Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen måste spara 27 miljoner: ”Ansträngd ekonomi”

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
GENREBILD. Kils kommun. Skylt. ”På rätt spår”, lyder Kils slogan. Men kommunens vägar säger något helt annat – 60 procent av vägnätet är undermåligt.
GENREBILD. Kils kommun. Skylt. ”På rätt spår”, lyder Kils slogan. Men kommunens vägar säger något helt annat – 60 procent av vägnätet är undermåligt. Foto: Tommy Andersson

Kils kommun måste spara 27 miljoner kronor. Det innebär bland annat att Fritidsbanken pausas, att en planerad ombyggnation av badet vid seniorboendet Smeden skjuts på framtiden och att Toleransprojektet inte blir av 2024.

– Vi hoppas att Kilsborna ska märka besparingarna så lite som möjligt, säger Kenneth Bengtsson, 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kils kommun beslutade nyligen att höja skatten med 48 öre nästa år. Men för att budgeten ska gå ihop måste kommunen också spara – 27 miljoner kronor för att vara exakt.

– Kommunen har en ansträngd ekonomi på grund av stora kostnadsökningar. Det gäller ju väldigt många kommuner och regioner i Sverige, konstaterar Kenneth Bengtsson.

Bland de föreslagna besparingsåtgärderna finns en paus för ombyggnationen av badet på seniorboendet Smeden.

– Det har varit lite tekniska problem. Nu pausar vi det och tittar på andra lösningar, det har ju precis öppnat ett nytt badhus i en närliggande kommun, till exempel, säger Kenneth Bengtsson.

Fritidsbanken pausas också, men där handlar det snarare om en omstrukturering av verksamheten än att den helt ska upphöra.

– Vi tänker till exempel att slalomklubben kan hyra ut skidorna. Vi vill se mer samverkan med de ideella föreningarna.

Kulturskolan blir kvar.

– Oppositionen föreslog att den skulle läggas ner, men majoriteten delade inte deras syn.

Däremot ställs Toleransprojektet, där elever vid Sannerudsskolan fått resa till förintelsens minnesplatser, in nästa år. Kenneth Bengtsson betonar att det inte är ett politiskt beslut.

– Det man gör från politikens håll är att sätta en rambudget, och prioriteringarna inom den rambudgeten ligger helt och håller på rektorn och förvaltningen. Det står till och med i skollagen.

Kenneth Bengtsson hoppas att Kilsborna ska märka så lite som möjligt av besparingarna. Samtidigt pågår hela tiden en översyn av var man kan tänkas kapa kostnader.

– Det finns alltid anledning att titta på om vi kan göra samma saker men på ett effektivare sätt inom till exempel skola och äldreomsorg.

Slutligt beslut om besparingarna tas av kommunfullmäktige 19 december.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiFritidsbankenKenneth BengtssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPolitikSannerudsskolan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.