Hoppa till huvudinnehållet

Överskott när högern styrde regionen – med de rödgröna har allt gått åt helvete

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Varför började Åsa Johansson (S), Elisabeth Björk (V) och Erik Evestam (C) inte med nedskärningarna tidigare? Förmodligen för att man litade på regeringen när de sa att de aldrig skulle svika välfärden. Det var dumt. ,
Varför började Åsa Johansson (S), Elisabeth Björk (V) och Erik Evestam (C) inte med nedskärningarna tidigare? Förmodligen för att man litade på regeringen när de sa att de aldrig skulle svika välfärden. Det var dumt. , Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Köp inte det falska högernarrativet att det är de rödgröna som kört regionens ekonomi i botten.

Den politiska redaktören på granntidningen missar inte ett tillfälle att påminna om skillnaderna i regionen efter att väljarna bytte bort det tidigare högerstyret mot dagens rödgröna styre ”som inte verkar kunna styra verksamheten särskilt mycket”.

I veckan skriver Henrik L Barvå på NWT:s konservativa ledarsida om hur socialdemokrater, vänsterpartister och centerpartister i det nya regionstyret helt verkar ha tappat bollen. De lägger fram ett ”budgetförslag med ett minus på 100 miljoner”, skriver ledarskribenten och slår fast att detta ”bär lite av desperationens prägel”.

För att slippa desperationen borde den styrande koalitionen förstås i stället ha ”börjat i tid” med besparingarna, förklarar Barvå.

Ökade kostnader på grund av ränte- och inflationsutvecklingen är ju inget som dykt upp nu. Inte heller att de tillfälliga statsbidragen med anledning av pandemin skulle dras in.

Läs citatet en gång till. Och sen en gång till. Detta är alltså narrativet som högern vill använda för att utmåla regionstyret i Värmland som inte vuxna ansvaret: att krisen i regionens ekonomi inte handlar om kraftigt ökade kostnader och kraftigt minskade resurser, utan att regionstyret inte bara rättade mun efter matsäck snabbare än man gjort.

För det visste ju alla regioner att kostnaderna för precis allt inom regionens verksamheter skulle rusa under året. Ja, den genomsnittliga kostnadsutvecklingen i fasta löner och priser mer än fördubblades från 2022 till 2023! Förbrukningsvaror, löner, pensioner, räntor – allt drog i väg.

Alla regioner visste också att tillfälliga statsbidrag som den S-ledda regeringen skickat till regionerna med anledning av pandemin skulle dras in. Det har Barvå också rätt i.

Det var pengar för att hantera en sorts kris – men nu hade den plötsligt ersatts av en annan. Säkerligen skulle väl den nya regeringen besluta skicka nya stärkningspengar? Säkerligen struntade väl inte den nya högerregeringen i välfärden?

Och här finns inte bara anledning att påminna om hur varje regionstyre i landet bönade om besked om vad statsbidragen skulle bli för 2024 redan under de allra första månaderna av detta år.

”Snälla berätta vad vi kommer att få i nästa budget och när pengarna kommer, så vi vet hur mycket vi behöver skära ner”. Men trots prisökningar redan då, kom inga pengar i den extra vårbudgeten heller.

Svaret om framtida eventuella höjningar av statsbidraget uteblev.

I stället fick alla höra i månad efter månad att regeringen SJÄLVKLART inte skulle svika regionerna. SJÄLVKLART skulle se till att resurser tillfördes för att rädda välfärden.

Regionala borgerliga företrädare, som de här i länet, upprepade det. Hänvisade till löftet från finansministern om och om igen.

Region Värmland i samma ekonomiska kris som landets övriga regioner. Vilka ska man skylla det på?
Region Värmland i samma ekonomiska kris som landets övriga regioner. Vilka ska man skylla det på? Foto: Håkan Strandman

Så regionerna försökte hålla ut, trots att underskotten växte. Över hela landet väntade man, alltmer desperat, med att varsla personal man visste behövdes inom sjukvården. Väntade med att gå fram med stora yxan i verksamheterna. EFTERSOM REGERINGEN LOVADE STÄLLA UPP!

Sen kom dråpslaget först i september att det inte skulle bli ens i närheten av det stöd man i nästan nio månader hintat starkt om.

Och då gick botten ur. Överallt.

Region Skåne räknar exempelvis med att gå back nästan 4,5 miljarder nästa år och förklarar att det antingen kräver en skattehöjning med två kronor – eller att man lägger ner två sjukhus.

Region Sörmland väntade in regeringens budgetförslag, insåg att de svikit, och svarade med att varsla 700 ur personalen.

De styrande majoriteterna i båda dessa regioner är partikamrater med de som sitter i regeringen. Men de hade uppenbarligen bättre vänner i den förra S-regeringen än de har nu.

Barvå har rätt. Hur alla svenska regioner agerar efter regeringens besked att de inte kan räkna med någon hjälp därifrån bär onekligen desperationens prägel.

Köp inte högernarrativet att det är de rödgröna som kört regionens ekonomi i botten.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiElisabeth BjörkErik EvestamPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaVälfärdVänsterpartietVärmlands länÅsa Johansson