Hoppa till huvudinnehållet

Årets lotteri – går min gamla bil igenom besiktningen?

Publicerad:
Reporter Veronica Sjöblom
Veronica Sjöblom
veronica.sjoblom@vf.se
Riktigt så här illa ser inte skribentens bil ut, men nästan.
Riktigt så här illa ser inte skribentens bil ut, men nästan. Foto: Hasse Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag äger en gammal bil. I 22 år har den rullat på vägarna, men bara de senaste tre åren med mig bakom ratten. Nu i veckan är det tyvärr dags för det årliga lotteri som oftast brukar bestå av nitlotter – bilbesiktningen.

Min bil har gått hyfsat felfritt sedan jag köpte den. Det har visserligen varit ickestartande batteri och stötdämpare som gjort sitt, men det mest anmärkningsvärda haveriet var när vänster blinkers vägrade slockna. Jag fick i panik åka in till närmaste verkstad där en mekaniker med alla änglars samlade tålamod plockade i sär halva bilen innan rätt sladd hittades – och drogs ur. Därefter funkar inte heller larmet. Men jag är inte direkt superrädd för att någon ska sno den...

I månader har jag dragit mig för att boka tid för besiktning, men nu går det av lagliga skäl inte att ducka längre. Förra året gick bilskrället igenom helt utan anmärkning – hur var det ens möjligt för en bil med så avsevärd hög ålder?

Med en ilsken ABS-lampa som nu lyser och ljudeffekter värdig en raggarbil från västra Värmland har jag inte jättemycket hopp om att samma succé ska upprepa sig i år igen. Men mirakel kan väl ske eller hur? Frågan är bara hur mycket det miraklet i slutändan kan kosta – och om det är värt det?

Ja, just det! Nya vinterdäck behövs också. God (h)jul önskar jag därmed alla cyklister och gångtrafikanter. Snart är jag förmodligen en i gänget.

Artikeltaggar

Bilburen ungdomGomorronJulMotorVärmlands län