Hoppa till huvudinnehållet

Sverige tvåa i stafettdrama – sköt om segern: ”Vi är sugna på mer”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Anna Magnusson, Linn Perssson, Elvira Öberg och Hanna Öberg blev tvåa i onsdagens stafett, men segern var inom räckhåll till sista skyttet.
Anna Magnusson, Linn Perssson, Elvira Öberg och Hanna Öberg blev tvåa i onsdagens stafett, men segern var inom räckhåll till sista skyttet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige med Linn Persson på andrasträckan blev tvåa i den dramatiska stafetten i skidskyttevärldscupen i Östersund på onsdagskvällen.

Hanna Öberg bommade fyra skott när hon sköt för seger.

– Vi ska inte snacka ner Hanna allt för mycket, säger lillasyster Elvira.

Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg och Hanna Öberg fixade ännu en världscuppallplats till Sverige i stafett, den här gången på ett snöigt och blåsigt skidstadion i Östersund.

– Vi gör kanske inte en perfekt stafett och ändå är vi på pallen. Det vittnar väl om att vi är ett starkt lag. Det är viktigt att vi får en stark start och jag tycker att vi har fått det, även om vi är sugna på mer framöver, säger Linn Persson till SVT.

Anna Magnusson var tredje snabbast i åkningen på förstasträckan, men hade problem i sista stående skyttet. Bommade två och fick använda alla tre extraskotten för att slippa straffrunda. Skyttet tog 52 sekunder, vilket är nästan dubbelt så mycket som normalt och fullt.

Hon berättade i tv att hon försökte bemästra bendarret och intalade sig:

– Jag kan skjuta med skak i benen.

Vid växlingen till Linn Persson var Sverige 23,8 sekunder efter.

Kämpigt race

Värmländskan gjorde sin 37:e världscupstafett, flest av alla i laget, och har nästan alltid åkt förstasträckan tidigare. Valet berodde på den opererade vänsteraxeln och specialselen hon måste använda i liggande skyttet. Det tar längre tid på vallen och stressen är värre på förstasträckan när många kommer in samtidigt.

– Jag öppnade väldigt bra och kände mig pigg, men sen fick jag betala för det i spåret de andra varven. Jag körde lite fel taktiskt och gick om, skulle kanske ha lagt mig bakom och sparat energi. Det blev ett kämpigt race i slutändan. Jag fick bita i ordentligt för att minimera avståndet, kommenterar Linn Persson.

Hon tog in på täten första varvet och hade 20 sekunder upp in till första skyttet i liggande. Hon satte alla fem och hon lämnade vallen som femma, 11,5 sekunder från ledning.

Linn Persson gjorde en stabil sträcka när Sverige blev tvåa i världscupstafetten i Östersund.
Linn Persson gjorde en stabil sträcka när Sverige blev tvåa i världscupstafetten i Östersund. Foto: Pontus Lundahl/TT

Till andra skyttet kom hon in med ungefär samma avstånd som till första stationen, när det var dags för stående.

Linn Persson gjorde återigen en fin serie, med bara ett reservskott efter att ha bommat sista pricken. Hon gav sig iväg på slutvarvet som fyra, 40,2 sekunder bakom ledande Norge.

Hon grämer sig lite över missen.

– Ja, så himla surt. Jag trodde det var träff så jag var på väg att ta på mig geväret när jag såg att jag bommade, och det tog lite extra tid att få i det skottet. Jag är ändå nöjd med skyttet totalt. En bom är okej.

Hon tappade 30 sekunder i åkning mot norskan Juni Arnekleiv, som var snabbast, och växlade till Elvira Öberg över 40 sekunder från täten.

Hur känns axeln?

– Det är inte axeln i sig, mer allmänt kroppen. Jag har inte riktigt energin och farten. Har inte krafterna på slutet.

Elvira Öberg gjorde en kanonsträcka och sköt fullt. En skön revansch efter att ha bommat sex skott på distansen i söndags, och förde upp Sverige till ledning direkt efter avslutande skyttet. I och med att Norge missade två och fick slita med extraskotten.

Då ledde Sverige med 18 sekunder, som växte till 23,4 sekunder i sista växlingen till Hanna Öberg. Tyskland låg trea, 29,4 efter.

Öberg behövde två extraskott för att få ner en missad prick i första skyttet och då var Norge i form av Ingrid Landmark Tandrevold bara tio sekunder efter.

Hanna Öberg sköt för svensk seger, men bommade fyra skott och fick åka en straffrunda.
Hanna Öberg sköt för svensk seger, men bommade fyra skott och fick åka en straffrunda. Foto: Pontus Lundahl/TT

Som så ofta avgjordes allt i sista stående skyttet. Öberg ställde sig på matta ett med cirka tio sekunders ledning – och radade upp fyra raka bom innan en prick föll.

Hon tog sig samman och träffade med alla tre extraskottet, vilket skulle visa sig rädda andraplatsen, men en straffrunda gick inte att undvika.

Landmark Tandrevold klarade sig med två extraskott och förde Norge till vinst.

– Jag tror att jag blir lite passiv och går inte på som jag brukar. Då är marginalerna borta. Det är förklaringen jag kommer fram till. Det är väldigt tråkigt och det är inte det jag såg framför mig när jag stack ut, säger Hanna Öberg till Expressen.

Hon kom ur straffslingan som trea, men åkte förbi Tyskland och gled avstannande i mål på en andraplats, drygt 41,6 sekunder bakom Norge.

– Vi ska inte snacka ner Hanna allt för mycket. Hon gör en snygg revansch att hon ställer av Preuss (Franziska) direkt och drar hem andraplatsen. Det gjorde hon bra. Att hon sätter reservskotten är avgörande, säger Elvira Öberg.

– Vi får fira en andraplats ändå, även om det var så himla nära. Det kommer fler stafetter och jag tror vi alla är sugna på att ta förstaplatsen, säger Anna Magnusson.

Tyskland blev trea, sex sekunder efter Sverige.

Ingen värmlänning i herrstafetten

Laget till herrarnas stafett på torsdagen blev klart på onsdagskvällen. De som åker är i tur och ordning: Jesper Nelin, Malte Stefansson, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Ende värmlänningen som kunde vara aktuell är Oskar Brandt. Emil Nykvist och Viktor Brandt skickades till IBU-cupen i Finland efter söndagens distanslopp.

Oskar Brandt får ladda för lördagens sprint i Östersund.

Återstående tävlingar i Östersund

Torsdag 30 november: Stafett, herrar, 4x7 km (15.20).

Fredag 1 december: Sprint, damer, 7,5 km (14.45).

Lördag 2 december: Sprint, herrar, 10 km (14.45)

Söndag 3 december: Jaktstart, damer, 10 km (14.00), herrar, 12,5 km (16.00).

Läs också

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergHanna ÖbergLinn PerssonNorgeSkidskytteSportStafettSVTTysklandVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.