Hoppa till huvudinnehållet

Kastade ”knytnävsstor” sten mot polis – beväpnade sig med kniv: ”Det är lögn”

Publicerad:
Den sten som 25-åringen slängde mot polisens huvud från andra våningen. Bild ur polisens förundersökning.
Den sten som 25-åringen slängde mot polisens huvud från andra våningen. Bild ur polisens förundersökning.

När polisen skulle omhänderta den efterlyste 25-åringen beväpnade han sig med kniv – och försökte pricka en polis i huvudet med en sten.

25-åring kastade sten och bar järnrör – misstänks ha gett sig på polisen igen

I början av november i år skulle polisen omhänderta en 25-årig man i Råda. Mannen hade misskött sin kontakt med Frivården och skulle därför föras till närmaste häkte – men han hade helt andra planer.

Polisen var först på plats på morgonen den 4 november men då barrikaderade han sig i bostaden, och patrullen tyckte inte att det var rimligt att bryta upp dörren bara för att han hade misskött sig.

I ett pm från poliserna på plats vände de åter efter lunch blev läget ett annat. Mannen mötte först upp dem i trapphuset men försvann snart tillbaks in i hemmet. Kort därefter öppnades ett fönster på andra våningen – och 25-åringen kastade ut en ”knytnävsstor” sten mot en av poliserna: ”Stenen landar någonstans runt 1/2-1 meter ifrån mig, hade den träffat mig i huvudet hade jag med största sannolikhet blivit allvarligt skadad”, skriver den polisen i sitt pm.

Då beslutar de sig för att gripa 25-åringen för försök till grovt våld mot tjänsteman.

Stenen beskrivs av polisen som ”knytnävsstor” och visade sig väga nära ett halvt kilo. Bild ur polisens förundersökning.
Stenen beskrivs av polisen som ”knytnävsstor” och visade sig väga nära ett halvt kilo. Bild ur polisens förundersökning.

Polisen formerar sig när mannen kommer ut ur huset, med händerna i jackfickorna. Han pepparsprejas i ansiktet och i tumultet som uppstår ser en polis hur 25-åringen tar upp en sten ur fickan, kastar den – och träffar en polis i ryggen.

Därefter försökte han springa därifrån och svingade samtidigt med en avbitartång mot de efterföljande poliserna som till sist fick ner mannen på marken. Först då noterade patrullen att 25-åringen hade en kniv nerstoppad i bakfickan.

Nu misstänks han för försök till grovt våld mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och grovt brott mot knivlagen. I förhöret är han mycket kortfattad.

– Förnekar allt, det är lögn. Kniven är en grönsakskniv.

Artikeltaggar

BrottBrott mot knivlagenBrott, lag och rättGripandenHotRåda

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.