Hoppa till huvudinnehållet

Amanda, 25, skulle operera fotleden – nu kan hon knappt gå: ”En mardröm”

Publicerad:
25-åriga Amanda Myrers liv har förändrats helt efter den misslyckade fotledsoperationen.
25-åriga Amanda Myrers liv har förändrats helt efter den misslyckade fotledsoperationen. Foto: HP Skoglund

Handboll var en stor del av hennes liv. Nu kan Amanda Myrer, 25, knappt gå längre. En misslyckad fotledsoperation i Göteborg har drastiskt förändrat hennes tillvaro.

– Jag är chockad över att kliniken bara gav upp och inte tog sitt ansvar, säger Karlstadsbon.

Som 21-åring tvingades Amanda Myrer till sist att sluta med handboll efter upprepade problem med vänster fotled. Detta efter att en operation i Karlstad inte hjälpt, men även om hon fick ge upp spelarkarriären var planen att hålla kontakten med sporten. Hon hoppades även att en andra fotledsoperation, denna gång på specialistkliniken Capio ortho center i Göteborg, skulle göra henne helt kurant.

– Prognosen var att jag skulle bli frisk inom några månader. Jag fick berättat för mig att det var ett enkelt ingrepp, säger hon om operationen som gjordes våren 2022.

Prognosen var att jag skulle bli frisk inom några månader.
Amanda Myrer

Svullnad och smärta

Direkt efteråt såg det också ut som att ingreppet hade lyckats. Detta trots att Amanda Myrer tvingades gå med gips i nio i stället för sex veckor som är regel.

– Varken i Göteborg eller i Karlstad fanns till en början lediga tider för att ta bort gipset. När jag väl tog bort det började jag mitt rehabprogram, säger hon.

Svullnaden gick ner, fram till att den under sommaren lika plötsligt som oväntat började att gå upp igen. Sedan kom smärtan, en betydligt värre värk än den hon upplevt tidigare.

– Känslan var att någonting hade gått galet. Jag är inte läkare, men intuitionen sa att foten inte ska bete sig som den gjorde, säger Amanda Myrer som omedelbart kontaktade kliniken.

Där röntgades hon och fick sedan till svar att fotleden verkade läka som den skulle.

– Trots det fick jag tabletter för att få ner svullnaden och det tyckte jag var konstigt. Jag förstod inte varför jag skulle behöva ta dem om läkningsprocessen var normal.

Sedan förra sommaren har foten varit svullen. Vissa dagar är värre än andra och ibland kan hon knappt stödja på foten.
Sedan förra sommaren har foten varit svullen. Vissa dagar är värre än andra och ibland kan hon knappt stödja på foten. Foto: HP Skoglund

Blev pillerberoende

Men varken svullnaden eller smärtan försvann. I stället gjorde tabletterna att Amanda Myrer drabbades av sömnproblem. För att få bukt med smärtan fick hon dessutom morfin.

– Jag har alltid varit mot att proppa i mig olika piller. Men nu kände jag mig tvungen. Problemet var att jag ville fortsätta med rehabiliteringen, men ju mer jag rehabiliterade ju ondare fick jag. Det resulterade i att jag tog ännu mer morfintabletter. säger hon och fortsätter:

– Ju mer morfin jag tog desto sämre mådde jag psykiskt. Det blev som en ond cirkel och foten var ibland så svullen att jag inte kunde gå.

Från att ha sett fram mot en vardag med läkt fotled hade Amanda Myrers värld i stället vänts upp och ner på några månader. Hon kunde inte återgå till jobbet som elevassistent på Ölmeskolan och att ta en roll i något handbollslag var inte att tänka på.

– Jag sov knappt, och fick välja mellan att ha superont eller att knapra piller som jag mådde dåligt av. Jag kunde inte jobba eller göra något på fritiden. Jag blev rädd för mig själv. Hela situationen var en sådan mardröm att jag gick in i en depression och fick börja med antidepressiv medicin.

Amanda Myrer som, enligt egen utsago, alltid varit självständig fick helt plötsligt ta hjälp av sin familj och vänner för att klara av vardagen.

– Det kändes jobbigt för mig som vill klara mig själv. I början var det dessutom svårt för mina närmaste att förstå hur dåligt jag mådde. Det var när jag började äta antidepressivt som insåg hur allvarligt läget var.

Amanda Myrer riktar skarp kritik mot Capio ortho center i Göteborg som hon menar avsade sig allt ansvar trots att de genomfört operationen.
Amanda Myrer riktar skarp kritik mot Capio ortho center i Göteborg som hon menar avsade sig allt ansvar trots att de genomfört operationen. Foto: HP Skoglund

Avsade sig ansvar

Eländet med fotleden fortsatte. Efter ny kontakt med Capio ortho center röntgades den på nytt och efter det sattes kortisonbehandling in.

– Då svullnade jag upp i ansiktet. Det gjorde inte direkt att jag mådde bättre.

När hon försökte få till en ny röntgentid för att se om behandlingen gjort någon positiv inverkan på foten fick hon ett blankt nej från Göteborgskliniken.

– De sa bara att de inte kunde göra något mer. Det var tack och hej.

Hur kändes det beskedet?

– Bedrövligt. Jag blev så besviken över att de bara övergav mig. De borde i alla fall höra av sig och erkänna att de misslyckats, säger Amanda Myrer.

Hoppas på Smärtcentrum

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan operationen. I våras valde 25-åringen att sluta med morfin.

– Jag var tvungen för att må bättre psykiskt. Priset jag får betala är att foten ibland gör så ont att jag måste bita i något för att stå ut. Men jag har i alla fall fått Alvedon utskrivet som hjälper litegrand.

Priset jag får betala är att foten ibland gör så ont att jag måste bita i något för att stå ut.
Amanda Myrer

Annars har inte mycket förändrats sedan förra sommaren: Amanda Myrers fot är fortfarande svullen, hon är alltjämt sjukskriven och äter antidepressiv medicin.

Men trots alla motgångar ser hon ett vagt ljus i tunneln. Hon har ställt sig i kö till Smärtcentrum i Karlstad, en specialistmottagning på Centralsjukhuset där människor med långvarig smärta kan vända sig när inte andra behandlingar gett resultat.

– Det är några månaders väntetid och jag får vänta med undersökning till efter årsskiftet. Men då hoppas jag att orsaken till smärtan utreds ordentligt. Det känns som ett steg i rätt riktning.

Ett steg i rätt riktning är också att hon har skaffat en egen lägenhet igen.

– Här får jag skrika och gråta i fred och rå om mig själv så gott det går.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vågar inte hoppas på för mycket. Men jag vill verkligen börja att jobba igen, säger Amanda Myrer.

VF har varit i kontakt med Capio ortho center i Göteborg som har valt att inte kommentera det enskilda ärendet.

Myrers sista match – en av många som tvingats sluta på grund av skador

Artikeltaggar

GöteborgKarlstadMedicinPsykisk ohälsaRöntgenSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.