Hoppa till huvudinnehållet

Ida Hallquist ett år efter Idol: ”Att dansa i köket är min antidepressiva medicin”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Bland förra höstens Idol-finalister fick Ida Hallquist snabbt flest följare i sociala medier. Och intresset för hennes jobb och vardag håller i sig. ”Jag trodde verkligen att det bara skulle gå ner efter Idol, för det förstår man ju att folk följer en medan man är aktuell. Så jag tar det som ett gott betyg att folk fortsätter hänga med, trots att jag inte lägger upp så mycket vettigt där överhuvudtaget, ha ha.”
Bland förra höstens Idol-finalister fick Ida Hallquist snabbt flest följare i sociala medier. Och intresset för hennes jobb och vardag håller i sig. ”Jag trodde verkligen att det bara skulle gå ner efter Idol, för det förstår man ju att folk följer en medan man är aktuell. Så jag tar det som ett gott betyg att folk fortsätter hänga med, trots att jag inte lägger upp så mycket vettigt där överhuvudtaget, ha ha.” Foto: Anna Ejemo

63 000 följare på Instagram visar att intresset för Ida Hallquist knappast avtagit, så här ett år efter hennes Idol-sorti. Kommande singeln "Dansar i köket" är början på ett nytt samarbete med Per Lidén från Da Buzz.

– Jag har hittat ett guldgäng att skriva med, säger 29-åringen.

Den 4 november förra året fick Ida Hallquist lämna talangsåpan Idol på en sjätteplats, efter månader i rampljuset. Hennes folkliga genomslag i TV4:s flaggskepp till fredagsunderhållning liknade ingenting annat i programmets historia, berättade Anders Bagge i en intervju med VF. "Hon är en girl next door som går rakt genom rutan. Alla mina vänner har hört av sig om henne, och min mamma älskar Ida. Det verkar gå över alla åldrar", menade jurybjörnen.

Men det kostade på. När resan väl var över beskrev hon det som en lättnad.

”Hatar att plugga”

Under det år som gått har Ida Hallquist återupptagit lärarstudierna – bara för att återigen lägga dem på is. Frilansjobben inom den breda underhållningsbranschen blev för många – och uppdragen för roliga att tacka nej till.

– Jag hoppade på utbildningen i höstas igen och tänkte att nu, nu jäklar. Men så fick jag väldigt mycket uppdrag i september och oktober, vilket gjorde att jag kom efter i skolan. Det har dessutom införts mer obligatorisk närvaro där, och jag mådde helt enkelt inte bra av stressen som blev.

Det känns som att vi har varit här förut, det är lite av och på med den där utbildningen?

– Det har vi. Och ja, jättemycket så. Någonstans... alltså, jag vill verkligen bli lärare, men jag hatar att plugga, ha ha. Jag skulle verkligen vilja bocka av utbildningen för att kunna känna att den tryggheten finns där sen. Men det är frilansandet som ligger högst upp på listan nu, och det är även mer av en färskvara. Tackar man nej till en massa jobb under ett år så blir det uppförsbacke sen. Man kan absolut klara det ändå, men det gäller nog att hålla sig aktiv.

För tillfället jobbar Ida Hallquist med att ge röst åt en karaktär i ett kommande barnprogram. ”Jag har ju alltid haft en dröm om att någon gång få göra en Pixar- eller Dinseyfilm, mina döttrar hade ju blivit så stolta om jag fick göra en Disneyprinsessa eller nåt.”
För tillfället jobbar Ida Hallquist med att ge röst åt en karaktär i ett kommande barnprogram. ”Jag har ju alltid haft en dröm om att någon gång få göra en Pixar- eller Dinseyfilm, mina döttrar hade ju blivit så stolta om jag fick göra en Disneyprinsessa eller nåt.” Foto: Anna Ejemo

”Jag är en lagspelare”

Jobbeskrivningen är spretig. Ena stunden anlitas Ida Hallquist som moderator eller konferencier, andra gånger uppträder hon själv. Som när fackförbundet Unionen höll sin kongress på Karlstad CCC i oktober. Ida Hallquist framförde då självaste Monica Zetterlunds "Gröna små äpplen" med orkester och hela baletten.

– Det var faktiskt bland det roligaste jag gjort. På repet dagen innan hade jag knappt någon röst, men som tur var så kom den tillbaka. Jag är en lagspelare. Det blir så mycket tryggare när det är fler folk än jag på scenen för då glömmer man bort lite att det eventuellt är man själv som står i fokus.

De här dagarna tillbringar Ida Hallquist mycket tid i dubbningsföretaget Eurotrolls lokaler i Stockholm, där hon läser in rösten till en karaktär i ett kommande barnprogram.

– Jag har fått tre uppdrag där hittills och det här är väldigt stort. Inte stort som att det kommer att visas på bio, men det är ett kommande barnprogram och det är mycket manus att gå igenom. Den här huvudkaraktären som jag gör pratar hela, hela tiden!

Frilanstillvaron kan kännas ensam ibland, berättar Ida Hallquist. Då kan det vara skönt att i längre perioder hamna i ett större sammanhang, med kollegor.

– Jag känner att jag börjar komma in i dubbningen mer och mer och de säger att de är väldigt nöjda. Jag har ju alltid haft en dröm om att någon gång få göra en Pixar- eller Dinseyfilm, mina döttrar hade ju blivit så stolta om jag fick göra en Disneyprinsessa eller nåt. Men det är bara kul att ha fått komma in i den här svängen också.

Inspo från Insta

Under hela 2023 har Ida Hallquist även arbetat med ny musik och nyligen dök ett smakprov upp i hennes sociala medier. Låten "Dansar i köket" har Hallquist skrivit tillsammans med Emanuel Norrby som bland annat synts som kapellmästare i Diggiloo och Så ska det låta. Även artisten Myra Granberg och den värmländske musikern Johan Sandborgh har varit med i låtprocessen.

– Det var Emanuel som sa det när vi satte oss ner och skrev den någon gång i februari, "kan vi inte bara ta inspo från din Instagram? Det är ju så mycket du där". Och då blev det "Dansar i köket", för det gör jag ju ganska mycket där, i både låga och höga perioder av mitt liv.

När du säger det så ja, det blir många danssnuttar på ett år?

– Ja, framförallt sedan jag flyttade till lägenheten jag har nu, sedan separationen egentligen. För nu är det ingen som kan titta på mig när jag går loss i köket, ensam eller med mina barn.

Skulle vi alla må bra av att dansa lite mer i köket, tror du?

– Jag tror faktiskt det. Det är något med att dansa, att bara ställa sig där och släppa loss, som frigör mycket. Man är i stunden. Och det är väl min lilla antidepressiva medicin kanske. Medan det andra gånger bara förstärker redan befintlig lycka.

”Texter är svårt, men melodier har jag många i min kropp”, säger Ida Hallquist, som skriver musik hemma vid pianot.
”Texter är svårt, men melodier har jag många i min kropp”, säger Ida Hallquist, som skriver musik hemma vid pianot. Foto: Anna Ejemo

Släpps i januari

"Dansar i köket" släpps på Per Lidéns skivbolag Ocean Music Group i januari.

– Jag släppte ju några låtar genom Pers dåvarande skivbolag efter "Ack Värmland", när jag var runt 20. Så jag hörde av mig till honom nu igen och kollade om det möjligen fortfarande fanns ett intresse. Och det gjorde det. Jag tycker att det känns tryggt med Per för där vet jag att jag får göra min grej. Man hör mycket av vänner som ligger på de stora skivbolagen, att det kan ta ett tag innan man får möjlighet att styra mer fritt, även om det så klart ger en massa andra fördelar.

Fler låtar ligger färdiga för utgivning. Bland Ida Hallquists låtskrivarpartners finns även artisterna Victor Crone och Jens Hult, som också tog sig fram genom Idol.

– Sedan arbetar jag och Albin Tingwall på en duett ihop, där har vi också lagt ut en snutt. Jag har verkligen hittat ett guldgäng att skriva med.

En melodimänniska

Samtidigt komponerar Ida Hallquist mycket själv, sittandes hemma vid pianot.

– Texter är svårt, men melodier har jag många i min kropp. Som bekant tror jag inte så mycket om mig själv alla gånger, men jag har bestämt mig för att försöka bli bättre på att ta för mig i olika låtskrivarsessions.

"Dansar i köket" är en väldigt rak poplåt med en stark refräng, är den talande för ditt sound nu?

– Alltså, jag vet inte. Jag gillar ju så mycket olika, soul, pop åt gospelhållet och ballader där jag får leka med rösten. Så det går nog inte att säga att detta blir min röda tråd. Men svenska är min grej nu, det är i alla fall spikat.

Artikeltaggar

Ack VärmlandArtisterDa BuzzDiggilooEurotrollIda HallquistIdolInstagramKarlstad CCCMusikPopSoulStockholmTV4

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.