Hoppa till huvudinnehållet

Janet lever med sex hundar i lägenheten: ”De betyder massor för mig”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Janet Pettersson och maken John Sören Pettersson lever med de sex bostonterrierna Martin, Melker, Lilly, Bibbi, Inez och Anna.
Janet Pettersson och maken John Sören Pettersson lever med de sex bostonterrierna Martin, Melker, Lilly, Bibbi, Inez och Anna. Foto: Peter Bäcker

Allting började när Janet Pettersson och maken John Sören Pettersson skulle hjälpa en uppfödare.

Men kärleken till hundarna blev så stor att de fick stanna kvar. Nu lever de med sex bostonterriers.

– De betyder massor för mig, jag är väldigt kär i dem, säger hon.

Och kärleken är stor till de fyrbenta vännerna – Martin, Melker, Lilly, Bibbi, Inez och Anna. Janet beskriver deras olika personligheter medan de leker eller vilar i hundrummet.

– De har väldigt olika personligheter. Martin är atletisk och gillar sport. Inez skulle nog älska att vara en sådan där butikshund och ligga och titta på caféer. Hon älskar folk. Melker är en livsnjutare som älskar att sola och hatar dåligt väder. Han är också supernyfiken och älskar att åka bil och båt. Anna är nytillskottet och yngst. Jag tror hon kommer att dominera hela flocken sedan när hon blir äldre. Och de kommer nog att låta henne göra det för de skämmer bort henne så.

Bibbi ligger lugnt och tuggar på sitt hundchips medan Martin och Anna busar om en boll.
Bibbi ligger lugnt och tuggar på sitt hundchips medan Martin och Anna busar om en boll. Foto: Peter Bäcker

I soffan ligger Bibbi lugnt och tuggar på ett hundchips.

– Det är inte mycket som ruckar på henne kan jag säga. Hon gör det hon vill, och när hon vill. Hon är snäll och vänlig mot alla men bryr sig mest om familjen. Lilly hon är mamma åt alla. Hon har en tendens att bli ängslig, hon vill att alla ska må bra hela tiden.

Hundarnas vardag

Förutom att Janet och hennes man har ett vackert hem i centrala Karlstad, som du kanske sett i SVT:s populära program ”Vem bor här”, har här hundarna också en viktig plats.

Och när alla fem barnen flyttat hemifrån, var det också härligt berättar Janet att hemmet levde upp igen när de fyrfotade vännerna flyttade in.

– Våra barn hade massa kompisar och det var alltid liv och rörelse här hemma. Jag trivs med det, jag har väldigt lite behov av egentid så det var roligt med ungarna och deras kompisar. De här är ju lite som barn, säger hon och skrattar.

”Det är lite kontroversiellt fortfarande, tror jag”, säger Janet om att klä upp sina hundar.
”Det är lite kontroversiellt fortfarande, tror jag”, säger Janet om att klä upp sina hundar. Foto: Peter Bäcker

Janet delar också med sig av hundarnas vardag på Instagramkontot ”Dynamic duo boston terriers”. Där har de nästan 11 000 följare från hela världen. Här arrangerar Janet gärna olika miljöer. Bilder varvas med filmer när de besöker slott som att fira Halloween.

I hallen planeras det redan för nya upptåg – en discoarena, och i vardagsrummet står en orangea soffa uppställd. Här ska de sex hundarna illustrera fotot i vänner-soffan.

Är de vänner allihop?

– Ja, det är de. De gillar varandra. Fördelen med att ha så många är att de har alltid varandra, och de kan leka och mysa.

Hur kommer det sig att du började med det här?

– Jag har egentligen alltid hållit på med det här, men förr var det med ungarna. Men den avgörande skillnaden tror jag är att de här har tyckt att det varit så kul. Jag skulle aldrig göra det här om de inte hade tyckt om det. Och när pandemin kom och man inte kunde göra så mycket då kände jag att jag ville utvidga det jag redan höll på med.

– Fotografering det är min grej, jag tycker det är jätteroligt och det här att bygga små scener och hitta på.

”Positiv ras”

Bostonterriern kallas ibland för ”den amerikanska gentlemannen”, och Janet håller med.

– Det är en väldigt positiv ras, vad man än föreslår så tycker de att det är kul. Det här hade inte passat alla hundar, säger hon, och fortsätter:

– Jag kunde ingenting om Instagram när jag började men man lär sig under vägen. Jag älskar ju mina hundar, och det är ju roligt om andra också tycker att de är fina.

I sovrummet har hundarna en egen säng.
I sovrummet har hundarna en egen säng. Foto: Peter Bäcker

Numer är hon också igenkänd på stan när hon kommer med hundarna, berättar Janet.

– En promenad här kan ta väldigt lång tid för det är många som vill prata med oss, vilket är roligt. Det är många som gillar bostonterrier.

De går också gärna på café.

– Inez tycker att skogen är överskattad, hon är en stadshund och gillar att gå på caféer. Vi försöker att gå på café i alla fall en gång i veckan. Ibland har jag med mig allihop. De trivs väldigt bra tillsammans men jag tror att det är bra att göra saker med dem en och en och två och två ibland.

”Våra barn hade massa kompisar och det var alltid liv och rörelse här hemma. Jag trivs med det, jag har väldigt lite behov av egentid så det var roligt med ungarna och deras kompisar. De här är ju lite som barn”, säger Janet.
”Våra barn hade massa kompisar och det var alltid liv och rörelse här hemma. Jag trivs med det, jag har väldigt lite behov av egentid så det var roligt med ungarna och deras kompisar. De här är ju lite som barn”, säger Janet. Foto: Peter Bäcker

Hundarna följer Janet som en svans, och när hon visar hundsängen som de byggt inne i sovrummet är hela gänget med.

– De är väldigt förtjusta i sängen, men då ska de bäddas ner på kvällen. Vi har lite ritualer, Bibbi gillar exempelvis en speciell kudde. Man får hålla på och det trivs de med, säger hon, och fortsätter:

– Där borta, säger hon och pekar på en divan i hörnet, brukar vi bädda till Melker. Han gillar prassliga lakan, men ibland kommer han och lägger sig hos oss. Så här trängs vi.

”Kontroversiellt”

Janet har också en förkärlek för att klä hundarna i kläder. Här finns en stor garderob med klänningar och kavajer i olika färger. Hon får också hjälp att snickra möbler och sy kläder till dem.

– Jag brukar klä upp dem till fotograferingar eller om det är något speciellt om vi ska ut på någonting. Annars har de funktionskläder som andra hundar när det är kallt eller regnigt. Men har vi en fest är det ju roligt att även de är uppklädda eftersom de inte har något emot det.

Lily och Martin poserar vant framför kameran.
Lily och Martin poserar vant framför kameran. Foto: Peter Bäcker

Janet klär på Lily en rosa klänning och Martin får en svart kavaj. De poserar fint för VF:s fotograf där de sitter i en soffa i vardagsrummet.

Julen som närmar sig är också en högtid de gärna klär upp sig till.

– Julkläder brukar vi allihop ha, säger hon skrattande. Vi har ibland liknande tröjor allihop. Fåniga familjen, men det är jättekul.

Men hon förstår också att hennes passion för att klä upp sina hundar inte delas av alla.

– Det är lite kontroversiellt fortfarande, tror jag. Men den här rasen är korthårig och fryser lättare, och så sett är det kanske ändå mer accepterat. Sedan tänker jag att de borde se att jag gör ingenting som de inte är med på.

Då hundarna är korthåriga fryser de lätt så när de går promenader på vintern har de alla på sig täckjackor.
Då hundarna är korthåriga fryser de lätt så när de går promenader på vintern har de alla på sig täckjackor. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurInstagramKarlstadMänskligtSVT

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.