Hoppa till huvudinnehållet

Skjutningen i Karlstad – ett planerat mordförsök: Tre män åtalas

Publicerad:
Reporter Ida Myrin
Ida Myrin
ida.myrin@vf.se
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Foto: Tommy Andersson

Den 20 juli i år avlossades ett skott på Klara i Karlstad. En man träffades i benet och sedan dess har en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott pågått.

Nu åtalas tre personer för att ha varit inblandade i mordförsöket – och i samma veva åtalas den skjutne mannen för misshandel.

Mitt på ljusa dagen, mitt på cykelbanan utanför länsstyrelsen i Karlstad avlossades ett skott den 20 juli i år. En man, som vid tillfället promenerade längs älven, träffades i benet och de misstänkta gärningsmännen försvann snabbt från platsen. Flera vittnen har berättat att de såg en maskerad man försvinna på en elsparkcykel.

Bara några timmar senare kunde polisen gripa två män – en 20-åring och en 26-åring – i en bostad i Viken och några dagar efter det greps ytterligare en man – en 23-åring. Han misstänktes för skyddande av brottsling men åtalas nu för anstiftan till mordförsök, medan de andra två åtalas för försök till mord och grovt vapenbrott.

Enligt åtalet ska 23-åringen ha gett vännerna instruktioner om när och hur mordförsöket skulle genomföras och haft löpande kontakt med dem under dagen.

”Inga kommentarer”

Enligt åtalet ska de två mordförsöksåtalade ha träffats hemma hos 26-åringen av dem strax innan skjutningen och planerat brottet ihop. De ska sedan ha mötts upp utanför Klaraviksgrillen på Strand där 26-åringen lämnade över en elsparkcykel till 20-åringen innan denne ställde sig på den, åkte till Klara och sköt målsäganden.

Efter att skottet avlossades åkte 20-åringen för att möta upp 26-åringen igen som tog hand om jackan 20-åringen hade på sig vid skjutningen. Tillsammans ska de sedan ha gömt motorcykeln 26-åringen färdades på, gjort sig av med vapnet och återvänt till 26-åringens bostad.

Åklagare Sofie Derke bedömer bevisläget som gott.

– Det har varit ganska bökigt men en väldigt gedigen polisutredning, man kan säga att vi har dragit i de trådar vi kan dra i. En stor faktor är att vi i ett tidigt skede fick uppgifter om elsparkcykeln som användes, så vi kunde se hur den rörde sig, säger hon.

Hur har samarbetsviljan varit bland de åtalade?

– Det har varit rätt mycket ”inga kommentarer”.

Har ni något motiv till mordförsöket?

– Inte som vi har lyckats reda ut. En teori är att det ligger någon slags skuld bakom.

Hur mår den skjutne idag?

– Sist han hörde så hade han fortfarande besvär, men sedan vet inte jag hur bestående de skadorna är.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Åklagare Sofie Derke flaggar för att det kommer att komma ytterligare ett åtal mot mannen som åtalas för anstiftan. Det rör sig bland annat om grov utpressning, som han suttit häktad för. Det brottet har inte samröre med åtalet kring skjutningen.

Målsäganden åtalas

I samma åtal finns ytterligare två punkter med, utöver mordförsöket: misshandel och försök till utpressning. Det sistnämnda brottet åtalas 23-åringen – alltså samma man som åtalas för anstiftan till mord – för. Han ska dagen innan skjutningen ha misshandlat en man och försökt förmå personen att överlämna 200 000 kronor. Målsäganden i det fallet ska då också ha blivit misshandlad av den skjutne mannen och en 22-årig man.

Texten kan komma att uppdateras.

LÄS OCKSÅ:

Läs också

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKarlstadMisshandelMordförsökSkjutningen i KlaraVapenbrottÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.