Hoppa till huvudinnehållet

Låtsades förgripa sig på barn – blev utköpt för hundratusentals kronor

Publicerad:
Den lärarvikarie som tros ha bluffat till sig över 300 000 kronor visade sig vara en värmlänning.
Den lärarvikarie som tros ha bluffat till sig över 300 000 kronor visade sig vara en värmlänning. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Efter att ha anställts som lärarvikarie tros han ha hittat på sexrykten om sig själv – och då köpts ut av kommunerna. Nu uppger SVT att han är värmlänning.

Tidigare i höstas rapporterade flera medier om en man som på flera platser i landet – bland annat i Värmland – fått jobb som lärarvikarie, och sedan spridit sexrykten om sig själv och då blivit utköpt.

Ett raffinerat bedrägeri, då han bland annat skickade mejl till rektorer på de olika skolorna och utgav sig för att vara oroade föräldrar och andra. Skolorna drog snabbt åt sig öronen och köpte loss mannen från sina kontrakt.

Totalt ska han på detta sätt fått ut nära 330 000 kronor. Nu uppger SVT att mannen är värmlänning.

Det ska vara samma lärarvikarie som VF tidigare skrivit om, som under våren 2021 hotade en jobbkonkurrent genom att bland annat skicka henne en vätskefylld kondom och ett brev där hon hotades med våldtäkt. Tingsrättsdomen mot mannen föll tidigare i höstas och han dömdes då till ett års fängelse för en radda olika brott – en dom som också överklagats.

Enligt SVT har Mellerud, Sandviken och Kungälv anställt mannen som lärarvikarie – och sedan köpt ut honom efter tillvägagångssättet ovan. Fem andra kommuner har sett sina polisanmälningar läggas ner – Pajala, Oxelösund, Vara, Varberg och Östhammar. SVT skriver också att anmälan från Kungälvs kommun först lades ner men att den nu öppnats igen.

SVT har varit i kontakt med värmlänningen som själv inte påstår sig ha begått något brott.

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättHotKungälvOxelösundPajalaSVTVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.