Mer än hälften av publiken har försvunnit sedan innan pandemin.
Nu kräver Finnskoga MK drastiska åtgärder i VM-upplägget inför 2024 – annars är man beredda att dra sig ur.
– Vi måste få till en förändring, säger general managern Morgan Östlund.
2018 var rallycrossen i Höljes hetare än någonsin, 51 600 åskådare då var nytt rekord och året efter nådde man nästan på nytt upp till 50 000-gränsen då 48 300 åkte till norra Värmland.
Men så kom coronapandemin.
Och med den försvann publiken. 22 400 första året på normala datumet första helgen i juli – och sen i somras visserligen en liten ökning men likväl ”bara” 24 100 åskådare.
Alltså mer än en halvering jämfört med innan pandemin.
Var går gränsen för er för att det över huvud taget ska gå runt?
– Vi är under den nu. Vi dras med ett underskott som gör att vi sliter med att kunna fortsätta. Det måste upp, som det är nu fattas det en del.
Hur skulle du beskriva ert ekonomiska läge?
– Mycket tufft. Vi har haft en god ekonomi historiskt hela 2000-talet. Men sen kom pandemiåren, sen kom elektrifieringen som publiken inte gillar. Det är supertufft.
”Lever på publiken”
För Finnskoga MK, som driver VM-deltävlingen via ett bolag, är problematiken tydlig – något P4 Värmland berättade om i helgen.
– Publiken tappar förtroendet. De har inte blivit förtjusta i steget mot elektrifiering. Vi försöker att själva tro på det, men när publiken sviker spelar det ingen roll. För vi lever på publiken, säger Östlund och fortsätter:
– När det blivit ett sånt tapp som nu måste en förändring ske. Oavsett vad vi tycker själva.
Hur ser andra VM-arrangörer på läget?
– Vi har inte så mycket kontakt med andra arrangörer men de som ligger närmast oss är Hell i Norge och de har exakt samma upplevelse. Vi är i samma båt, det är publiken som finansierar det för både oss och dem. Och det bär sig inte helt enkelt när det blivit ett sånt här tapp.
”Tar det på allvar”
Man har vänt sig till promotorn som driver rallycross-VM.
– Nu håller de på och utreder och ser vad de kan göra. Responsen vi fått är att de verkligen tar det på allvar och håller på och pratar ihop sig med alla team och berörda parter. Nu rör vi om i grytan – och jag tror det kan komma något bra ut av det här. Det är känslan som finns, att vi kommer ta ett steg mot det ljusare och bättre.
Om du fick drömma och bestämma själv, vad blir lösningen?
– Det är vi osäkra på. Men kritiken, som är så tydlig i våra publikundersökningar, är att de är kritiska mot elbilarna. Problemet som vi har är att elbilarna dessutom är för dyra vilket gör att vi blir för få. Och med få deltagare och intressegrejen blir det inte bra helt enkelt, säger Östlund och fortsätter:
– Vi behöver få in fler stjärnförare. Fler deltagare. Och vi ser att det i nuläget är ohållbart att få till fler elbilar och då är vägen att gå att släppa in bränsledrivna bilar tillsammans med dem. Det är enda chansen om man ska fortsätta.
Höljes har i många år kryddat sin tävling med extrainbjudna stjärnnamn.
– Den möjligheten finns inte nu för det finns inga lediga bilar. Det är låst. Men jag har en tro till att det finns en förbättringspotential efter de dialoger som förts. Det låter som vi är på väg i rätt riktning.
Då tas beslutet
Den 6 december hålls FIA World Council, motorsportens högsta instans. Tills dess måste en lösning vara på plats för att kunna klubbas igenom.
För även om Höljes fått garantier på att ligga kvar på sitt favoritdatum i juli även 2024 så krävs förändring för att det ska bli tävling, det trots att man har ett år kvar på det treåriga VM-avtalet man skrev inför 2022.
– Det har varit två tuffa år. Vår helg är spikad 2024 men det måste finnas ett beslut om hur det ska se ut och vilka team som hoppar på tåget och kan tänka sig att ansluta.
Annars finns bara en väg framåt, menar Östlund.
– Utan förändring och utan att vi får mer stöd kring finansieringen – så att vi ser att det ska gå – är det bara att backa ur. Det handlar både om ekonomi som måste säkras och att produkten måste förbättras. Det är de två stora sakerna.
För ett år till som 2023 skulle ni inte klara?
– Nej. Det går inte. Det finns inte en chans.