Hoppa till huvudinnehållet

Läkare missade göra uppföljning – patient hade stor lungtumör och massiva metastaser

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
En patient sökte vård för andningsbesvär, men någon uppföljning gjordes inte därefter. Bara månader senare avled patienten. Inspektionen för vård och omsorg har nu utrett en anmälan i ärendet.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten sökte vård för andningsbesvär – men någon uppföljning gjordes aldrig. I stället blev hennes tillstånd akut och när en röntgen väl gjordes visade den att hon hade en stor lungtumör och massiva metastaser.

Det var en läkare vid en vårdcentral i norra Värmland som missade att kalla en patient tillbaka efter ett besök som gjordes i slutet av augusti 2020.

I december samma år sökte patienten återigen vård på vårdcentralen eftersom hon inte hade blivit bättre. Hon remitterades då akut till att göra en lungröntgen, vilken visade att hon hade en stor lungtumör med massiva metastaser. Kvinnan avled i början av januari 2021.

En anmälan till Inspektionen för vård och omsorg gjordes av en närstående till patienten som bland annat ställer sig frågande till varför inte patienten undersökts mer grundligt från första början.

Ivo har nu utrett ärendet och konstaterar att läkaren har brustit i sitt uppdrag. I Ivos beslut står det att läkaren borde ha övervägt att remittera patienten till lungröntgen eller planerat in en uppföljning av patienten, inte minst med tanke på patientens tidigare sjukdomshistoria och misstanke om lungsäcksinflammation.

I stället framgår det av Ivos utredning att patienten fick avvakta och gå hem utan någon behandling.

Ivo vill att vårdgivaren ska beakta beslutet i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgSjukvårdVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.