Hoppa till huvudinnehållet

Så många sägs upp efter varslet: ”Det är en stor nedskärning”

Publicerad:
Moelven byggmodul i Säffle drabbades av en sjunkande efterfrågan. Det var första företag att drabbas av varselvågen.
Moelven byggmodul i Säffle drabbades av en sjunkande efterfrågan. Det var första företag att drabbas av varselvågen. Foto: Peter Bäcker

I september kom beskedet att 100 anställda varslas inom Moelven byggmoduls olika enheter. Efter förhandlingarna står det klart att totalt 67 medarbetare sägs upp i Säffle.

– Vi har hanterat situationen utifrån att vi behövt gå ned i produktionstakt, säger Henrik Asp, vd på Moelven byggmodul.

Den rådande lågkonjunkturen gör det tufft för företagen i byggbranschen. Moelven byggmodul är inget undantag och varslet för två månader sedan resulterade i att 65 kollektivanställda och två tjänstemän sägs upp vid fabriken i Säffle. Dessutom tvingades även inhyrda medarbetare att avsluta sina tjänster. Det innebär att den totala personalstyrkan mer än halverats efter varslet, från ungefär 250 medarbetare till cirka 120.

– Det är en stor nedskärning, men vi var tvungna att agera utifrån att efterfrågan på byggmoduler sjunkit drastiskt, säger Henrik Asp.

Medarbetarna som blivit uppsagda kommer att lämna företaget med början i mitten av januari nästa år.

I samband med varslet sa Henrik Asp hoppfullt att företaget förbereder sig för att kunna öka produktionstakten igen om marknaden vänder.

– Vi är alltid förberedda på att kunna öka produktionstakten vid behov, men vi har inte fått in någon större affär som i stort förändrar läget, marknaden är fortsatt svag. Bokningsläget har förbättrats med en del mindre affärer och vi har behållit en något högre takt än vi befarade och det positiva får vi ta med oss, säger Henrik Asp.

Vd Henrik Asp konstaterar att mer än halva personalstyrkan försvinner från Moelven byggmodul i Säffle efter varslet.
Vd Henrik Asp konstaterar att mer än halva personalstyrkan försvinner från Moelven byggmodul i Säffle efter varslet. Foto: Privat

Väntade varsel

Varslet på Moelven byggmodul blev starten för en varselvåg i Värmland. Kort efteråt blev det klart att ståltrådstillverkaren Springwire går i konkurs och det är ännu oklart hur de tjugo anställda i Lesjöfors drabbas. I slutet av oktober kom beskedet att Billerud AB avser att ta bort åttio tjänster på Gruvöns bruk i Grums.

Enligt Elisabeth Andersson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Värmland, kom de här varslen inte oväntat.

– Prognosmakarna har sagt att varslen skulle öka efter sommaren. Företag inom byggbranschen och handeln är extra utsatta på grund av lägre efterfrågan. Inom industrin pågår effektiviseringar, säger Elisabeth Andersson.

Prognosmakarna har sagt att varslen skulle öka efter sommaren.
Elisabeth Andersson

Moelven tillhör byggbranschen medan Springwire och Billerud hör till industribranschen.

– Under den här lågkonjunkturen har arbetslösheten ökat i riket och trots de här varslen har vi haft den varit lägre Värmland, säger Elisabeth Andersson.

Elisabeth Andersson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Värmland, säger att det inte var oväntat att varslen kom i de berörda branscherna.
Elisabeth Andersson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Värmland, säger att det inte var oväntat att varslen kom i de berörda branscherna. Foto: Privat

Behov av arbetskraft

Överlag är 2023 ett år med få varsel sett över en tolvårsperiod i länet. När vi snart skriver bokslut för detta år har 568 anställda varslats i Värmland, endast 2021 och 2022 är siffrorna lägre (se diagram nedan).

– Även om det kan kännas tråkigt med så många varsel i länet på kort tid är trenden den motsatta. På sikt kommer det inte bli ett problem för värmlänningarna att få jobb. Vi står inför stora pensionsavgångar och utmaningen blir att hitta arbetskraft.

Vilka branscher kommer att ha störst behov?

– Alla kommer att ha ett behov. Men hälsa och sjukvård är en bransch som sticker ut. För närvarande har vi 2 400 jobb utannonserade och 1 000 av dem är inom hälsa och sjukvård, säger Elisabeth Andersson.

Trots varselvågen visar Arbetsförmedlingens diagram att siffrorna för 2023 är betydligt lägre än under 2010-talet.
Trots varselvågen visar Arbetsförmedlingens diagram att siffrorna för 2023 är betydligt lägre än under 2010-talet. Foto: Grafik/Arbetsförmedlingen
Sorg och oro i Säffle efter storvarslet: ”Jättejobbigt för de drabbade”Efter chockbeskedet – personalen svävar ännu i ovisshet: ”Konkurs fanns ju inte på kartan”80 tjänster försvinner från Gruvöns bruk: ”Tyvärr måste vi vidta åtgärder”Fabriksdirektören om det tunga beskedet: ”Vi vill göra det här på ett bra sätt”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsmarknadBillerudBillerud GruvönLesjöforsMoelvenSäffleVärmlands länVarsel

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.