Hoppa till huvudinnehållet

Flyttade till Thailand och fick en halv miljon – dödsboet måste nu betala tillbaka

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Tre värmlänningar fick för mycket pension och bostadstillägg utbetalat av Pensionsmyndigheten. Nu måste de – eller i ett av fallen dödsboet – betala tillbaka.
Tre värmlänningar fick för mycket pension och bostadstillägg utbetalat av Pensionsmyndigheten. Nu måste de – eller i ett av fallen dödsboet – betala tillbaka. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Värmlänningen anmälde aldrig sin flytt till Thailand, och fick därmed över en halv miljon kronor i bostadstillägg och pension som han inte hade rätt till.

Nu måste mannens efterlevande släktingar betala tillbaka.

För att få ut bostadstillägg och tjänstepension måste man bo kvar i Sverige, men efter att värmlänningen avled i september 2022 stod det klart att han i själva verket bott i Thailand sedan hösten 2014..

Pensionsmyndigheten har nu beslutat att dödsboet efter värmlänningen ska återbetala totalt 532 201 kronor. Bostadstillägget som betalats ut uppgick till 369 103 kronor och tjänstepensionen till 163 098 kronor. Några lättnader går inte myndigheten med på, då praxis är att dylika skulder efter en persons bortgång övertas av dödsboet:

– Pensionsmyndigheten bedömer att det inte finns skäl till att dödsboet kan befrias från kravet på återbetalning.

Även två andra värmlänningar har återbetalningar att se fram emot, de är dock i livet och får reglera sina skulder själva. I båda fallen handlar det om för höga bostadstillägg som betalats ut.

• En Forshagabo missade att anmäla ökade tillgångar och ska betala tillbaka 138 418 kronor.

• En Filipstadsbo anmälde inte att hen hade en personskadelivränta, vilket innebär att hen fick drygt 63 000 kronor för mycket i bostadstillägg. Vilket också måste betalas tillbaka.

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadForshagaPensionPensionsmyndighetenPrivatekonomiSkulderThailandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.