Hoppa till huvudinnehållet

Vänsterpartiet: Rädda den svenska sjukvården

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Regionerna klarar inte den ekonomiska krisen inom sjukvården själva. Regeringen har också ett ansvar, menar debattörerna.
Regionerna klarar inte den ekonomiska krisen inom sjukvården själva. Regeringen har också ett ansvar, menar debattörerna. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen ger inga tecken på att vilja skjuta till extra pengar till vården, trots kraftiga underskott i alla regioner. Nu senast avslog de Vänsterpartiets förslag om en extra ändringsbudget för kommuner och regioner, skriver Karin Rågsjö och Elisabeth Björk, Vänsterpartiet.

Alla människor vill ha en sjukvård man kan lita på. I Sverige har vi länge sett det som självklart att vården finns där när vi behöver den, oavsett vilka vi är eller var vi bor.

Men allt detta hotas nu. En ny prognos från Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att svensk sjukvård står inför en nedskärningschock. Den nya prognosen visar att läget är betydligt allvarligare än vad man trodde när regeringen lade fram sin budget i september.

Vi ser konsekvenserna av detta tydligt i region Värmland. Vi kommer tillsammans med samtliga regioner i landet att gå med underskott i år. För att kunna bedriva en bra verksamhet är det av yttersta vikt att ha en stark ekonomi. Den svåra situationen beror på de kraftiga prisökningarna på livsmedel och energi, på stigande räntor och ökade pensionskostnader.

Vi har vidtagit en mängd åtgärder för att närma oss en ekonomi i balans, bland annat infört anställningsstopp för administrativ personal, ändrat utbud och priser i kollektivtrafiken och minskat hyrläkarbemanningen. Men regionernas egna insatser kommer inte att räcka. Regeringen har ett ansvar att stötta regionerna i den värsta ekonomiska krisen sen 1990-talet.

Det självklara när en så pass allvarlig ny prognos kommer från SKR borde vara att anpassa sitt agerande. Det borde vara självklart för varje ansvarstagande politiker.

Men de som har makten nu är Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson. Hittills har de inte gett några tecken på att vilja skjuta till extra pengar till vården, trots den nya prognosen. De gör ingenting för att rädda den svenska sjukvården.

Det finns inget rationellt skäl till att välfärden ska sättas på svältkur. Statens finanser är urstarka. Bara en handfull industriländer kan uppvisa en så stor nettoförmögenhet som Sverige. Att i det läget tvinga regionerna till enorma nedskärningar i sjukvården är både orimligt och oansvarigt.

Resurserna finns alltså, men Kristersson och Åkesson väljer att lägga pengarna på annat. De valde att göra stora skattesänkningar som ger mest till de som redan tjänar mest.

Vi prioriterar annorlunda. Vänsterpartiet har därför lagt ett förslag i riksdagen om en extra ändringsbudget för kommuner och regioner, med särskilt fokus på regionerna – det vill säga sjukvården. Staten måste skjuta till de pengar som behövs för att stoppa nedskärningschocken. Regeringen valde att avslå förslaget och fortsätta med sin nedskärningspolitik.

Sjukvården var väljarnas viktigaste fråga i riksdagsvalet 2022. De förväntar sig att de som styr tar ansvar och gör det som krävs att för rädda sjukvården. Svenska folket vill inte ha nedskärningar och försämringar i vården, de vill ha en sjukvård som är bättre än den vi har idag. När vårdkrisen slår till kan riksdag och regering inte bara passivt se på.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Elisabeth Björk, regionråd Vänsterpartiet Värmland

Artikeltaggar

BudgetarElisabeth BjörkJimmie ÅkessonKarin RågsjöPolitikRegion VärmlandSjukvårdUlf KristerssonVårdVård och omsorgVänsterpartietVärmlands län