Hoppa till huvudinnehållet

Efter regionens stora underskott – nu ska 168 miljoner tas från pensionsfonden

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Regionstyrelsen vill minska avsättningen till pensionsfonden under 2023 med 168 miljoner kronor.
Regionstyrelsen vill minska avsättningen till pensionsfonden under 2023 med 168 miljoner kronor. Foto: Håkan Strandman

Region Värmland behöver mer pengar till verksamheten.

Då får avsättningen till pensionsfonden delvis stryka på foten även 2023.

På så sätt frigörs 168 miljoner kronor.

Region Värmland går mot ett stort ekonomiskt underskott 2023. Årsprognosen i senaste delårsbokslutet pekar på 936 miljoner på sista raden.

Regionledningen känner sig nu manade att frigöra medel för att stärka likviditeten. Politikerna i regionstyrelsen kallas till ett extra sammanträde nästa tisdag. På dagordningen står att minska avsättningen till pensionsfonden från 674 miljoner till 506 miljoner. Genom att justera det reviderade budgetbeslut som togs i november 2022 frigörs 168 miljoner kronor till verksamheten.

”Beslutet ger regionen, kortsiktigt, en bättre likviditetssituation”, skriver tjänstemännen i beslutsunderlaget.

I ursprungsbudgeten för 2023, som togs i juni förra året, var pensionsavsättningen tänkt att bli 439 miljoner.

I tjänstemännens beslutsunderlag till tisdagsmötet motiveras förslaget med att 506 miljoner motsvarar 75 procent av den förväntade skuldökningen. Procentsatsen är i linje med Region Värmlands policy om hur mycket som minst ska tillföras pensionsfonden varje år.

2024 planerar emellertid regionstyrelsen att göra ett avsteg från 75-procentsregeln. Förslaget till regionfullmäktige den 13 december är endast 40 procent. I pengar innebär det att pensionsfonden förstärks med 338 miljoner i stället för 611 miljoner som det tidigare beslutats om.

Regionfullmäktige har även sista ordet när det gäller 2023-års avsättning.

Läs också

Artikeltaggar

BudgetarKommunstyrelsenMotionerNämnderPolitikRegion Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.