Hoppa till huvudinnehållet

Beslag på butiker – fann godis med cannabissubstans: ”Inte ett säkert livsmedel”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Gelégodis med cannabisderivat påträffades på två olika butiker i Karlstad. Bilden är från en tillverkare i Michigan, USA, där preparaten ganska nyligen legaliserats.
Gelégodis med cannabisderivat påträffades på två olika butiker i Karlstad. Bilden är från en tillverkare i Michigan, USA, där preparaten ganska nyligen legaliserats. Foto: Paul Sancya

På två olika butiker i Karlstad fann kommunens livsmedelsinspektörer godis som innehöll ett cannabisderivat.

Det beslagtogs direkt – trots att ämnet inte är narkotikaklassat.

– Det är inte ett säkert livsmedel, säger chefen för livsmedelskontroll Britt Carlsson.

Det var i förra veckan som miljöförvaltningen besökte butikerna, som båda visade sig saluföra de kontroversiella produkterna. Det handlade om påsar med ”gummies”, det vill säga en sorts gelégodis – men med en särskilt ingrediens. Närmare bestämt THCP.

Det är en så kallad cannabinoid, eller ett derivat av cannabis, som utvinns i laboratorier och som kan ge användarna ett kraftigt rus.

När detta stod klart beslagtogs påsarna, med hänvisning till EU:s förordning om livsmedelssäkerhet. Britt Carlsson förklarar:

– Det är viktigt att hålla isär begreppen här. Vi beslagtog inte detta för att det kan vara ett narkotiskt preparat, utan för att det innehöll ingredienser som inte godkänts som livsmedel. Det är alltså livsmedelslagstiftningen och inte brottsbalken som kommer in i bilden – även om vi också delgett polisen de här fynden. Lagstiftningen kring narkotiska preparat ändras och uppdateras ju hela tiden.

”Fara för människors liv och hälsa”

Britt Carlsson pekar bland annat på att Folkhälsomyndigheten bedömt att substansen ifråga ” kan användas i syfte att uppnå berusning eller annan påverkan och kan då komma att medföra fara för människors liv eller hälsa”.

Hon bedömer också det hela som särskilt allvarligt eftersom substanserna fanns i godis som kan tilltala barn och ungdomar.

– Ja, det gör det extra angeläget att få bort de här produkterna från hyllorna.

Har ni behövt ingripa mot liknande ätbara produkter tidigare?

– Nej, inte så vitt jag vet här i Karlstad, men det är inte obekant på andra håll. Jag vet att man stött på det i Örebro, bland annat.

På vissa håll i landet, och även i Karlstad, förekommer också att lustgas marknadsförs och säljs till en yngre målgrupp. Inhalerat ger det ett kortsiktigt rus. Inte heller det är olagligt preparat – i dag. Men till skillnad från gelégodiset är det inget som miljöförvaltningen granskar:

– Nej, eftersom det inte är något man äter och sväljer räknas det inte som livsmedel. Därmed faller det inte på vår lott att kontrollera, säger Britt Carlsson.

I den ena butiken beslagtogs tre påsar och den andra nio påsar. Innehållet kommer att förstöras två veckor efter att beslutet om saluförbud och omhändertagande vunnit laga kraft. Beslutet kan dock överklagas.

Artikeltaggar

Britt CarlssonBrott, lag och rättButikerCannabisEUFolkhälsomyndighetenGodisKarlstadKarlstads kommunLivsmedelSamhälleUSAÖrebro

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.