Hoppa till huvudinnehållet

Nu kan multisjuka få vård i hemmet: ”Viktigt att vi kommer närmare våra invånare”

Publicerad:
Reporter Marcus Mathiesen
Marcus Mathiesen
marcus.mathiesen@nwt.se
Regionens hus. Arkivbild.
Regionens hus. Arkivbild. Foto: Håkan Strandman

Multisjuka patienter i östra Värmland kan nu få mer avancerad vård i hemmet. Detta efter skapandet av ett nytt närvårdsteam som ska kunna hjälpa med både behandling och planering.

Från och med den fjärde december kan multisjuka patienter i östra Värmland få mer avancerad vård i hemmet, tack vare ett nytt närvårdsteam.

Teamet är en utveckling av ett mobilt palliativt team för cancerpatienter som redan finns. Den nya enheten ska kunna ta patienter med fler diagnoser, exempelvis hjärtsvikt och kroniska lungsjukdomar.

– Vården sker närmare patienten utifrån individuella behov, säger Ingela Agnarsson, verksamhetschef på Region Värmland, i ett pressmeddelande.

Teamet består av en läkare, fem sjuksköterskor, och en undersköterska. Planen är att de utöver vård också ska kunna hjälpa personerna med att planera undersökningar och behandlingar.

– Arbetet sker över gränserna från uppdragsgivare och i nära samarbete med andra vårdgivare. Teamet samverkar med bland annat personalen inom hemsjukvård och hemtjänst, säger Ingela Agnarsson.

Det är personer över 65 år med komplexa medicinska behov i Kristinehamns, Filipstads och Storfors kommuner som initiativet riktar sig mot. Förhoppningen är att kunna dra nytta av de fördelar som vård i hemmet ger, som ökad trygghet och färre resor till sjukhus. Detta förväntas också innebära färre inläggningar.

– Jag är jätteglad att vi nu har ett närvårdsteam även i östra Värmland. Nya arbetssätt är nödvändigt för att möta våra framtida utmaningar och då är det viktigt att vi kommer närmare våra invånare, att vi inte gör det svårare att få vård, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Artikeltaggar

Daniel SchützerFilipstadRegion VärmlandSjukhusStorforsVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.