Ölbryggning är en mansdominerad syssla, men det struntar Isabella Lönnemalm, 21, blankt i. Framåt jul är hon färdigutbildad – och tar därmed över Hammarö bryggeri.
– Det känns rätt häftigt...jag fick ju handla på systemet först ifjol, haha!
Det är i en lokal på Mörmons industriområde i Skoghall som familjen Lönnemalm – förutom Isabella även pappa Ulf och mamma Gunilla – har sitt högkvarter. De tog över Hammarö bryggeri för bara tre-fyra månader sedan och snart är alltså dottern redo att axla det huvudsakliga ansvaret.
Hur det blev möjligt? Slump och lyckliga omständigheter.
– Anders Axelsson drev företaget tidigare, och jag hade kontakt med honom när jag letade praktikplats under bryggteknikutbildningen. Han tackade nej då, för han bryggde bara på kvällar och helger – men sen återkom han nån vecka senare och frågade helt enkelt om jag ville ta över.
Isabella blev ställd, men efter att ha snackat med mor och far gick saker och ting snabbt. Ölintresset i familjen är genuint och stort: Ulf Lönnemalm började hobbybrygga för eget bruk redan för snart ett årtionde sedan, vilket ledde till att gnistan tändes i Isabella.
– Jag var med och rörde i malten redan när jag var tolv år, haha. Från det att jag var 16 har jag tänkt att jag ska driva mitt eget bryggeri en vacker dag, men jag hade kanske inte trott att det skulle bli redan nu, säger Isabella Lönnemalm.
Pappa Ulf verkar inte fullt lika förvånad. Han berättar hur dottern alltid haft starka drivkrafter, hur hon till exempel började spela bas som nioåring.
– Under flera år repade hon regelbundet med Lennart Flint från Skoghallsbandet Gretas. Hon har alltid haft tydliga mål och vågat satsa, det är klart man är stolt! Sen ska sägas att ett mikrobryggeri inte är nåt man blir miljonär på, men det vet hon om mycket väl.
– Ja, absolut, hakar Isabella i och fortsätter:
– Jag ser det här som en möjlighet att få testa på det jag verkligen brinner för, att få ansvar för att ta fram egna ölsorter från idé till färdig produkt, och se hur intresset är för dem. Fördelen med att ta över ett etablerat bryggeri är att man inte börjar från noll.
Just det. I affären ingick receptet för ölen ”Trumma”, och den fortsätter man sälja via några krögare: Julins Backyard Barbecue och Gränden i Karlstad samt Skärgårdsudden i Skoghall. Men inom kort är det dags att utöka utbudet – med Lönnemalmsk prägel.
– Absolut! Jag har tagit fram en vinter-ale, med smak av apelsinskal, kanel och nejlika. Förhoppningsvis ska den hinna bli klar innan jul. ”Oden” kallar vi den, och där kanske man kan ana temat för namnet på ölsorterna framöver, säger Isabella.
Du blir troligen både den yngsta och enda kvinnliga bryggaren i länet. Hur känns det?
– Det är lite häftigt, jag fick ju inte handla på systemet förrän ifjol och nu står jag här, haha. Att det är en mansdominerad bransch är sant, men faktum är att vi var tio tjejer som började bryggarutbildningen på VBU i Ludvika. Åtta av oss är kvar så vi tar examen, bland annat ytterligare en tjej från Hammarö.
– Jag har heller aldrig fått nåt annat än positiva reaktioner när jag varit ute på praktik och så. Mikrobryggarvärlden är ganska liten, alla känner alla och försöker samarbeta. Det ska bli väldigt kul att börja jobba på allvar.
Vilken öl dricker du själv helst?
– Då blir det en smakrik, besk IPA! Inte för stark, runt sex procent så där. Nån sån kommer garanterat in i sortimentet, men vi ska också se till att ha bra lager. Och kanske nån suröl framöver, det gillar jag också.
Målet?
– Kanske att få in en öl på Systembolaget under 2024, det är inte helt enkelt men borde inte vara omöjligt. Sen tänker vi oss lite kurser och ölprovarkvällar framöver. Den som är nyfiken får gärna hålla koll på våra FB- och Instagramsidor.