Hoppa till huvudinnehållet

De oberoende i Torsby: Vad hände med alla vallöften om barnomsorg i Vitsand?

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Många avdelningar att välja på när det handlar om att hitta barnomsorg i tätorten i Torsby kommun. Men ingen i Vitsand.
Många avdelningar att välja på när det handlar om att hitta barnomsorg i tätorten i Torsby kommun. Men ingen i Vitsand. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Politik handlar om förtroende, även om det i praktiken mer verkar handla om manipulation och kvalitativa lögner, skriver företrädare för De oberoende i Torsby om hur partierna lovar i valrörelse – men sviker när de kommer till makten.

Byalagets krav – öppna förskolan igen: ”Vi utvecklar bygden”

Vid valet 2018 lovade Centern i Torsby kommun att de skulle arbeta för ett bättre skolskjutssystem som i sin tur skulle gynna byskolorna.

Efter valet fick de en vice kommunalrådspost tilldelad Anna-Lena Carlsson (C) som kostade dem deras vallöften. Centern var 2020 därefter med och drev igenom avvecklingen av skola och barnomsorg i Vitsand, en process som gick på fyra veckor utan barnkonsekvensanalys och kostade skattebetalarna ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte.

Vad gällde ett förbättrat skolskjutssystem meddelade Carlsson att det var en fråga på nationell nivå som kommunen inte kunde påverka (i praktiken är det dock kommunen som bestämmer hur skolskjutsarna ska organiseras).

Inför valet 2022 hade Adam Passin (S) som vallöfte i lokaltidningen att det skulle återöppnas barnomsorg i Vitsand och under valkampanjen lovade han i stort sett invånarna att det var klart att genomföra.

Efter valet tilldelades Passin ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden, BUN. Som ordförande i BUN anser nu Passin att kommunen inte har råd med barnomsorg i Vitsand samt att kommunen erbjuder barnomsorg i tätorten.

I tätorten finns 29 avdelningar inom barnomsorgen för föräldrar att tillgå, i Vitsand finns det ingen. Däremot finns det 26 barn i Vitsands upptagningsområde som idag tvingas åka en enkel resa på upp till ca 5 mil och föräldrar som tvingas köra ca 16 mils omväg till barnomsorgen per dag!

Det är märkligt att politiker i en kommun som under överskådlig tid gått med ett positivt resultat inte anstränger sig med att tillgodose barnomsorg där den är behövd, speciellt när kommunen enligt prognos väntas ett positivt resultat även detta år på ca 35 miljoner kronor samt 155 miljoner kronor över en treårsperiod.

Barnomsorg är dessutom en kärnverksamhet som kommunen har skyldighet och ansvar att tillgodose varpå det också är något kommuninvånaren förväntar sig att deras skattemedel ska generera.

Att politik handlar om förtroende visade 2022 års valresultat där de svikna Vitsandsborna valde att ge ett helt nytt parti en chans. Med de senaste vallöftena i backspegeln kan vi konstatera att i alla fall Socialdemokraterna inte visar något större intresse för att återupprätta sitt förtroende i Vitsand.

Politik handlar i slutändan främst om vad förtroendevalda politiker gör mellan valen och hur de lyssnar på sina uppdragsgivare – kommuninvånarna!

Ann-Christine Pollack

Mats Broberg

Joe Bengtsson

för De Oberoende I Torsby

Artikeltaggar

Adam PassinAnn-Christine PollackAnna-Lena CarlssonBarnomsorgCenterpartietJoe BengtssonMats BrobergPolitikSkolorSocialdemokraternaTorsbyTorsby kommunVitsandVård och omsorg