Hoppa till huvudinnehållet

Efter krismötet – så vänder man den negativa butikstrenden: ”Är inte det minsta orolig”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Kent Söderberg har bland annat förvärvat den så kallade Primusfastigheten och det gamla Telehuset i centrum, men han är framför allt ny som ordförande i den lokala Företagarnaföreningen och samordnar nu arbetet med att stärka stadskärnorna i Ekshärad och Hagfors.
Kent Söderberg har bland annat förvärvat den så kallade Primusfastigheten och det gamla Telehuset i centrum, men han är framför allt ny som ordförande i den lokala Företagarnaföreningen och samordnar nu arbetet med att stärka stadskärnorna i Ekshärad och Hagfors. Foto: Pia Holmström

Nu har Wanjas leksaker bommat igen och ännu ett par skyltfönster lämnas tomma.

Med anledning av detta kallade Kent Söderberg till stormöte och nu finns en plan för hur man vänder trenden.

– Jag är inte det minsta orolig, säger han som är ny ordförande i Företagarna i Hagfors.

Konkursutförsäljningen avslutades på onsdagen och nu är Wanjas leksakers era i centrala Hagfors över.

Butiken är bara en i raden som slagit igen och sedan bara de senaste sex månaderna är det ett flertal stora butikslokaler i attraktiva lägen som står tomma.

Men det finns hopp – Kent Söderbergs stormöte blev välbesökt och mynnade bland annat ut i att helgens skyltsöndag delas upp där Ekshärad kör sitt på lördagen och Hagfors på söndagen.

– Det finns så otroligt mycket bra i både Hagfors och Ekshärad, det är ju en dynamik där emellan och det är som någon sade på mötet om att det är också väldigt komplett och finns väldigt mycket, säger Kent Söderberg.

På hembygdsgården i Ekshärad kan du få risgrynsgröt vid adventsfirandet på lördagen.
På hembygdsgården i Ekshärad kan du få risgrynsgröt vid adventsfirandet på lördagen. Foto: Privat

Planerna får gro något under december månad, nu har handlarna fullt upp ändå inför julen, som han resonerar. Men på andra sidan årsskiftet räknar han med att samordna i de här frågorna och han beskriver det som att avfyra en trestegsraket, där stormötet för ett par veckor sedan var ett första steg.

– Sedan får man titta på hur man skulle kunna lösa det med de tomma skyltfönstren och där finns det lite olika saker man kan göra, säger han som också äger en del fastigheter i centrala Hagfors.

– Antingen så får man hit fler affärer, eller exponeringsytor eller så kan man ha någon sorts neutral skyltning med kanske Hagfors historia, Hagfors firar jul eller vad som helst – bara det inte står tomt. Det få bli nästa steg.

Hur ser du på utvecklingen i främst centrala Hagfors?

– Jag är inte det minsta orolig – tvärtom! Det kommer bli en positiv utveckling av det här. Det som gjorde mig ledsen här var Wanjas leksaker, det gjorde ont, säger han.

– Men sedan har vi som sagt en dynamik i Hagfors och Ekshärad och det finns mer idéer som kommer och som är under förhandling kan man säga.

Uppdelat adventsfirande

Näst på tur står hur som helst Ekshärads adventsfirande på lördag och skyltsöndagen i Hagfors. I Ekshärad har ett flertal aktörer gått samman för att komplettera handelns utökade öppettider och inte minst på hembygdsgården, där hembygdsföreningen firade hundra år här nyligen, blir det aktiviteter över hela dagen med både pyssel, gröt, tipspromenad med mera.

I Hagfors har butikerna på sedvanligt sätt täckt för sina skyltfönster för att inte avslöja sina juldekorationer, som här på Destinode på Skolgatan.
I Hagfors har butikerna på sedvanligt sätt täckt för sina skyltfönster för att inte avslöja sina juldekorationer, som här på Destinode på Skolgatan. Foto: Daniel Olausson

Näringslivsföreningen Hela Hagfors är en av alla samarbetspartners som är i farten den här helgen och förutom att marknadsföra för de lokala presentkorten, som årligen genererar 3-4 miljoner kronor i lokal handel, går man tillsammans med sina partners in med 50 000 kronor i olika lotterier, förklarar föreningens ordförande Lennarth Larsson.

– Och det som är viktigt att ha med sig är också att de som handlar med presentkort oftast handlar för lite mer också, så kortet i sig genererar handel för handlarna, säger han och hyllar Kent Söderbergs initiativ.

– Jag tror det är ett viktigt steg att bli mer enig, att göra saker i samförstånd och att man går ihop för att diskutera samtida aktiviteter som en uppmaning eller vädjan till befolkningen att man ska handla lokalt. Men också tillresande.

Köpmannaföreningarna i Hagfors och Ekshärad gör gemensam sak med Hela Hagfors näringslivsförening, här med Thomas Lessmyhr, Lennarth Larsson och Pär Säfström.
Köpmannaföreningarna i Hagfors och Ekshärad gör gemensam sak med Hela Hagfors näringslivsförening, här med Thomas Lessmyhr, Lennarth Larsson och Pär Säfström. Foto: Privat

För det finns affärer som lockar, förklarar Kent Söderberg.

– Det finns folk som åker 1,5-2 timmars bilväg för att komma till just Janssons möbler, så det finns en dragningskraft, säger han som varit verksam i Hagfors nu i några år och fortfarande bor kvar i Ekerö kommun strax väster om Stockholm.

– Det som jag tycker är så kul med Hagfors är att alla är så otroligt trevliga och det mottagande vi har fått och det driv vi ser finns i Hagfors är helt fantastiskt vilket gör att vi också har väldigt roligt. Och det som är roligt vill man göra mer av, och då blir man bättre på det. Så jag ser väldigt positivt på framtiden här.

LÄS MER:

Läs också

Artikeltaggar

ButikerEkshäradFastigheterFöretagarnaHagforsHandelLeksakerLennarth Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.