Hoppa till huvudinnehållet

Rydströms förre assistent öppnar för Degerfors – han är succétränaren som finns på listan

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Stefan Larsson i samspråk med Henrik Rydström som värmlänningen var assisterande tränare åt under två säsonger.
Stefan Larsson i samspråk med Henrik Rydström som värmlänningen var assisterande tränare åt under två säsonger. Foto: SUVAD MRKONJIC

I två år var han assistent till svensk fotbolls hetaste tränarnamn, Henrik Rydström.

Nu vill värmlänningen Stefan Larsson själv ta klivet och bli huvudtränare i superettan.

– Degerfors? Det är klart det är ett tänkbart alternativ, säger 40-åringen vars förre lagkamrat Patrik Ingelsten finns med på Degerfors tränarlista – enligt VF-sportens källor.

Uppgifter: Utländsk klubb vill lägga bud på Degerfors nyckelspelareEdvardsens passning till Degerfors: ”Werner får visa om han är lika vass nu”

Storforssonen Stefan Larsson hade inte ens börjat på gymnasiet när han kom till Degerfors – och redan som 17-åring tog han plats i Kenneth Nordlings A-trupp.

När han sju år senare lämnade var det efter två år i superettan med Degerfors, då med Tony Gustavsson som huvudtränare, och för det Kalmar FF.

Ett SM-guld där, ett till under sejouren i Elfsborg varpå Larsson vände tillbaka till sydöstra Småland för att i KFF inleda en tränarkarriär.

– Jag gjorde fyra år i akademin innan jag blev assisterande tränare i A-laget.

I den rollen i allsvenskan blev Larsson kvar i tre år, först under Nanne Bergstrand och sedan två år med nuvarande Malmö FF-guldtränaren Henrik Rydström.

– Två resultatmässigt fantastiska år. När Henrik valde att lämna var jag inte riktigt på det klara med vad jag skulle göra. Jag hade precis gått klart Uefa Pro-utbildningen. Då passade det väldigt bra för mig med det uppdraget jag haft i år, säger värmlänningen.

”Kan vara nästa steg”

Han återvände nämligen till juniorverksamheten i Kalmar FF som U19-tränare – men blickar nu uppåt igen med två barn som hunnit bli 11 och 14 år.

– De är inte vuxna men i alla fall större. Mitt nästa steg som tränare är givetvis att ta över ett seniorlag, vara ansvarig över det. Det är absolut min målsättning och nästa steg.

Vilken nivå letar du på?

– Det är väldigt sällan i det här yrket man får lyxen att välja, skrattar Larsson och fortsätter:

– Men givetvis har jag ändå byggt på mig någon form av erfarenhet, dels som spelare men även som ledare under de här åren, och realistiskt skulle superettan kunna vara nästa steg. Allsvenskan är givetvis något som lockar och hägrar, fast det kan vara svårt utifrån min position som ett förstasteg. Men man vet aldrig vad som händer och sker.

Degerfors?

– Jag såg att de valt att inte gå vidare med Tobias och Andreas. Men mer än så vet inte jag kring vad de tänker kring framtiden.

Du har inte pratat något med Patrik Werner?

– Nej, jag har inte varit i kontakt med någon i Degerfors.

Kopplingen finns likväl där, och personer som ”Stisse” Ekman är kvar i klubben sedan Larssons egen tid som spelare där och som assisterande tränare fick han ställas mot sin gamla klubb.

– Det var många ansikten jag kände igen, väldigt kul. Sen är det inte så många jag håller regelbunden kontakt med men det var kul att träffa dem.

Om de skulle höra av sig, skulle det vara intressant?

– Ja. Om man jämför med ett år sedan är jag i en annan situation sett till att jag vet vad jag vill göra och också har möjlighet till det. Sen är det mycket som ska stämma överens men det är klart att det skulle kunna vara ett tänkbart framtida alternativ.

Lagkamraten pekas ut

Att lösa en ny huvudtränare är Patrik Werners huvuduppgift, och det skulle förvåna om Stefan Larsson med sin bakgrund inte finns med på den lista över tänkbara kandidater man tagit fram.

Ett namn som definitivt finns med på den, det är faktiskt en av Larssons gamla lagkamrater. För när han 2008 vann guld med Kalmar hette skyttekungen i laget Patrik Ingelsten.

Efter en spelarkarriär där han sedan bland annat var utlandsproffs i både Heerenveen och norska Viking Stavanger inledde Ingelsten 2016 en tränarkarriär som spelande coach i Halmia.

Patrik Ingelsten har de tre senaste säsongerna gjort fina resultat i Eskilsminne.
Patrik Ingelsten har de tre senaste säsongerna gjort fina resultat i Eskilsminne. Foto: MATS JAVERUD

Han tillbringade därefter tre år i Gais, i allt från sportchef till assisterande tränare och huvudtränare, men fick gå 2000.

Ett år senare startade Ingelsten om tränarkarriären i Helsingborgsklubben Eskilsminne, då nyligen degraderade till division 2.

Där är resultaten imponerande.

Tvåa år ett, seriesegrare och uppflyttade till division 1 år två – och där i år fyra i Ettan södra som nykomling.

”En duktig tränare”

Enligt flera av varandra oberoende uppgifter finns nu 41-årige Ingelsten med på Degerfors tränarlista, men sportchefen Patrik Werner är fåordig.

– Vi jobbar brett just nu och några namn vill jag inte kommentera. Men ja, han har gjort det bra i Eskilsminne. Det är en duktig tränare, säger Degerfors sportchef.

På tal om Degerforstränare: I årets stab fanns Roger Werner med som assistent till Holmberg/Solberg.

De lämnar, hur blir det med hans framtid?

– Roger har en tillsvidareanställning men hans anställning ligger inte på mitt bord, säger Patrik Werner om det som är hans brorsa.

– Just därför sköter inte jag det. Men han har varit här länge och jag vet inte var han hamnar. Han kan hamna runt ett A-lag eller på akademin, det kan bli vad som helst.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollHenrik RydströmPatrik IngelstenPatrik WernerRoger WernerStefan LarssonSuperettan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.