Hoppa till huvudinnehållet

Sunneläkaren Björn, 35, gör kometkarriär i humorsverige: ”Makalöst hur poppis de är”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Från studentspex till tv-humor på bästa sändningstid. Värmländske Björn Edgren gör succé på flera fronter, inte minst när komikern Hampus Nessvolds figurer nu ska fira jul. ”Det är ganska tacksamt att hitta på små historier kring julen”, säger han.
Från studentspex till tv-humor på bästa sändningstid. Värmländske Björn Edgren gör succé på flera fronter, inte minst när komikern Hampus Nessvolds figurer nu ska fira jul. ”Det är ganska tacksamt att hitta på små historier kring julen”, säger han. Foto: Johan Bergmark

Garvar du åt Leif & Billy eller Terese i kassan kan det mycket väl vara en läkare från Sunne som har vässat skämtet. Björn Edgren har på ganska kort tid tagit sig till toppskiktet inom svensk humor och nästa år har han ett finger med i Melodifestivalen.

– Att göra en långfilm står högt upp på den framtida önskelistan, säger 35-åringen.

De gånger Björn Edgren gått på stan med Klas Eriksson och Alfred Svensson har han känt en viss lättnad över att ha sin tydliga plats i bakgrunden. Duons genomslag som den opportunistiska men ack så otursförföljda brödraduon Leif & Billy vet inga gränser och efter årsskiftet väntar en ny utsåld vända av den premiärföreställning för scenen som Björn Edgren regisserat.

– Det är helt makalöst hur poppis de är. De är så kända nu så att det nästan är löjligt. Går man runt i Stockholm med Klas och Alfred så får man stanna var tionde meter, för det ska tas bilder och skrivas autografer. Inte sällan vill folk ha hälsningar till sina barn.

Är de vår tids Galenskaparna och After Shave?

– Ja ... jag skulle säga att det är lite Ronny och Ragge över fenomenet också. De har helt enkelt blivit otroligt folkliga och det som är så roligt med Klas och Alfred är att detta växt fram helt organiskt, från Youtube till att bli Sveriges största tv-serie. De har verkligen inte tummat på den egna identiteten utan gjort precis det de har velat från start till nu. Sen får man tycka vad man vill, det är så klart inte alla som älskar Leif & Billy, men det är en imponerande resa de har gjort.

I januari är det nypremiär för ”Gud förbannat vilken jävla show” med Leif & Billy. Föreställningarna på Scalateatern i Stockholm är utsålda. ”De har verkligen inte tummat på den egna identiteten utan gjort precis det de har velat från start till nu”, säger Björn Edgren, som regisserar föreställningen.
I januari är det nypremiär för ”Gud förbannat vilken jävla show” med Leif & Billy. Föreställningarna på Scalateatern i Stockholm är utsålda. ”De har verkligen inte tummat på den egna identiteten utan gjort precis det de har velat från start till nu”, säger Björn Edgren, som regisserar föreställningen. Foto: Pressbild

Hur är det att regissera dem?

– Både jätteroligt och ganska svårt. Jag menar, de har spelat de här karaktärerna i över åtta år. Är det någon som vet vad Billy gör i olika situationer så är det Alfred. Och det samma med Klas så klart.

Du kör ingen Bergman-style med andra ord?

– Nä, i ett sånt här projekt är du ingen demonregissör utan det handlar mer om att hålla ihop helheten, att se till så att föreställningen flyter ihop på ett bra sätt. Och där har jag kunnat bidra med mycket, för de har ju egentligen inte jobbat för en scen tidigare.

”Komiker lyckas ofta väldigt bra när man ber dem spela mer allvarliga karaktärer. Det är snarare regel än undantag. Jag har alltid tyckt att Henrik Dorsin borde bli nästa Martin Beck”, säger Björn Edgren.
”Komiker lyckas ofta väldigt bra när man ber dem spela mer allvarliga karaktärer. Det är snarare regel än undantag. Jag har alltid tyckt att Henrik Dorsin borde bli nästa Martin Beck”, säger Björn Edgren. Foto: Johan Bergmark

Spex och läkarstudier

Efter uppväxten i Sunne sökte sig Björn Edgren till Uppsala, där han under den långa läkarutbildningen lade all sin fritid åt spex och studentradio.

– Vi var en liten grupp som även började uppträda på olika fester, och till slut ledde allt det där till att vi fick börja skriva saker åt P3. Det växte och växte, så när jag sedan började jobba som läkare uppstod ett tomrum. Jag fick inte längre något utlopp för min stora hobby, som är att skriva och hitta på humor och roligheter.

Björn Edgrens väg in i det professionella arbetet som manusförfattare blev "Svenska nyheter", där han debuterade under den andra säsongen med Jesper Rönndahl som programledare.

– Jag blev kvar i åtta säsonger, på slutet som huvudförfattare. Det var verkligen där allt började.

Har man många gemensamma referenser så går det också att hitta många gemensamma skämt där.
Björn Edgren

När SVT parallellt parade ihop honom med den unga komikertalangen Hampus Nessvold inleddes en annan framgångsrik resa. I dagarna har en julspecial av succéserien "Trevlig helg" premiär på SVT Play, där tittarna får följa Nessvolds olika figurer i julmiljö.

– Nästan som en liten minijulkalender, med fyra avsnitt. Det är ganska tacksamt att hitta på små historier kring julen.

Varför?

– Därför att det handlar om så allmängiltiga upplevelser. Vi svenskar är ju med om precis samma sak varje jul. De flesta i alla fall. Det går ju att likna vid "Groundhog day", du vet filmen där Bill Murray tvingas uppleva samma dag om och om igen. För mig har julafton varit identisk från det att jag var barn tills nu. Man vet precis vad man ska äta för mat, vad som går på tv, hur det går till när folk försöker komma på vad de ska ge för julklappar. Har man många gemensamma referenser så går det också att hitta många gemensamma skämt där.

– Sen är det bara mysigt också. Jag är väldigt svag för julfilmer överlag, oavsett om det är humor inblandat eller inte.

Annika Andersson och Hampus Nessvold i en sketch i ”Trevlig julhelg”, som har premiär på SVT Play den 1 december.
Annika Andersson och Hampus Nessvold i en sketch i ”Trevlig julhelg”, som har premiär på SVT Play den 1 december. Foto: Tomaz Blanck

Dorsin som Beck?

I "Trevlig julhelg" imponerar buskisdrottningen Annika Andersson i en lite mer allvarlig roll som mamma till en av Nessvolds skruvade karaktärer.

– Hon är väldigt bra. Jag tycker överhuvudtaget att alla de skådespelare som kommer in från sidan och spelar stödroller till Hampus karaktärer gör det klockrent. Komiker lyckas ofta väldigt bra när man ber dem spela mer allvarliga karaktärer. Det är snarare regel än undantag. Jag har alltid tyckt att Henrik Dorsin borde bli nästa Martin Beck.

Avsnitten är bara en kvart långa, vilket är ännu kortare än avknoppningen "Terese i kassan" där Hampus Nessvolds kanske mest kända karaktär får allt utrymme.

– Mycket humor på SVT görs i kvartar nuförtiden. Det finns en klassisk säjning kring det där, att en sketch egentligen inte kan vara för kort. Ju kortare, desto bättre. Så att pressas till att skriva kort har bara fördelar i det här sammanhanget. Få skämtet sagt, och gå vidare till nästa grej.

Alla Nessvolds karaktärer är mer eller mindre odrägliga. Varför är det så kul med otrevliga figurer?

– Det är väl helt enkelt så att det är lite förbjudet att vara sån själv. Samtidigt som vi alla nog upplever situationer där man vill släppa fram sin inre Terese i kassan och bara säga exakt vad man tycker och tänker om folk.

Hampus Nessvold som den inte särskilt diskreta kassörskan Terese i kassan.
Hampus Nessvold som den inte särskilt diskreta kassörskan Terese i kassan. Foto: Tomaz Blanck

Med tiden har Hampus Nessvold och Björn Edgren även utvecklat karaktärer tillsammans. Som den hjälplöst självupptagne Gunnar.

– Han är baserad på min kompis pappa hemma i Sunne.

En farsa som tycker sig kunna allt?

– Ja, en typisk svensk pappa, med lite koncentrationssvårigheter. Som alltid måste fixa med något praktiskt.

Långfilm drömmen

Björn Edgren har mycket i pipeline, berättar han.

– Det är ett gäng serier som är i tidig linda, som jag inte kan säga så mycket om. Sedan ska jag ha något finger med i manusarbetet inför Melodifestivalen. Det blir även en till säsong av "Herr talman".

Om fem år, vad har du gjort då? En långfilm?

– Att göra en långfilm står högt upp på den framtida önskelistan. Jag har många idéer och det hade varit fint att uttrycka något som verkligen kommer från mig. Mycket av det jag gjort hittills har ju varit med personer som redan är etablerade, som har sin idé, där mitt jobb egentligen handlar om att hjälpa dem förverkliga eller vässa allt. Jag hoppas i framtiden kunna visa min egen röst ännu tydligare.

Och läkarjobbet har du lagt på hyllan för gott?

– Nej, det tror jag inte. Men det ligger på is. Senast jag jobbade som läkare var under pandemin, så det börjar bli några år sedan. Men jag kommer aldrig lägga bort det helt, även om det nu är fullt fokus på underhållning och skratt. Det är en konstig kombination, men det är så det har blivit för mig.

Artikeltaggar

After ShaveAlfred SvenssonBjörn EdgrenFilmerHampus NessvoldHumorJulKlas ErikssonNöje/KulturSkådespelareStockholmSunneSvenska nyheterSveriges Radio P3SVTSVT PlayUppsalaYoutube

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.