Hoppa till huvudinnehållet

Isen frusen vid populära utflyktsstället – nu går det att åka skridskor

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Isen på Mariebergsviken har frusit och under fredag eftermiddag kommer en bana att plogas. Arkivbild.
Isen på Mariebergsviken har frusit och under fredag eftermiddag kommer en bana att plogas. Arkivbild. Foto: Ida Myrin

Isen på Mariebergsviken i Karlstad har frusit och under fredagen – klar lagom till helgens utflykter – kommer en bana att plogas.

– Vi har rätt så bra förutsättningar, säger Sten Lindgren på Solstaskäret.

Det är Sten Lindgren tillsammans med ett gäng andra i föreningen Solstaskäret som ser till att isen är i ordning och att banor plogas när det går att åka. Och redan nu till helgen ser det alltså ut att bli klart.

– I dag har vi mätt upp att det är cirka15 centimeter tjock kärnis och det är vad vi behöver ha för att åka ut med våra maskiner, säger Sten Lindgren.

Han uppskattar att banan kommer att vara klar någon gång under fredagseftermiddagen.

– Det är rätt fin is som ligger under snötäcket så troligtvis blir det en härlig upplevelse.

Det är tidigare än vanligt som isbanan är klar – väderförhållandena har varit gynnsamma den senaste tiden.

– Vi öppnade tidigt ett annat år, men då var det ändå sjunde december så det här är absolut tidigare än vanligt. Det har varit kyla länge och vi har haft turen att det inte kommit jättemycket snö, så isen har fått växa till sig ordentligt, säger Sten Lindgren och fortsätter:

– Sen brukar det ju alltid bli gasuppkok från botten, att det bubblar upp gaser från botten som drar med sig vatten upp som gör hål som inte vill frysa, men det har vi inte noterat i år. Och det är skönt för det är sådant man riskerar att göra sig illa på annars.

Håller man sig till den plogade banan är isen kollad. Däremot har man spärrat av området mot älvmynningen där det är oplogat.

– Vid banan är det stabil is rakt igenom, men mot älven kollar vi inte isen överhuvudtaget. Där säger vi: Åk inte där! Men det har nog folk lärt sig vid det här laget.

Rekommenderar ni att man har med sig någon slags säkerhetsutrustning?

– Isdubbar är alltid bra att ha på is, i och för sig. Men det är inte absolut nödvändigt på den här sjön eftersom vi har kollat på pass noga. Det viktigaste här är att ha en hjälm så att man inte trillar och slår sig.

Sten Lindgren.
Sten Lindgren. Foto: Arkiv

Artikeltaggar

KarlstadMariebergsvikenSkridskorSnöSolstaskäretSportVattenVäder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.