Hoppa till huvudinnehållet

Är VF nöjda med bevakningen av Eda?

Publicerad:
VF försöker alltid få till en så bra spridning som möjligt av nyheter från Värmlands kommuner, skriver chefredaktör Morgan Schmidt.
VF försöker alltid få till en så bra spridning som möjligt av nyheter från Värmlands kommuner, skriver chefredaktör Morgan Schmidt. Foto: Lars Swanö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Insändarskribenten riktar kritik mot VF:s bevakning av Eda kommun. Chefredaktör Morgan Schmidt replikerar i ett ”svar direkt”.

Av de nio senaste inläggen på den digitala tidningen gällande bevakningen av Eda kommun är sju stycken AI-genererade nyheter om fastigheter som bytt ägare. Av de två övriga är den ena en AI-genererad nyhet om ett nystartat företag. Den nionde nyheten är en AI-genererad nyhet om en trafikolycka.

Några frågor inställer sig per automatik:

Är Värmlands Folkblad nöjd med bevakningen av Eda kommun?

Har redaktionen några journalister som tillåts lämna redaktionen i Karlstad?

Sture Wilhelmson, Östansjö

Svar direkt

Hej Sture och tack för dina synpunkter. Det är riktigt att det skrivs en hel del AI-genererade nyheter från såväl Eda som många andra kommuner och de ska väl i ärlighetens namn mest ses som ett komplement till de nyheter som vi själva skriver. De AI-genererade nyheterna medför inte att vi väljer bort att bevaka något, så den enda följden av att man tog bort de nyheterna är att det skulle vara glesare mellan nyheterna i områden som exempelvis Eda.

På din fråga om vi är nöjda med bevakningen av Eda kommun så kan jag tydligt svara nej. Vi är inte nöjda, men vi har 16 kommuner att bevaka och vi är inte tillräckligt många reportrar för att alla kommuner ska kunna få den bevakning som de kanske förtjänar. Kommuner där vi har relativt få läsare och där vi heller inte får särskilt många tips om nyheter tenderar att bli underbevakade i förhållande till kommuner där vi har många läsare och får fler tips om sådant som är av intresse för läsarna.

När det gäller din andra, lite insinuanta, fråga så får alla reportrar lämna redaktionen i Karlstad hur ofta de vill. Och vi åker regelbundet både kors och tvärs över Värmland för att försöka få en så bra spridning som möjligt på våra nyheter. Men faktum kvarstår, det blir mest nyheter från områden där vi har flest läsare och där kommuner och privatpersoner är mer aktiva med att förse oss med information. Som Karlstad, Hammarö, Hagfors eller för den delen Edas grannkommun Arvika. Men har du tips på sådant som du vill att vi ska skriva om så är det naturligtvis bara att höra av sig, det välkomnar vi alltid.

Morgan Schmidt

Chefredaktör Värmlands Folkblad

Artikeltaggar

Bostad och byggenEdaFastigheterKarlstadMorgan SchmidtTidningarTrafikolyckorVärmlands län