Hoppa till huvudinnehållet

På väg mot minus – rekordhöjer ramarna: ”Men det kommer ätas upp”

Publicerad:
Munkfors kommun går mot ett minusresultat för 2023.
Munkfors kommun går mot ett minusresultat för 2023. Foto: Daniel Olausson

Munkfors ser ut att gå back det här året där det främst drar iväg inom omsorgen.

Nu genomför kommunen en rekordhöjning av ramarna.

– Men det kommer ätas upp, säger verksamhetschefen Sara Josefsson.

Orsakerna är flera, förklarar hon. Dyrare förbrukningsmateriel och livsmedel, lokalhyror, löneökningar och pensioner, samt sjukdomar gör att det sammantaget rör sig om utgifter som har ökat utan att verksamheten egentligen har kunnat värja sig.

– Förra året i december hade vi corona bland både personal och på vårt boende och det kostade oss väldigt mycket och hamnade på det här årets resultat. Nu ser vi tendenser igen att covid sprider sig, så vi får se hur det utvecklar sig, säger Sara Josefsson.

Omsorgen spås gå drygt fem miljoner över budget i år och det finns flera förklaringar till det, säger verksamhetschefen Sara Josefsson.
Omsorgen spås gå drygt fem miljoner över budget i år och det finns flera förklaringar till det, säger verksamhetschefen Sara Josefsson. Foto: Daniel Olausson

Vid sammanställningen till kommunstyrelsesammanträdet tidigare i veckan visade budgetuppföljningen att kommunen prognostiseras för ett minusresultat på lite drygt 3,6 miljoner kronor för 2023.

– Men det är en försiktig prognos. Vi hoppas fortfarande nå ett nollresultat, men det märks att det är väldigt mycket tuffare tider för oss, säger kommunalrådet Mathias Lindquist (S).

I budgeten för 2024 gör kommunen en rekordstor ökning av de generella ramarna på 6,5 procent just för att möta utmaningarna kopplade till ökade kostnader och inflationen.

Befolkningen ökar

Mathias Lindquist förklarar att budgeten som helhet tas i december och han finner några glädjeämnen i att befolkningsutvecklingen varit positiv i år.

Per den sista oktober har Munkfors kommun ökat i befolkning med 19 personer under 2023.

– Det är klart att det gör ju att förutsättningarna ser mycket bättre ut för oss inför -24. Därför är vi försiktigt optimistiska, säger han.

Artikeltaggar

BudgetarCoronavirusetEkonomiInflationMathias LindquistMunkforsMunkfors kommunPolitik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.