Hoppa till huvudinnehållet

Köper hyreshus – bara för att riva dem: ”Måste agera”

Publicerad:
Filipstads kommun agerar för att få ett slut på den sociala dumpningen.
Filipstads kommun agerar för att få ett slut på den sociala dumpningen. Foto: Göran Persson/Arkiv

Filipstads kommun har fått nog av social dumpning. Därför köper kommunen hyreshus i Nykroppa – bara för att riva dem. Detta var SVT Värmland först med att rapportera om.

– Vi har inte det ekonomiska utrymmet att vara socialt omhändertagande gentemot andra kommuners invånare, säger Christer Olsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Filipstad.

Filipstad har under flera år utsatts för social dumpning. Det innebär att kommuner i företrädesvis storstadsområden letar upp lediga lägenheter i andra, ofta mindre kommuner, och lyckas få bostadslösa med försörjningsstöd att flytta dit.

– Både vi och andra orter i Bergslagen har används för social dumpning. Det är ett otyg som måste få ett slut, säger Christer Olsson.

Problemet med fenomenet är att kommunerna måste betala försörjningsstöd till människorna som dumpas.

– Normalt sett får de här individerna försörjningsstöd från sina gamla kommuner ett par månader efter flytten. Men sedan läggs kostnaderna på oss. Vi är redan hårt ekonomiskt belastade och därför blir försörjningsstödet en väldigt tung utgift, säger Christer Olsson.

Kommunstyrelsens ordförande, Christer Olsson (M), säger att kostnaderna för försörjningsstödet måste minska.
Kommunstyrelsens ordförande, Christer Olsson (M), säger att kostnaderna för försörjningsstödet måste minska. Foto: Peter Bäcker/Arkiv

Nykroppa nästa

Kommunen agerar nu för att inte en oseriös fastighetsägare ska köpa lägenheter och hyra ut dem till socialt utsatta människor.

– Vi måste agera. Tidigare i år köpte vi fyra fastigheter i Lesjöfors. Den här gången gäller det två lägenhetslängor på Kråkåsvägen i Nykroppa. Sannolikt kommer båda att rivas, men vi har inte gett rivningslov än, säger Christer Olsson.

Även om det är en utgift i sig att köpa och riva fastigheter blir det ändå en vinstaffär i längden, enligt Olsson.

– Det skulle bli ännu dyrare om det kom dit personer vi behövde betala försörjningsstöd till. Bland socialt utsatta människor kan det tillkomma andra kostnader också. De kan till exempel ha missbruksproblem.

Olsson för lagstiftning

Strategin att riva lägenheter är ett sätt att drastiskt få ner kostnaden för försörjningsstödet på bara ett par år.

– Förra året betalade vi ut 27 miljoner kronor i stöd. Vi har en plan om att halvera den summan till 2025, säger Christer Olsson.

Även om Filipstad nu gör att allt i sin makt för att på egen hand minska den sociala dumpningen på orten efterlyser kommunledningen att problemet hanteras med hårdhandskarna från högre ort.

– Vi har haft diskussioner med riksdagsledamöter från Värmland om att det krävs en lagstiftning som förbjuder social dumpning. Det ska inte vara tillåtet att skicka individer mellan platser på det här sättet. Ursprungskommunen måste ta ansvar för sina invånare, säger Christer Olsson.

Kommer ni att fortsätta med den här rivningsstrategin framöver?

– Vi får utvärdera varje fastighet som blir ledig. Hur intresserade vi är beror mycket på dess skick och geografiska läge. Vi kan så klart inte köpa varje objekt som blir ledigt, säger Christer Olsson.

LÄS OCKSÅ:

Kom igen nu Christer, berätta vilka det är som valt att dumpa folk i Filipstad!

Artikeltaggar

Bostad och byggenChrister OlssonFastigheterFilipstadLägenheterModeraternaNykroppaSVTVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.