Hoppa till huvudinnehållet

Lawén (S) gjorde bomben i nya badhuset: ”Det var gött”

Publicerad:
Reporter Emma Lindell
Emma Lindell
emma.lindell@vf.se
Reporter HP Skoglund
HP Skoglund
hp.skoglund@vf.se
”Fredagsmys i simhallen”, sa Per Lawén när han tog sig ett dopp i den nya bassängen.
”Fredagsmys i simhallen”, sa Per Lawén när han tog sig ett dopp i den nya bassängen. Foto: HP Skoglund

– Kanske en ny Sarah Sjöström kan bli till här i hallen, säger Per Lawén (S), kommunalråd i Forshaga kommun.

Kort där på klipper han invigningsbandet för att öppna upp den nya simhallen i Deje, där besökarna kan simma i vatten från Visten.

För två år sedan togs de första spadtagen till simhallen som nu står klar i Deje. Under fredagen togs de första simtagen i bassängerna som är fyllda med vatten hämtat från Visten. Efter en tur genom reningsverket hamnar det i badhuset för att sedan skickas tillbaka ut igen.

– Och så kommer det att fortsätta, säger Per Lawén.

Per Lawén (S) invigningstalade i kylan. När han klippt det ceremoniella bandet välkomnade han in till Klarälvsbadet. ”Det är bara att bada på nu.”
Per Lawén (S) invigningstalade i kylan. När han klippt det ceremoniella bandet välkomnade han in till Klarälvsbadet. ”Det är bara att bada på nu.” Foto: HP Skoglund

På plats för att inviga badhuset finns Märta Smedh, 14, och Signe Grahn, 13, som båda var med och slängde sand med spaden tillsammans med Per Lawén den där dagen i januari för snart två år sedan.

De passade på att testa den uppblåsbara bollen som det går att ”gå på” vattnet i.

– Det var jättekul, men svårt. Det var jobbigt att få luft, säger Märta Smedh efter att hon gått kortsidan tur och retur.

Märta Smedh i den uppblåsbara bollen. En upplevelse hon gav toppenbetyg till. ”Men det var skönt att komma ut igen och få luft.”
Märta Smedh i den uppblåsbara bollen. En upplevelse hon gav toppenbetyg till. ”Men det var skönt att komma ut igen och få luft.” Foto: HP Skoglund

När bandet hade klippts vid entrén svidade Per Lawén om till badbyxor och badrock – det var dags för ett dopp.

Har du bestämt hur du ska ta dig i?

– Improvisation, det är det som det bygger på, säger Per Lawén, varpå han klär av sig badrocken och gör sig redo för att hoppa i.

Han får sällskap av två tjejer från skolklassen som blivit inbjudna till simhallen den här fredagsförmiddagen. Med dem vid sin sida hoppar han i.

Det blev bomben.

Ett kommunalråd som gör bomben – inte en syn man ser varje dag. ”Det var gött”, sade Per Lawén när han klev upp ur bassängen.
Ett kommunalråd som gör bomben – inte en syn man ser varje dag. ”Det var gött”, sade Per Lawén när han klev upp ur bassängen. Foto: HP Skoglund

Vad betyder det här badhuset för dig och orten?

– Det är otroligt viktigt. Det här är ett besöksmål och eftersom vi har ett underskott på simhallar i Karlstadregionen så ser vi att det här blir ett väldigt, väldigt bra komplement.

I det nya badhuset hoppas man på att kunna dubbla besöksantalet per år. Till den gamla anläggningen kom årligen runt 30–35 000.

Bygget av den nya anläggningen började bara en dryg månad innan Ryssland invaderade Ukraina. Något som hade kunna försvåra och försena projektet.

– När vi skulle köpa klinkers och kakel så var leran, som de här bestod av, till stor del producerad i just Ukraina. Så man ser att allt är väldigt skört, säger Per Lawén.

Men likväl kunde både kakel, klinkers och annat byggmaterial köpas in. Tidsplanen följdes och slutkostnaden blev något mer än de knappa 150 miljoner kronorna man hade budgeterat till.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med alla entreprenörer här och naturligtvis så har vi löst allt som har hänt.

Vid den stora bassängen hänger tre stora tavlor på fem meter vardera. Tavlorna är den ena delen av två av den konst som syns i badhuset. I entrén möts man av den andra delen.

– Båda delarna utgår från det värmländska landskapet och från rörelser. Vatten är ett centralt tema, säger konstnären Sara Appelgren.

Sara Appelgren, konstnären bakom tavlorna i badhusets entré och inne i simhallen.
Sara Appelgren, konstnären bakom tavlorna i badhusets entré och inne i simhallen. Foto: HP Skoglund

Bilderna vid bassängen är fotografier av Munkforsen och symboliserar energi och rörelse. De runda bilderna i entrén är fotograferade i norra Värmland och står för ett mer stillsamt tempo.

– Jag har åkt längs hela Klarälven från Karlstad upp till norr, säger Sara Appelgren.

Stillsamt är det inte i badhuset den här förmiddagen.

Ett flertal besökare är inbjudna till denna premiäröppning och med barfotafötter visar Claes Havimäki, kultur- och fritidschef, runt ett gäng av dem i badhuset, medan elever från Dejeskolan testar allt från trampolinerna i stora bassängen till utomhusjacuzzin.

Många våghalsiga hopp genomfördes av eleverna från Dejeskolan. Kompisarna Jim Bergman Sørgård och Vincent Jakvall, var några av dem som var modiga nog att hoppa från den höga avsatsen. ”Riktigt najs”, tycker de båda om det nya badhuset.
Många våghalsiga hopp genomfördes av eleverna från Dejeskolan. Kompisarna Jim Bergman Sørgård och Vincent Jakvall, var några av dem som var modiga nog att hoppa från den höga avsatsen. ”Riktigt najs”, tycker de båda om det nya badhuset. Foto: HP Skoglund
Märta Smedh, Per Lawén och Signe Grahn tar några simtag tillsammans.
Märta Smedh, Per Lawén och Signe Grahn tar några simtag tillsammans. Foto: HP Skoglund

Innan kommunalrådet kunde lämna simhallen för att klä på sig igen, blev det ytterligare ett dopp. Denna gång tillsammans med spadtagarna Märta Smedh och Signe Grahn.

– Vilken toppendag, säger Per Lawén till tjejerna när de hänger vid poolkanten.

– Ja, vi slipper matten! säger Signe Grahn.

Läs också:

Följ med på rundtur i nya badhuset

Artikeltaggar

BadanläggningarDejeFotograferingKarlstadKonstKulturMiljöPer LawénSamhälleSara AppelgrenSimningSocialdemokraternaUkrainaVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.