Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen, läs femteklassaren Amandas insändare!

Publicerad:
Elisabeth Björk (V), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.
Elisabeth Björk (V), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden. Foto: Tommy Pedersen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hej Amanda Karlsson!

Tack för dina kloka tankar och att du tagit dig tid att skriva en insändare (i VF den 24/11) om den här viktiga frågan. Jag vill börja med att säga att jag håller med dig i det du skriver, bussen är väldigt viktig och bra för att kunna ta sig runt, för att lära sig att ta ansvar och det är jätteviktigt att barn har möjlighet att resa med bussen.

Precis som du skriver är ett ökat resande med bussar och tåg ett bra sätt att minska biltrafiken och ta hand om miljön. Jag tycker också att du argumenterar väldigt klokt för varför det ska vara gratis för barn.

Just nu har vi i regionen alldeles för lite pengar. Allting har blivit dyrare och vi är i ett läge där vi måste se till att vi får in lika mycket pengar som vi gör av med, så ser det inte ut idag. Det gör att vi har varit tvungna att fatta beslut om att höja priser och se över hur många bussar vi kör runt. Regeringen och SD har nämligen bestämt att regionerna inte ska få några pengar för att kunna utveckla och förbättra kollektivtrafiken, istället har de prioriterat att snus ska bli billigare och att de som renoverar sina hus ska få ännu mer pengar från staten än de redan får. Det tycker jag är en dålig prioritering av dem. De har ett stort ansvar för både miljön och för alla som bor i Sverige som jag inte tycker att de tar.

Även i svåra ekonomiska tider som det är just nu för oss i regionen så är det viktigt för oss att fortsätta utveckla kollektivtrafiken och göra det möjligt för människor att åka buss och tåg. Det ska vara enkelt att resa oavsett hur mycket pengar man har och det ska inte spela någon roll var man bor.

I framtiden så tror jag att väldigt många fler än idag kommer resa kollektivt, och då vore det bra om barn hade stora möjligheter att göra det nu – så de fortsätter när de blir vuxna. Jag tycker att du har en väldigt bra idé med att göra resor med kollektivtrafiken gratis för barn, idag har vi lägre priser för barn just för att det är viktigt att ge barn större möjlighet att resa med buss och tåg. Men jag kommer att ta med mig din idé i mitt fortsatta politiska arbete. Vi har som jag sa inte så stora möjligheter till stora förändringar just nu, men vi jobbar hela tiden med att göra kollektivtrafiken så bra som möjligt för så många som möjligt!

Med vänliga hälsningar

Elisabeth Björk (V), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden

Artikeltaggar

BussarElisabeth BjörkKollektivtrafikPolitikTrafikVänsterpartiet