Hoppa till huvudinnehållet

Nya förskolan med plats för 70 barn – kritik riktas mot utemiljön: ”Stor avvikelse”

Publicerad:
Poltikerna var eniga om att bevilja bygglov för flerbostadshuset med en förskola i botten. Däremot fanns det åsikter om utemiljön för barnen.
Poltikerna var eniga om att bevilja bygglov för flerbostadshuset med en förskola i botten. Däremot fanns det åsikter om utemiljön för barnen. Foto: ILLUSTRATION: KARLSTADS KOMMUN

Flerbostadshuset med förskola på Tullholmen i Karlstad fick bygglov.

– Där var det enighet i nämnden, säger Anders Tallgren (S).

Flera partier valde däremot att göra protokollsanteckningar till beslutet.

Det kommunala bostadsbolaget (KBAB) satsar 130 miljoner kronor på ett åttavåningshus på Tullholmen med en förskola för 70-talet barn i bottenvåningarna. Ovanpå förskolan, som får en träfasad, blir det sex våningsplan med 60 hyreslägenheter, företrädesvis mindre till ytan.

Politikerna var eniga om att ge projektet bygglov, men det blev diskussion om avvikelsen från Boverkets regler för parkeringsplats för rörelsehindrade samt utemiljön för förskolebarnen.

Boverkets rekommendation är 40 kvadratmeter per barn. Förskolan, som blir granne med Wermland Opera, når endast upp till 24,6 kvadratmeter.

– Det är en ganska stor avvikelse även om ytan är större än andra förskolor i centrum. Det är svårt att leva upp till Boverkets rekommendation i centrala lägen, säger Anders Tallgren, som är ordförande i nämnden

Det sistnämnda köper Niklas Wikström (L), förste vice ordförande i nämnden.

– Men nu börjar det bli låga tal. Då ville vi göra en markering från Karlstads borgerliga allians sida, säger Wikström och fortsätter.

– Även om man kan göra fantastiska förskolegårdar nuförtiden ska man hålla på rekommendationen så mycket som möjligt.

Alliansen kritiserade tidigare i år även bygglovet för Färjestads nya förskola. Där blir friytan per barn 33 kvadratmeter.

Förskolan på Tullholmen byggs för sex avdelningar. Genom att inte ha alla avdelningar ute på gården samtidigt kan barnen få större rörelseutrymme för lek.

Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna valde att göra en protokollsanteckning angående friytan för förskolan.

I bygglovet gjordes även ett avsteg från Boverkets regel om att parkeringsplatser för rörelsehindrade ska finnas inom 25 meter. Det uppnås inte inom fastigheten, däremot finns det gatuparkering för rörelsehindrade inom 25 meter från entrén.

Rörelsehindrade ska även kunna parkera på fastighetens lastzon.

– Vi bedömer att det är en skyltningsfråga. Lastzonen ska inte användas så mycket, då kommer man att kunna parkera väldigt nära byggnaden förutom när det är sophämtning, säger Marie Eddeborn, tillförordnad stadsbyggnadsdirektör.

Hyresgästerna erbjuds parkering i Orrholmsgaraget.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBoverketBygglovFörskolorKarlstadNämnderNiklas WikströmTullholmen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.