Hoppa till huvudinnehållet

Krockkudden på 843 miljoner snart förbrukad – nu måste svångremmen dras åt än mer

Publicerad:
Region Värmlands budget för 2024 går inte ihop. Den måste revideras till ett nollresultat då regionen ser ut att gå mot ett minusresultat på närmare en miljard 2023.
Region Värmlands budget för 2024 går inte ihop. Den måste revideras till ett nollresultat då regionen ser ut att gå mot ett minusresultat på närmare en miljard 2023. Foto: Håkan Strandman

Sparåtgärderna ger inte önskat resultat.

Då måste Region Värmland revidera budgeten för 2024 till ett nollresultat.

Det innebär verksamheterna går miste om 189 miljoner kronor samt att det nallas 273 miljoner från avsättningen till pensionsfonden.

Det är ingen hemlighet att Region Värmlands ekonomi blöder. Prognosen i delårsbokslutet efter åtta månader pekar på minus 936 miljoner kronor för helåret 2023.

Regiondirektören Peter Bäckstrand fick redan i våras i uppgift att dra åt handbromsen och har också lagt flera sparförslag som att minska på kostnaderna för hyrläkare. Men åtgärderna får inte effekt tillräckligt snabbt. Det slår mot den budget för 2024 och flerårsplan för 2025 och 2026 som politikerna klubbade i juni.

De styrande partierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet) fick nämligen igenom ett avsteg från det normala resultatmålet på två procent. I stället antogs en budget för 2024 som visade minus 227 miljoner kronor på sista raden.

Inget villkor uppfylls

Kommunallagen tillåter en minusbudget om något av två kriterier är uppfyllda. Att det finns sparade medel i en resultatutjämningsreserv (RUR) som en motvikt eller att regionen kan uppvisa en ”tillräckligt stark ekonomisk ställning” i allmänhet. Enligt den skrivelse som förvaltningen lägger fram för politikerna i regionstyrelsen på tisdag uppfyller Region Värmland inget av kriterierna.

Resultatutjämningsreserven, som uppgick till 843 miljoner den 1 januari 2023 och fungerar som en krockkudde, beräknas nämligen vara förbrukad innan året är slut. Regions allmänna ekonomiska läge kan heller inte anses vara ”tillräckligt starkt”.

Förvaltningens förslag till beslut i regionstyrelsen, som senare fastställs av regionfullmäktige i december, är en nollbudget för 2024. Men det är tuffa papper. I beslutsunderlaget skriver förvaltningen att ”ett nollresultat endast kan uppnås med kraftiga kostnadssänkande åtgärder med bestående effekt”.

Fördelas proportionellt

Rent praktiskt innebär det att de politiska nämnderna, som fick en generell ramuppräkning på 1,5 procent i juni, måste dra åt svångremmen. 189 miljoner ska hämtas hem i budgeten för 2024. Förslaget är att sänkningen fördelas proportionellt mellan de fem största nämnderna. För hälso- och sjukvårdsnämnden handlar det om ett tapp på drygt 137 miljoner.

Förvaltningen föreslår även att det bara avsätts 40 procent av den förväntade skuldökningen under 2024 till pensionsfonden. Regionens policy är annars minst 75 procent. I pengar innebär det att det öronmärks 338 miljoner i budgeten i stället för de 611 miljoner som det beslutades om i juni.

Uträkningarna är baserade på en oförändrad skattesats på 11,68.

Ska gå plus 2026

Även den ekonomiska planen för 2025 och 2026 justeras. 2025 hoppas regionen att åter gå plus, fast inte med 50 miljoner som det var tänkt utan 18 miljoner. För 2026 är revideringen marginell, 96 miljoner i stället för 97 miljoner.

Regionfullmäktige hålls i Bibliotekshuset i Karlstad onsdagen den 13 december.

Hyr bilar för 22 miljoner – så ska kostnaden minskas: ”Kan generera några miljoner”Närmare en miljard i underskott – men regionen har fortsatt anställa: ”Inte okej”Ingen lägesrapport i kristider – då reagerar oppositionen: ”Känns jättekonstigt”Högt tonläge i budgetdebatt med väntad utgångRegionen måste spara – då kan personalens julgåva dras inLarsson (M) om statsbidrag till regionerna: ”Viktigare att bekämpa inflationen”Regionen behöver spara över miljard kronor på tre år

Artikeltaggar

BudgetarCenterpartietEkonomiFörvaltningKarlstadNämnderPolitikRegion VärmlandSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.