Hoppa till huvudinnehållet

Matteläraren André har kartlagt 30 år av obskyr värmländsk punk: ”Lite av en passion”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Värmland är det andra landskapet som föräras med ett fanzine och en kassett när historien om den svenska trall- och skatepunken ska skrivas. ”Vill det sig riktigt illa så är jag klar när jag blir pensionär, men jag hoppas att vi ska få upp farten litegrann”, säger eldsjälen André Nordin.
Värmland är det andra landskapet som föräras med ett fanzine och en kassett när historien om den svenska trall- och skatepunken ska skrivas. ”Vill det sig riktigt illa så är jag klar när jag blir pensionär, men jag hoppas att vi ska få upp farten litegrann”, säger eldsjälen André Nordin. Foto: Privat

En mattelärare i Ale kommun har under ett års tid kartlagt den värmländska trall- och skatepunkscenen, från tidigt 1990-tal fram till nu. I dagarna släpps resultatet i form av ett fanzine och en kassett, där 32 av banden finns med.

– Jag är ju nörd ut i fingerspetsarna så det är mycket för min egen skull jag gör det, säger 35-årige André Nordin.

Känner du till IFK Överdos? Inte det, nej. Kanske Aktiv Slaktkniv? Nej? Okej, du är förlåten. Gemene man och kvinna har förmodligen föga kunskap om banden som kvalat in när André Nordin och två av hans vänner närstuderat den värmländska trall- och skatepunkscenens förgrundsgestalter och obskyriteter.

– För att kunna komma med ska banden ha gjort någonting som vi kan lyssna på, så att vi kan avgöra om vi tycker att musiken passar inom ramen för genrerna. Vi har ju ändå en ganska snäv avgränsning. Det ska gå snabbt, det ska vara melodiöst, och vara punk. Skate eller trall. Sen har ju folk olika definitioner av de här subgenrerna, om vad som är vad. Vi utgår från våra definitioner. Så allt kommer inte med, men det blir en hel del, säger André Nordin.

Det ska gå snabbt, det ska vara melodiöst, och vara punk.
André Nordin
Karlstadstrion Fake Legacy är ett av banden som finns med i fanzinet. ”För mig är de på samma nivå allihop. De är lika viktiga för helheten”, säger André Nordin.
Karlstadstrion Fake Legacy är ett av banden som finns med i fanzinet. ”För mig är de på samma nivå allihop. De är lika viktiga för helheten”, säger André Nordin. Foto: Privat

Ingen koppling till Värmland

Han är ursprungligen från Fagersta men arbetar som lärare i matte på komvux i Ale strax norr om Göteborg. Vännerna har tidigare gjort ett likadant fanzine med tillhörande kassett om Gästrikland, och Värmland är därmed tvåa i det mastodontprojekt där André Nordin hoppas kunna kartlägga hela Sveriges bandhistoria inom nämnda genrer.

– Det är lite av en passion. Jag brukar säga att vill det sig riktigt illa så är jag klar när jag blir pensionär, men jag hoppas att vi ska få upp farten litegrann.

Overdue från Sunne.
Overdue från Sunne. Foto: Jonas Larsson

Fanzineserien har fått titeln "Halvdan Permanent".

– Jag läste en Stephen King-bok och fastnade för de där orden. Det var någon karaktär i boken som hade en "halvdan permanent", och jag tyckte att det lät roligt. När det kommer till den här typen av musik så är bandnamnen ofta lite tokiga. Eller, antingen är de obscena, politiska eller lite tokroliga, och titeln är väl ett slags reflektion av det.

Undertiteln till fanzinet om Värmland fortsätter i samma anda. "En insubordination mot lagens moral", lyder den.

– Det är en textrad från ett av banden, Massage från Karlstad. Den första låten på deras första demokassett heter "Insubordination" och många av de vi haft kontakt med har pratat om den här låten som "hiten" på 90-talet i Karlstad. Så det ramar in allt bra.

Titeln på fanzinet har fått sitt namn efter en låt med 90-talsgruppen Massage från Karlstad.
Titeln på fanzinet har fått sitt namn efter en låt med 90-talsgruppen Massage från Karlstad. Foto: Privat

Över 30 band med

Sammanlagt figurerar 34 värmländska band i fanzinet, varav 32 finns representerade på kassettbandet.

– Det var två band där vi inte lyckades få med någon musik, säger André Nordin, som beskriver det hela som ett litet detektivarbete.

Många blir väldigt glada när vi hör av oss
André Nordin

– Det handlar om att jaga efter detaljer, hitta diskografier och få tag på folk som låter sig bli intervjuade. Har man väl börjat gräva så upptäcker man också fler band längs vägen, och då måste man göra om samma procedur där. Men nu är vi äntligen i hamn. Och det är så roligt, för många blir väldigt glada när vi hör av oss. Vissa tycker kanske att man är lite påflugen, men det är för den goda sakens skull. En kulturgärning uttrycker vissa det som.

Hur pass framgångsrika banden varit har inte spelat någon som helst roll i kartläggningen, berättar André Nordin.

– Men mest kända bland de här 34 är förmodligen Stoned från Karlstad som släppte skivor både i Sverige och i USA och turnerade i Europa på 90-talet. De har vi en lång intervju med i fanzinet. Sett till Sverige verkar Barbaras Grannar från Karlskoga ha varit det största bandet, men för mig är de på samma nivå allihop. De är lika viktiga för helheten.

Vissa av banden kanske inte släppte mer än någon demo?

– Så är det, absolut. Till exempel IFK Överdos och Overdue, de gav inte ut mer än någon demo eller kanske en låt på någon cd-samling. Jag kände till kanske 20 av de här banden när vi började för ett år sedan. Resten har vi upptäckt eller blivit tipsade om längs vägen.

André Nordin ger ut Karlstadsgruppen From the Tracks på det egna kassettbolaget Framtidens Format.
André Nordin ger ut Karlstadsgruppen From the Tracks på det egna kassettbolaget Framtidens Format. Foto: Privat

Har eget kassettbolag

En av grupperna, From the Tracks, beskriver André Nordin som ett av sina absoluta favoritband.

– De bildades 2008 och är aktiva nu igen vilket är väldigt roligt. Jag har även släppt ett par av deras låtar på mitt kassettbolag, som heter Framtidens Format.

Upplever du att det går att särskilja den värmländska skate- och trallpunken på något vis?

– Eftersom det är ett sådant stort spann, från 1990 till 2023, så är det svårt. Jämför man med Gästrikland så hade de en tydlig scen i Hofors, där det går att tala om ett och samma sound på ett annat sätt. Där överlappade medlemmarna i flera olika band, och då sker väl det naturligt.

Det är väl ganska typiskt för de här genrerna, att man ingår i flera band samtidigt?

– Ja, och skiljer det bara en medlem så är det ändå ett nytt band. Det tycker jag är helt rätt, för det blir roligare så.

Tartex från Karlstad.
Tartex från Karlstad. Foto: Privat

Limiterad utgåva

Omkring hälften av de värmländska banden har sitt ursprung i Karlstad, berättar André Nordin vidare.

– Annars är det Kristinehamn, och en del från Karlskoga. Ett par från Sunne, något från Kil, och Hammarö. Vi hittade faktiskt inget band från Arvika i de här genrerna.

Fanzinet släpps i 250 exemplar och kassetten i 200. På innerfodralet till kassetten syns bandens logotyper.

– Det är en del av det här arbetet. Jag letar upp loggor, gör rent dem och gör om dem till vektoriserat format. Så det är ett väldigt arbete, säger André Nordin.

Artikeltaggar

GästriklandKarlskogaKarlstadMusikPunk

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.