Hoppa till huvudinnehållet

Bonde grävde ner döda kor på tomten – anmäld för miljöbrott

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Döda kor påträffades nedgrävda i marken hos en bonde i Eda-trakten. Genrebild.
Döda kor påträffades nedgrävda i marken hos en bonde i Eda-trakten. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

En bonde i Eda kommun har blivit anmäld till polisen för miljöbrott. Anmälan gäller bland annat i att bonden ska ha grävt ned kadaver från kor på sin tomt.

– Det pågår en utredning hos polisen kring det här, säger Svante Näsman, miljö- och byggchef på Eda kommun.

Det var strax innan sommaren som Eda kommun fick ett anonymt tips om en allmänt skräpig tomt och att bonden som äger tomten grävde ned döda djur i marken, något som P4 Värmland tidigare rapporterat om. Kommunen gjorde en tillsyn på platsen i mitten av maj och kunde mycket riktigt konstatera att det fanns brister.

– Bland annat fanns det brister i hur han förvarade gödsel och avloppsslam, det var nedskräpning och det fanns nedgrävda kadaver och animaliska biprodukter, säger Svante Näsman.

Hur många kor kan det röra sig om som den här bonden hade grävt ned?

– Det kan jag inte svara på säkert, men jag skulle tro att det rör sig om mer än en, men färre än tio. Det behöver inte heller röra sig om hela djur, utan kan vara djurdelar.

Och det får man inte göra?

– Nej, i alla fall inte i den här delen av kommunen. Det finns andra delar där man faktiskt får gräva ned kadaver under vissa förutsättningar, men i det här området så är det förbjudet.

Det var ju ett tag sedan den här anmälan gjordes, vad har hänt sedan dess?

– Vi har gjort en polisanmälan om detta, vilket vi är skyldiga att göra enligt miljöbalken om vi upptäcker ett misstänkt miljöbrott, och sedan har försökt att skicka ut ett föreläggande där vi gjort verksamheten uppmärksam på bristerna, men där har vi inte kommit vidare än.

Varför har ni inte kommit vidare?

– Ett sådant här föreläggande måste delges och vi har inte fått något svar från bonden om hur han ställer sig till föreläggandet än. Vi har haft lite problem att få till kommunikationen där.

Så det återstår att se var detta slutar?

– Ja, först får vi se om det eventuellt blir ett överklagande från den här verksamheten eller inte och sedan får vi följa upp det. Det är ett aktivt ärende, men det går lite trögt.

Artikeltaggar

BristerBrott, lag och rättEdaEda kommunMiljöMiljöbrottNedskräpningP4 Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.