Hoppa till huvudinnehållet

FBK:s dröm gick i kras – missade historiskt avancemang efter jättedrama

Publicerad:
FBK Karlstad med Haytham Chebil förlorade kvalmötet med Ängelholm efter 1–1 i returen på Ängelholms IP.
FBK Karlstad med Haytham Chebil förlorade kvalmötet med Ängelholm efter 1–1 i returen på Ängelholms IP. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Största matchen i FBK Karlstads historia och det var ett 3–4-underläge som behövde vändas till seger.

Men returkvalmötet med Ängelholm slutade 1–1 efter stor dramatik, och FBK missade avancemang till division 1.

– Grabbarna har gjort en kanonsäsong som i slutändan nog kommer att summeras med att vi inte får ge det hela vägen på grund av ett domarmisstag. Så det är surt, säger FBK-huvudcoachen Markus Moberg.

Ett dubbelkvalmöte där vinnaren nästa säsong lirar i division 1 medan förloraren får slicka såren i division 2. 18 november spelades den första kvalbataljen mellan Ängelholms FF mot FBK Karlstad och det var Ängelholm som bortavann med 4–3 på Sola Arena i en galen tillställning.

FBK Karlstads huvudtränare Markus Moberg. FBK föll med 3–4 hemma mot Ängelholm och sedan blev det 1–1 på bortaplan i dag lördag.
FBK Karlstads huvudtränare Markus Moberg. FBK föll med 3–4 hemma mot Ängelholm och sedan blev det 1–1 på bortaplan i dag lördag. Foto: Jeanette Dahlström / BILDBYRÅN

4–3-ledning hade Ängelholm alltså med sig inför dagens avgörande returmöte på Ängelholms IP som såg svårspelad ut och förutsättningarna var alltså följande. FBK, nykomling i division 2 den här säsongen, behövde vinna för att ha chans på avancemang till division 1 för första gången någonsin.

Nära mardrömsstart

I den största matchen i FBK:s historia var det Ängelholm som skapade den första stora chansen. Hemmagängets Anton Nilsson fick ett superläge redan i den fjärde matchen men missade avslutet. Efter en halvtimmes spel var det 0–0 i en jämn fajt där gästernas Oliver Kåheds avslut i fint läge hade blockerats. Ängelholm avslutade första halvlek klart starkast, men det var mållöst inför den andra och med andra ord fortsatt 4–3 i totalställningen.

Ängelholms Tim Amilon Persson kvitterade till 1–1 på FBK-målvakten Felix Ernstson och krossade FBK:s kvaldröm.
Ängelholms Tim Amilon Persson kvitterade till 1–1 på FBK-målvakten Felix Ernstson och krossade FBK:s kvaldröm. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Ängelholm rivstartade andra halvlek och nosade direkt på en het målchans. Efter 56 minuter hettade det till rejält för bortalaget från Värmland. FBK-målkungen Claes Nyman, som missade första Ängelholmsmatchen på grund av sjukdom, fick ett jätteläge men han fick inte ordning på avslutet på vad som var ett svårt och lurigt inspel från Ludvig Steen.

Målexplosion

Klockan tickade över 70 minuter och det var 0–0, och FBK behövde sannerligen intensifiera jakten på mål. I den 78:e kom det där 1–0-målet för Karlstadslaget och det var Kåhed som slog till efter en hörna.

FBK:s lagkapten Ludvig Gran.
FBK:s lagkapten Ludvig Gran. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

4–4 totalt och förlängningsläge. Och nu tog den här kvalnagelbitaren rejäl fart. I den 80:e minuten fick Claes Nyman ett friläge för 2–0 men Robin Streifert stod för en jätteräddning och i typ nästa anfall, i den 81:a, kom istället 1–1 för Ängelholm genom Tim Amilon Persson.

Mycket nära 2–1 till FBK

I den 84:e var det inte alls långt ifrån att Oliver Nilsson skruvade in FBK-ledning 2–1 på ett finfint skottläge.

Ängelholm med målvakt Robin Streifert vann kvalet efter lördagens 1–1-match.
Ängelholm med målvakt Robin Streifert vann kvalet efter lördagens 1–1-match. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Gästernas Erik Sachs blev frilägesutvisad i den 89:e minuten när han stoppade Johan Oremo. Lördagsbataljen slutade 1–1, och FBK Karlstad missade avancemang till division 1 efter förlust 4–5.

– Det är tungt såklart. Jag tycker att vi är bättre hela matchen. Jag vet inte vad dom håller på med egentligen… Det är väl inte fotboll egentligen som dom spelar, säger FBK-kaptenen Ludvig Gran i Helsingborgs Dagblads tv-sändning och fortsätter:

– Vi missade en långboll återigen, det är jävligt tungt. Jag tycker att vi är värda mer än så här.

Coachens ilska

FBK Karlstads huvudtränare Markus Moberg försöker sätta ord på vad han känner efter slutsignalen.

– Orättvisa. Det är väl känslan. Det är just nu mörkt, dystert och det känns jävligt orättvist.

– Grabbarna har gjort en kanonsäsong som i slutändan nog kommer att summeras med att vi inte får ge det hela vägen på grund av ett domarmisstag. Så det är surt.

Moberg berättar att han syftar på Ängelholms 1–1-kvittering.

– Han suger med den (bollen) med handen för att få in den i banan och den är solklar. Men domarna väljer att fria.

– Vi står precis där situationen händer och vi alla är glasklara med att han suger med bollen med handen. Men det går alltid att summera det till att man vill hitta någon annans fel, men i dag tycker jag att vi gör en så jäkla bra match. Vi agerar på ett bra sätt och hade väl inte kunnat göra jättemycket annorlunda.

Ängelholm fixade nytt kontrakt i division 1 efter kvaldrama mot FBK Karlstad.
Ängelholm fixade nytt kontrakt i division 1 efter kvaldrama mot FBK Karlstad. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Artikeltaggar

Claes NymanDivision 2 norra GötalandEttan norraEttan södraFBK KarlstadFotbollJohan OremoKarlstadLudvig GranLudvig SteenMarkus MobergOliver KåhedÄngelholmÄngelholms FFÄngelholms IP

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.