Hoppa till huvudinnehållet

Räknar med nytt miljonregn efter helgen: ”Ser det här som jättepositivt”

Publicerad:
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Hellton Cup fortsätter locka stort deltagarintresse.
Hellton Cup fortsätter locka stort deltagarintresse. Foto: Tommy Andersson

Hellton Cup är ett av Värmlands största evenemang.

I helgen gör 111 lag upp i den populära ungdomsturneringen.

– Det blir fler värmländska lag än tidigare, säger Helltons ordförande, Richard Backström.

Totalt 957 handbollsspelare kommer befinna sig i Karlstad den 24–26 november.

Varför, undrar ni?

Hellton Cup – som trots den fina siffran gör en minskning på nio lag från förra året.

– Det är godkänt, vi hade velat ligga något högre. Samtidigt har Svenska handbollsförbundet gjort om lite vad gäller SM-stegen, så för pojkar 14 avgörs SM i helgen, medan flickor 14 har sitt SM nästa helg, säger Richard Backström och fortsätter:

– Det krockar lite illa för oss tyvärr, dessutom har vi inga lag från den äldsta pojkklassen (16 år) vilket vi behöver ta itu med. Jag vet inte om det är en minskning på antalet lag i hela Sverige, eller varför så få lag från den klassen anmälde sitt intresse.

”Över miljonen”

På flicksidan är det 72 lag, fördelat på åldrarna 11 till 16, som ställer upp i Hellton Cup.

Pojksidan ha totalt 39 lag.

– Det positiva med i år är framför allt antalet lag i den yngsta klassen där har vi fler lag än tidigare (totalt 33 lag födda 2012). Där kan man ju hoppas på att intresset fortsätter vara stort även i senare åldrar.

Foto: Tommy Andersson

Handbollscupen är ett av Värmlands största evenemang med över 1 000 deltagare inklusive ledare.

Och precis som tidigare blir detta IF Helltons stora intäktskälla för året.

– Det är lite svårt att sia om hur mycket vi räknar med att få in, i och med de ökade priserna, men säg någonstans runt miljonen – strax över. Detta är ju verkligen stommen i vår ekonomi, konstaterar Helltons ordförande.

”Jättepositivt”

En helg full av handbollsfeber är att vänta i Karlstad. Men för att lyckas få cupen att rulla, krävs det tio hallar att fördela matchspelet på.

Boendet kommer för majoriteten av lagen att bli på hotell – men där ett 30-tal lag tar plats i Rudsskolans salar.

– Dels är det ju billigare för lagen att sova på skola. I synnerhet är det de yngre lagen som valt skolan som sovplats, mycket beror nog på att det inte är jättelätt att begära elvaåringar att sova i olika hotellrum. De är ju också en annan upplevelse som lag att faktiskt sova tillsammans.

IF Hellton, HK Brukspôjkera, IFK Hammarö, IFK Kristinehamn, Skåre HK och Torsby IK.

Totalt blir det 42 lag som representerar Värmland i årets cup.

– Det är fler än vad vi brukar ha. I cupsammanhang brukar man ibland vilja möta lag som vanligtvis inte är ens motståndare. Men vi vill ju givetvis ha så många värmländska lag som möjligt, vi ser det här som jättepositivt, säger Richard Backström.

Hur har det gått för arrangörsklubben Hellton genom åren?

– Vi vinner kanske inte varje år, men något år här och där går väl något lag till semi eller final. Utan att sätta allt för stor press har vi i år lite förhoppningar på vårt flickor 14-lag. De är väldigt duktiga.

Artikeltaggar

HandbollHellton CupIF HelltonIFK KristinehamnRichard BackströmSkåre HKTorsby IK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.