Hoppa till huvudinnehållet

Tänkte sluta – nu är värmlänningen i bättre form än någonsin: ”Var ledsen varje dag”

Publicerad:
Oskar Brandt har visat att formen är god.
Oskar Brandt har visat att formen är god. Foto: MATHIAS BERGELD

Det kommer bli en värmländsk touch på världscuppremiären.

Totalt fem åkare från länet kommer finnas med på startlinjen i Östersund – bland dem Oskar Brandt som efter förra säsongen hade tankar på att avsluta sin karriär.

– Jag var ledsen och besviken efter varje tävling, berättar 28-åringen.

Brorsson åkte troligen in i världscuplaget – lovande debut av Persson: ”Stänger inga dörrar”Flera värmländska topplopp i Idre – SM-brons till Oskar Brandt

Inte helt oväntat är det ett namnkunnigt svenskt lag som landslagstränaren Johannes Lukas har plockat ut till helgens världscuppremiär med start på lördag där singelmixedstafett och mixedstafett inleder tävlingshelgen.

Och börjar vi med damsidan är det inte heller oväntat att Mona Brorsson får en plats i truppen.

33-åringen från Järnskog kom trea respektive femma av svenskorna i Idre och sade själv efteråt att hon skulle bli förvånad om hon blev uttagen till världscuppremiären.

Ett litet större frågetecken var det dock kring Linn Persson som kom till start efter dubbla operationer och stod trots det för en lovande säsongsdebut i sprinten.

Den 15:e-plats som Torsbytjejen noterades för var en indikation på att formen är långt ifrån det normala – men trots det finns 29-åringen med i Östersund.

– Jag räknar med att Linn kan köra trots att hon haft speciella upplägg. Men jag hoppas att hon är redo för att köra i gång säsongen, säger Johannes Lukas i en inspelad truppresentation.

Gav svar på tal

På herrsidan finns det också gott om värmländskt deltagande, bland annat Karlstadskillen Oskar Brandt som tog SM-brons i kortdistans.

I2 IF-åkaren har redan hunnit med fyra VC-tävlingar i Jämtland och börjar bli en veteran i sammanhanget.

– Det är alltid lite kittlande att tävla på hemmaplan, säger Brandt som denna säsong står utanför A-landslaget.

 Linn Persson och Mona Brorsson får köra världscuppremiären på hemmaplan i Östersund kommande helg.
Linn Persson och Mona Brorsson får köra världscuppremiären på hemmaplan i Östersund kommande helg. Foto: JOEL MARKLUND

Och han gör det på grund av en fjolårssäsong som var allt annat än lyckad.

Hans bästa placering i världscupen blev en 40:e-plats och efter att tävlingssäsongen avslutades började tankarna om framtiden att snurra.

– Först visste jag inte vad jag skulle göra. Jag hade två veckor på mig att bestämma om jag skulle sluta eller fortsätta. Men att jag degraderades från A-landslaget tog jag som en morot, jag valde att knyta näven och köra på.

Hur nära var det att du slutade?

– Det var nära. Jag var besviken och ledsen efter alla lopp och den känslan var så hemsk, det är inget jag vill uppleva igen. Det tog faktiskt ett tag innan jag bestämde mig för att köra igen.

Det beslutet lär du inte ha ångrat?

– Absolut inte. Skidskytte är det roligaste jag vet och nu är det superkul att resultaten och kommit. Jag har hållit mig avslappnad hela träningssommaren och under tävlingssäsongen, det känns jäkligt bra.

– Kollar man på tester och sånt så är det mitt bästa år hittills, jag ligger på den nivån jag vill ligga på så jag är väldigt spänd på vintern där VM är mitt stora mål.

Stort utropstecken

Oskar Brandt kommer endast att köra sprinten i Östersund.

Den fyra år yngre brorsan Viktor Brandt, som även han gjorde en fin Sverigetävling i Idre, åkte sig i världscuplaget tack vare sin fjärdeplats i sprintloppet.

Emil Nykvist.
Emil Nykvist. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Viktor Brandt kommer till skillnad mot Oskar att endast köra distansloppet.

Sunnekillen Emil Nykvist, som blev ordinarie i A-landslaget denna säsong, är den femte värmlänningen i världscuplaget och kanske den största överraskningen.

Nykvist slutade femma både i kortdistans och sprinten i Idre trots problem med en axel under hösten.

Truppen till världscuppremiären

Damer: Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson, Mona Brorsson, Stina Nilsson, Anna Magnusson, Tilda Johansson.

Herrar: Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Anton Ivarsson, Martin Ponsiluoma, Viktor Brandt (endast distans), Emil Nykvist (distans), Oskar Brandt (sprint), Malte Stefansson (sprint).

Artikeltaggar

Emil NykvistLinn PerssonMona BrorssonOskar BrandtSkidskytteVärldscupen i skidskytteViktor Brandt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.