Hoppa till huvudinnehållet

Hopp om en vinter i Ski Sunne: ”Viktigt inte bara för klubben utan för folkhälsan”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Under årets sportlov var det full fart i backarna i Ski Sunne. Hoppet finns att det även ska bli åka av i vinter trots konkursen.
Under årets sportlov var det full fart i backarna i Ski Sunne. Hoppet finns att det även ska bli åka av i vinter trots konkursen. Foto: Daniel Olausson

Sunne alpina klubb ger inte gett upp hoppet om att det ska bli åka av i Finnfallet i vinter.

– Jag tror att det är viktigt, inte bara för klubben utan för folkhälsan i stort, att det blir skidåkning, säger ordförande Niklas Nilsson.

Mest realistiskt är i så fall att öppna barnbackarna Smirre och Lill-Smirre.

Niklas Nilsson ser positivt på att Fryksdalens sparbank går in som ny – och tillfällig ägare – av Ski Sunne.

– Det är klart att det var ett positivt besked. Alternativet var ju en utförsäljning av all utrustning och mark. Då hade det inte funnits något kvar, säger han.

Sparbankens vd Urban Rohdin sade emellertid i tisdagens VF att han inte tror på någon skidåkning i vinter.

”Det är inte vår prioritet och vi kan inte heller driva anläggningen”.

Bankens målsättning är att hitta en ny huvudägare som ska säkra anläggningen på lång sikt. För Sunne Alpina skulle en vinter utan skidåkning i hemmabacken innebära ett rejält hack i skivan framför allt för nyrekryteringen.

– Det är viktigt att bibehålla de åkare vi har i föreningen och erbjuda dem bra och stimulerande träning i samverkan med andra föreningar och klubbar i Värmland. Den stora utmaningen skulle bli nyrekryteringen, säger Niklas Nilsson.

Han berättar att skidskolan brukar locka ett 60-tal barn och ungdomar.

– För skidskolan finns inga åldersgränser. Sedan har vi två träningsgrupper, en teknikgrupp för de som tycker det roligt att åka men inte håller på med portåkning och en tävlingsgrupp.

Teknikgruppen består av 20-talet ungdomar och tävlingsgruppen är drygt 30 till antalet.

Rent geografiskt är det närmast till backarna i Kil, Arvika och Ekshärad. Men Niklas Nilsson hoppas att det kan bli åka av i någon eller några av Finnfallets nedfarter. I första hand barnbackarna.

– Tanken är inte främmande att klubben ska kunna vara en del av driften för delar av anläggningen.

Hur det ska gå till praktiskt återstår att lösa.

– Vi får titta på vilka alternativ som finns. Klubben sitter inte på alla lösningar. Vi fick först i går via media reda på att det finns en ny ägare.

Även snowboardsektionen i Västra Ämterviks IF, Karlstad slalomklubb och skidgymnasiet i Torsby bedriver verksamhet i Sunne.

– Första puckeln är att det ska finnas snö i backen. Hittills har vi haft lyxen att komma till en backe som är väl förberedd. Nu är det ett annat läge, men jag tror att vi kan skaffa oss den kompetensen, säger Niklas Nilsson.

Förra säsongen öppnade Ski Sunne på juldagen.

Artikeltaggar

FinnfalletSki SunneSkidorSkidåkningSnöSunneSunne AlpinaVinterVästra Ämterviks IF

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.