Nyligen firade lokala Wermlands mejeri åtta års-jubileum. Under de åren har mejeriet som kom från ingenstans blivit marknadsledande i länet.
– Att vi skulle bli en så stor aktör hade vi aldrig kunnat tro, säger Yngve Gustafsson, grundar och vd på Wermlands mejeri.
När Wermlands mejeri under hösten 2015 drog igång sin verksamhet rasade det som kom att kallas för ”mjölkkrisen” som bäst i Sverige. En då massiv kritik mot stora mejerier, som inte gav tillräcklig ersättning till mjölkbönderna, ledde till debatter och artiklar på det nationella planet, men också, som i fallet med Wermland mejeri, till en lokal motreaktion där ett högre pris på lokalt producerad mjölk skulle komma bönderna till del genom ökade ersättningar.
En satsning som många då nog såg på med viss skepsis, med tanke på att det rörde sig om en etablering på en marknad som dominerades av ett fåtal stora aktörer och som ansågs vara mer eller mindre omöjlig att slå sig in på.
– Men det har gått väldigt mycket bättre än vi någonsin hade räknat med själva, konstaterar Yngve Gustafsson.
Har stabiliserat sig
För även om Wermlands mejeri har haft ett par tuffa år, med ett tapp på runt tio procent per år under de senaste åren, så kan de nu snart summera ett år som gått bättre än väntat.
– Vi hade räknat med att det skulle bli tufft, med tanke på alla prishöjningar som har varit, men det har rullat på ganska bra och vi har hållit oss på ungefär samma volym som i fjol. Trots att det har varit en generell nedgång på den svenska marknaden så verkar det ha stabiliserat sig för oss, säger Yngve Gustafsson.
Wermlands mejeri säljer bara sina varor i Värmland, samt en butik i Åmål och en i Gullspång. Och på den värmländska marknaden har Wermlands mejeri under senare år varit marknadsledande.
– Jag har inte de aktuella siffrorna, men vi ligger nog på närmare 60 procent av marknaden i dag. När man tittar på volymer som körs ut till butikerna så är vi störst, följt av Coopmjölken, säger Yngve Gustafsson.
”Såklart ett hot”
De stora konkurrenterna i dag är just de stora butikskedjornas egna märken, som Coops och Icas mjölk.
– Det är ju en lågprismjölk som de säljer från egna varumärken, vilket såklart är ett hot, eftersom de är lite billigare än vår produkt. Men det är ju inte värmländsk mjölk, och värmlänningen verkar vilja ha sin egen mjölk.
Förutom mjölken, som är stommen i verksamheten, så har Wermlands mejeri genom åren gjort en del olika satsningar på olika mejerirelaterade produkter. Några av dessa har fått läggas ned, eftersom de inte sålt tillräckligt bra. Grillosten är till exempel ett minne blott och Wermlands mejeris glass försvann för ett par år sedan.
– Det är såklart tråkigt att de försvann, men det var produkter som vi hade mest för att stärka varumärket. Det var aldrig några stora volymer det handlade om, säger Yngve Gustafsson.
Uppåt för syrat
Några produkter som däremot går bra är yoghurten och bolagets filmjölk.
– De syrade produkterna går över lag väldigt bra. Vanilj- och naturellyoghurten ökar till exempel med 25 procent ungefär jämfört med förra året. Grädden går också väldigt bra för oss. Nästan för bra i förhållande till mjölksidan.
Hur ser du på framtiden för ert bolag och era produkter?
– Det ser riktigt bra ut fortfarande tycker jag, så vi ska nog kunna hålla i ett par år till och kämpa emot de stora drakarna.