveringen

”Dler är en mycket uppskattad elevvärd på Sundsta-Älvkullegymnasiet. Han gör stor skillnad för eleverna varje dag. Hans stora förmåga är att han ser alla och kan med sina känslospröt stötta lite extra där det behövs. Dler är fixaren som ordnar aktiviteter som blivit omåttligt populära som tex fredagskaraoke. Han sätter alltid eleverna i första hand och finns på skolan hela dagen för att prata och skoja med, få stöd i skolarbetet eller bara hänga runt med.

Dler gör ett så fint arbete och är så uppskattad av oss alla på skolan. Han är så värd utmärkelsen årets vardagshjälte 2023”.

Artikeltaggar

GymnasieskolanKarlstads kommunMänskligtSundstaSundsta-ÄlvkullegymnasietUtmärkelser

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.