Hoppa till huvudinnehållet

Efter Coop – detta händer med lokalen i Vintergatan nu: ”Det behövs i centrum”

Publicerad:
Coop Vintergatan stängde i mars. Det är fortfarande oklart vad som ska hända med lokalen framöver.
Coop Vintergatan stängde i mars. Det är fortfarande oklart vad som ska hända med lokalen framöver. Foto: Peter Bäcker

Coop Vintergatan i Kristinehamn stängde den 1 mars. Planen är alltjämt att få dit en annan livsmedelsbutik i dess ställe.

– Det behövs en matbutik i centrum, säger Dan Linné, vd på Fastighets AB Vintergatan som äger fastigheten.

Sedan Coop lade ner sin butik i gallerian Vintergatan på grund av olönsamhet saknar Kristinehamn en matbutik i centrum. Vad som händer med den tomma lokalen återstår att se.

– Coop har sagt upp sitt kontrakt, men de är fortfarande kvar i lokalerna, säger Dan Linné som inte vill kommentera kontraktslängden.

Han är fåordig gällande framtiden, men säger att det borde finnas bra förutsättningar för en livsmedelsaffär i Vintergatan.

– Innan Coop kom dit fanns andra matbutiker som var välfungerande.

Vintergatan är viktig

Madelen Richardsson, näringslivschef i Kristinehamns kommun, säger att kundflödet på Vintergatan är viktigt för en levande centrumkärna.

– Liksom Kungsgatan, vår huvudgata i stadskärnan är, alla våra tre gallerior (förutom Vintergatan även Lyran och Merkuriushuset, reds. anm.) viktiga för handeln, säger hon och fortsätter:

– Vårt köpbeteende har förändrats och i dag gäller det att erbjuda en mix av verksamheter. Det är ett arbete med att få folk dit. Här i Kristinehamn ligger dessutom externhandelsområdet nära stadskärnan.

Liksom Kungsgatan, vår huvudgata i stadskärnan, är alla våra tre gallerior viktiga för handeln.
Madelen Richardsson

Utökad julbelysning

För tre år sedan, i samband med att kommunen antog en vision och en handlingsplan för Kristinehamns stadskärna, bildades också en centrumgrupp. Där deltar kommunala företrädare, fastighetsägare och verksamhetsägare. Gruppens vision är en vacker och levande stadskärna.

– Utifrån handlingsplanen har kommunen bland annat byggt om torg och anlagt en stadspark med en bro som binder ihop stadskärnan och externhandelsområdet, säger Madelen Richardsson., säger Madelen Richardsson.

Hur tycker du att ni har lyckats?

– Jag är nöjd med jobbet vi har gjort. Nu byggs inte stadskärnor bara på handel utan vi arbetar med helheten. Det behövs en mix av boende, kontor och kommersiell service. Det gäller också att försöka locka folk med andra aktiviteter. I år satsar vi bland annat på en utökad julbelysning, säger Madelen Richardsson.

Kommunens näringslivschef Madelen Richardsson säger att Vintergatan är viktig för centrumhandeln.
Kommunens näringslivschef Madelen Richardsson säger att Vintergatan är viktig för centrumhandeln. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

ButikerCoopFastigheterHandelKristinehamnKungsgatanMadelen RichardssonServiceVintergatan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.